Scheve voortanden

Author:
tjama
Posted:
do, 01/03/2002 - 22:25
Ik heb m'n hele leven rechte tanden gehad, ik heb wel een oberbeet, maar daar heb ik als kind niks aan laten doen. Nu zijn mijn voortanden het laatste half jaar begonnen met flink scheef te groeien, vooral mijn bovenste voortanden zijn scheef aan het groeien. De ene tand staat nu naar voren en ietsjes over de tand die ernaast ligt heen. In dezelfde periode zijn mijn verstandskiezen verder doorgebroken (zou dit een oorzaak kunnen zijn?). Mijn vraag is nu het volgende. Wat zijn de opties om die bovenste voortand weer recht te krijgen, en ook belangrijk, hoe lang duurt zoiets? Ik ben de komende jaren hoogstwaarschijnlijk voor meerdere lange aaneengesloten periodes in het buitenland waardoor ik niet elke maand/week of dag bij een tandarts kan binnevallen. Wat zijn mijn opties?? (ik ben 22 jaar)
de digitale tandarts

Na de groeispurt in de pubertijd groeit het lichaam nog nauwelijks. Sommige botten vertonen echter nog een langzame groei. Dit is met name het geval bij de onderkaak.

De onderkaak blijft zeer langzaam doorgroeien naar voren. Hierdoor komen de ondersnijtanden ook wat naar voren, waardoor deze doordat ze de bovensnijtanden raken soms in de verdrukking komen. Hierdoor kunnen ze een beetje scheef en naar voren of achteren komen te staan, dit wordt crowding genoemd.

Bij jou gebeurd het met je bovensnijtanden, dit is echter meer uitzonderlijk. Hierbij kan het ook zijn dat ze meer naar achteren worden gedrukt, bijv, door de druk van je bovenlip of juist naar voren door de druk van je tong. Bepaalde gewoontes kunnen ook een rol spelen zoals o.a. pen- en nagelbijten.

Het is bewezen dat verstandskiezen geen invloed hebben hierop. Het komt even vaak voor bij personen met of zonder verstandskiezen. Zelfs bij personen die geen kiezen hebben.

Deze crowding is over het algemeen te corrigeren met een vaste "slotjes" (brackets) beugel. Het ruimtetekort moet dan wel niet al te groot zijn.

De behandeling kan tussen de 1 en +/- 2,5 jaar duren. Over het algemeen ziet een (tandarts-)orthodontist de patient elke maand. Bij uitzondering zou het misschien ook wel eens een periode van twee maanden kunnen duren, maar als je vaak en langere periodes weg bent dan wordt het een probleem.

Vraag een consult aan bij een (tandarts)orthodontist deze kan je meer vertellen over de mogelijkheden.

Succes.
[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-01-11 18:01 ]
vr, 01/11/2002 - 17:45 Permalink