witte vlekjes

Author:
jackyx
Posted:
vr, 12/28/2001 - 13:28
Bij mijn zoontje zijn de eerst 6 tanden doorgekomen en nu zag ik dat daar witte vlekjes op zitten. Wat is dat, hoe komt het en is er iets aan te doen?
de digitale tandarts

Stoornissen in de weefselstructuur van tanden en kiezen ontstaan tijdens de vorming van de gebitselementen. De aandoeningen betreffen het glazuur, tandbeen of het cement al dan niet in combinatie. Soms zijn deze zichtbaar in het melkgebit of permanente gebit of ook in beide. Bij uw zoon zijn de witte vlekjes zichtbaar in de blijvende voortanden en zijn ze waarschijnlijk ontstaan tijdens de vorming van het glazuur. Het glazuur van deze tanden wordt ongeveer vanaf kort voor de geboorte tot en met +/- het 4,5 levensjaar gevormd, hier moeten ergens deze vlekjes dan ontstaan zijn.

Er zijn zeer veel oorzaken van deze glazuurstoornissen, waaronder ook erfelijke, mogelijk. Ik zal hieronder de meest voorkomende in grote lijnen beschrijven.

Mocht tijdens de vorming van het glazuur door o.a. te weinig voeding, (infectie)ziekten, ongeval (trauma) en ook erfelijke aandoeningen er plaatselijk geen glazuur gevormd worden dan spreekt men over glazuurhypoplasie.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/glazuurhypoplasie.jpg
glazuurhypoplasie van de hoektand, mogelijk veroorzaakt door tuberculose.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/amimphypo.jpg
hypoplastische putjes, erfelijk overdraagbare variant. De verzamelnaam waar dit o.a. toe behoort wordt amelogenesis imperfecta genoemd.

Mocht het glazuur niet voldoende verkalken dan onstaan er witte vlekken in het glazuur. Dit wordt hypocalcificatie genoemd. Deze vlekken kunnen omdat ze poreuzer zijn, na verloop van tijd ook bruin verkleuren.

Deze hypocalcificaties kunnen net als de eerder bij hypoplasie genoemde oorzaken ontstaan en kunnen ook regelmatig tegelijkertijd voorkomen met glazuurhypoplasie.
Echter de meest voorkomende reden voor onderverkalkte witte vlekken in Nederland is waarschijnlijk een te hoge concentratie van fluoride in de eerste levensjaren.

De cellen die het glazuur vormen zijn gevoelig voor fluoride. In de juiste concentratie wordt het fluoride ingebouwd in de glazuurkristallen, waardoor deze beter bestand tegen tandbederf zijn. Mocht de concentratie fluoride in het lichaam daarboven zitten, dan zullen deze cellen verstoord raken. De hierdoor ontstane afwijkingen worden fluorose genoemd. Deze fluorose kan alleen ontstaan tijdens de ontwikkeling, na het doorbreken zijn de tanden hier niet gevoelig meer voor.

De milde vorm van fluorose veroorzaakt witte vervloeiende lijntjes op het glazuur van de tanden. Ernstigere vormen veroorzaken vlekken en ook putten, die in de loop van tijd van wit naar donker kunnen verkleuren. Meestal treedt fluorose symmetrisch op.

Tegenwoordig is het advies om kinderen fluoride tabletjes in te laten nemen ook vervallen. Het blijkt dat kinderen bij het tandenpoetsen veel tandpasta binnen krijgen en daardoor ook fluoride. Kinderen tot en met vier jaar moeten poetsen met peutertandpasta (minder fluoride).

Tevens bestaat er een vorm in de verzameling (amelogenesis imperfecta) van erfelijke aandoeningen van het glazuur, waarbij witte vlekken op de tanden te zien zijn. Dit wordt snowcapped amelogenesis genoemd. De naam is afgeleid van besneeuwde bergtoppen.. ter plaatse van de snijranden en kauwvlakken bevinden zich witte vlekken op de tanden en kiezen.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/snowcapped.jpg

Deze vorm lijkt op fluorose, maar bij (milde) fluorose zijn het meer lijnen dan vlekken en komen ze meer verspreid voor over het hele oppervlak van de tanden en kiezen.

Over het algemeen leveren deze witte vlekken geen problemen op.
Mochten de witte vlekken op latere leeftijd ontsierend zijn of worden, dan is het mogelijk om m.b.v. bleken de tanden bij te kleuren.

Natuurlijk zoals al eerder gezegd zijn er nog veel meer afwijkingen mogelijk tijdens de vorming van de tandweefsels. De meest bekende en in uw zoons geval ook de meest waarschijnlijke oorzaak is een iets te hoge concentratie aan fluoride. Mocht u nog meer jonge kinderen hebben volg dan goed het fluoride advies op. Hierdoor kunnen mogelijk de witte vlekjes voorkomen worden.

Met vriendelijke groet.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-01-03 14:46 ]
do, 01/03/2002 - 14:42 Permalink