tanden witter maken

Author:
dracula
Posted:
za, 06/23/2007 - 19:31
Hallo,

Ik denk al een tijdje om mn tanden te laten bleken. Mn vorige tandarts wou er niet van horen want 'ik heb veel erger gezien, bij jou valt het reuze mee'

Het is niet zo dat ik aanslag heb, van roken of rode wijn, maar ze zijn zeg maar gewoon gelig van nature. Kun je ze dan ook bleken?

En is dat slecht ? want ik heb wel vaak problemen met mn tanden, heb echt in iedere kies vullingen, niet normaal meer. Heb ook 3 kronen en diverse WKB's gehad, dus ik weet niet wat het effect zal zijn als je alles lekker gaat bleken.

Ik moet pas in sept naar de tandarts weer voor controle, ik zal eens vragen of hij het goed zou vinden. Reacties van j ullie ?
Irfan

Tanden bleken kan een indicatie hebben doordat tanden erg verkleurd zijn door aanslag of fluorose. Maar tegenwoordig is het ook een “lifestyle” behandeling, omdat we mooiere en vooral witte tanden willen hebben.
Een aantal tandartsen heeft hier een interesse in genomen en biedt bleken aan in de praktijk. Dit ge-beurt door het gebruiken van een rubberdam en 35% waterstofperoxide gel. Dat is meer de klassieke methode. Er zijn ook commerciële bedrijven die nieuwere methodes hebben ontwikkeld, waarbij er in de stoel gebleekt middels een plasmalamp, laserlamp, UV-lamp. Deze nieuwe behandelingen zijn commercieel en kosten een stuk meer, maar gebruiken beduidend lagere percentages 15-20 % waterstofperoxide en de behandelingen zijn korter.

Een andere soort methode is thuisbleken. Hierbij wordt er een gebitje voor je gemaakt en moet je een aantal nachten slapen met de waterstofperoxide in. Deze moeten ook een hogere percentage, omdat ze zonder katalysator (in dit geval de lamp) werken. Maar omdat je het thuis gebruikt is de percentage weer lager dan bij de tandarts en moet je het een aantal nachten gebruiken. Het resultaat verloopt hier ook langzaam, waardoor het voor je gevoel niet zo snel opvalt.

Een advies is wel, zonder een tandarts hiermee voor het hoofd te stoten. Als je tandarts weinig tot geen ervaring met bleken heeft of er weinig vanaf weet, zoek dan een andere tandarts (alleen voor het bleken) of commercieel bleekcentrum die er wel affiniteit mee hebben.

De academische instelling, zoals beschreven door Van Amerongen en Schuurs van ACTA in hun boek Tanden bleken. Het is niet schadelijk voor je tanden als het op een verantwoorde manier gebeurt en geen te hoge percentages gebruikt wordt. Er kan af en toe napijn optreden, maar dat is van voorbijgaande aard na 1 dag.

Succes en groet Irfan
zo, 06/24/2007 - 09:28 Permalink
Spiegeltje

Heb ook 3 kronen en diverse WKB's gehad, dus ik weet niet wat het effect zal zijn als je alles lekker gaat bleken.


Even ter aanvulling.
Een wkb is geen probleem. Kronen bleken echter niet (op dezelfde wijze) mee, en dat geldt ook voor met composiet gerestaureerde tanden. Als je composietrestauraties, kronen of facings hebt in of aan je voortanden moet je daar goed rekening mee houden. Volgens mij is bleken dan niet zinvol, hoogstens als onderdeel van een veel uitgebreidere behandeling waarbij de kronen/restauraties na het bleken worden vervangen om het ontstane kleurverschil op te heffen.
zo, 06/24/2007 - 10:55 Permalink
Jane Doe

Mijn tanden zijn 3 jaar geleden gebleekt door mijn tandarts mbv laser. Echter zijn ze naderhand toch weer verkleurd naar de 'oude' kleur. Kan ik hieruit concluderen dat tanden bleken slechts tijdelijk is of is het niet goed gedaan?

Is het mogelijk om tanden permanent gebleekt te houden?

Ik rook niet, drink geen koffie en alcohol, wel elke dag een of twee bekers thee. ;)

Jane
ma, 07/14/2008 - 00:19 Permalink
Spiegeltje

Tanden bleken is inderdaad niet voor de eeuwigheid en moet na een aantal jaren worden herhaald. Kan na 3 jaar al nodig zijn of pas na 5 jaar. Hoeveel jaar precies, dat staat dus niet vast. Dat het na 3 jaar weer over moet wil echter niet zeggen dat het niet goed is gedaan. Het is niet mogelijk om je tanden, door bleken, permanent in dezelfde kleur te houden. Door natuurlijke processen en veroudering treedt verkleuring op, altijd naar de gele kant en nooit andersom :cry: :D

Thee kan ook leiden tot enige verkleuring van tanden, vooral rooibosthee schijnt berucht te zijn. Maar ik zou die twee bekers thee er niet voor laten staan.
ma, 07/14/2008 - 23:44 Permalink