2 of 4 facings...of toch weer composiet?

Author:
AnkeH
Posted:
di, 12/01/2020 - 13:04
Hallo,

Ik ben een 39 jarige dame en zou graag wat advies willen. Ik ben helaas een aantal jaar geleden hard gevallen, waardoor 3 tanden beschadigd zijn. Eén kleine snijtand was voor 2/3 afgebroken, één voortand miste een klein hoekje (goed te restaureren met composiet) en één voortand heeft zo'n harde klap gekregen dat hij sindsdien steeds verder verkleurd is. De afgebroken tand is na de val gevuld en met composiet opgebouwd, daarna een facing over geplaatst. Begin dit jaar is de composiet vanwege verkleuring vervangen bij mijn nieuwe tandarts en terwijl ik in de behandelstoel lag, maakte de tandarts (zonder te overleggen!) het besluit om óók een laag composiet over de verkleurde voortand te zetten. Mijn eerste reactie na het zien was paniek! Alsof er een badkamertegel in m'n mond zat, zo grof! Ik ben nog 3x teruggeweest om bij te laten slijpen en polijsten en dankzij een zéér vaardige tandartsassistente, is het resultaat "prima" geworden....maar niet geweldig. Na afloop van de eerste behandeling, kreeg ik een offerte mee voor 'die mooiere optie': 1200 euro voor 2 porceleinen facings. Ik voelde me een beetje genaaid omdat de tandarts zomaar composiet over de verkleurde voortand heen gezet heeft, en ik nu wel móest sparen voor facings om het in orde te krijgen. Enfin, ik heb een jaar gespaard en nieuwe afspraak gemaakt om het esthetisch te verbeteren... Maar nu kreeg ik een offerte voor 2400 euro, dus 4 facings voor de 4 voorste tanden. (Plus gebitsreiniging en bleken voor het plaatsen van de facings) Reden hiervoor zou zijn dat er ander kleurverschil tussen de tanden te zien zou zijn. Ten eerste wil ik liever geen facings laten plaatsen op de 2 mooie, gezonde tanden, want er hangt altijd een risico aan vast en het is onomkeerbaar. Ten tweede vind ik het vreemd dat dit niet bij de eerste offerte werd verteld. Wat is nu echt nódig voor een mooi resultaat???

Mijn concrete vragen zijn:
Is het mogelijk om facings zo op kleur te maken dat ze passen bij de goede tanden? Of blijf je het verschil duidelijk zien?
Is het mogelijk elk (half) jaar de composiet opnieuw te laten zetten? Het verkleurd erg snel, maar is altijd nog goedkoper en minder 'heftig' dan facings laten plaatsen.
Zijn facings te zien op foto (grijs/ander kleur) zoals bij composiet? Is er nog verschil in kleur bij porcelein of zirkonium (op foto)?

Ik ben vandaag bij een andere tandarts voor een second opinion geweest, maar deze adviseerde zelfs 2 kronen (afbroken tand en verkleurde voortand) en 1 facing (gezonde voortand). Ik wil absoluut geen kronen als dat niet per se nodig is. Ik heb verder een perfect gebit, nooit een gaatje gehad, dus laat er liever niet teveel aan 'rommelen'.

Wat is wijsheid?!? Geld is niet de beslissende factor, ik wil m'n gebit gewoon goed laten restaureren, maar wat niet hoeft, hoeft niet. Alvast dank!
Bijgevoegde foto's zijn in daglicht en kunstlicht.
Attach
Gijsss089

Hoi Anke, ja lastig lijkt me, je wilt het esthetisch iets beter en evenwichtiger maken maar je wilt niet het risico lopen.. goed dat je daar bewust mee omgaat.. ik heb dat zelf niet gedaan en heb een tijd geleden gewoon 4 kronen laten plaatsen en later heel veel last en problemen door gekregen (daarom zit ik ook op dit forum haha)
maar ieder mens is anders, bij jou werkt het misschien wel. de kleur kunnen ze wel precies kiezen ja, dat deden ze toen bij mijn kronen ook, van te voren kijken wat matcht.
Ik zie wel een beetje kleurverschil met je voortand, kan me voorstellen dat je dat anders wilt... mja 4 facings.. best rigureuze ingreep, en dat allemaal voor estetica. als er nou heel weinig gevoel nog in die tanden zit is het misschien anders, bij mij waren ze nog gezond en later zei een tandarts tegen me... aan gezonde tanden slijpen geeft kans op problemen. composiet heb ik geen ervaringen mee gehad.
heb je er echt heel veel last van of is het meer esthetisch? ben wel benieuwd.
hoop dat ik iets heb kunnen helpen.
groetjes Gijs
do, 12/03/2020 - 18:26 Permalink
AnkeH

Als antwoord op door Gijsss089

Hi Gijs,

Dankjewel voor je reactie. Ik heb je verhaal gelezen en vind het vreselijk rot voor je dat je zo'n nare tandervaring hebt na het zetten van de kronen. Ik hoop dat je een oplossing vind en wens je alle sterkte! Ik heb ook andere verhalen gelezen en ondertussen overtuigd dat ik géén geklooi wil aan m'n goede tanden. Truc is nu een tandarts/technicus vinden die de kleur van mijn eigen tanden goed kan namaken, zodat er maar 2 facings geplaatst hoeven worden.
za, 12/05/2020 - 09:32 Permalink