Scheve tand

Author:
Truus
Posted:
wo, 12/05/2001 - 22:03
Ik heb een vraagje, mijn voortand steekt een beetje eruit, en daardoor hangt hij over de tand die ernaast zit. die tand ernaast is dus een beetje naar achter geduwd. mijn tandarts heeft nog nooit gezegd dat ik een beugel moet, maar dat lijkt me nogal duidelijk. ik ben 15 en ik ben verzekerd. dus ik wou vragen hoeveel een beugel zou kosten, of het duurder is als ik zelf een beugel aanvraag, want volgens mij had ik ooit gehoord dat als de tandarts niet gezegd heeft dat je een beugel nodig hebt dat je dan de beugel geheel zelf moet betalen en niks vergoed krijgt. En ook of er nog een andere manier is om mijn tand recht te krijgen.
de digitale tandarts

Als jij vind dat je een scheve tand wilt laten corrigeren d.m.v. een beugel, dan moet dat natuurlijk kunnen!

Wat jij bedoelt met dat het alleen vergoed wordt als de tandarts het ook vind, is waarschijnlijk het volgende:

Sommige verzekeringsmaatschappijen vergoeden alleen orthodontie als er duidelijke afwijkingen zichtbaar zijn. Meestal gaat het dan om een grote overbeet, of tanden en kiezen die erg scheef uit de boog staan etc. Grote duidelijke afwijkingen dus. De kans is groot dat een scheve tand hier dan niet onder valt. Deze voorwaarden worden opgesteld door de verzekeringsmaatschappij en niet door jouw eigen tandarts. Ze verschillen ook per maatschappij.


Gelukkig gelden deze voorwaarden niet voor alle maatschappijen, er zijn er ook veel die orthodontie ongeacht de reden, grotendeels vergoeden. Let wel op dat dit vaak maar tot het 18e en 19e levensjaar geldt, zorg er dan dus voor dat voor die tijd de behandeling grotendeels afgerond is.

Ik zou bij voorkeur de scheve tand met een orthodontische behandeling oplossen. Vraag een verwijzing van je tandarts naar een (tandarts-)orthodontist. Deze kan een behandelplan + begroting opstellen, waarna je verzekeringsmaatschappij kan aangeven hoeveeel vergoed wordt. Misschien is het handig om nu alvast de polisvoorwaarden door te kijken.

Succes.




[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-12-13 12:13 ]
ma, 12/10/2001 - 10:51 Permalink
r0b

Hmm ik heb eigenlijk precies hetzelfde probleem.

Zijn er naast een beugel ook andere mogelijkheden om dit te corrigeren? Dit kan ik niet helemaal duidelijk opmaken uit uw antwoord.
wo, 01/16/2002 - 20:18 Permalink
de digitale tandarts

Het is mogelijk om enigzins scheef staande tanden "op het oog" recht te laten zetten d.m.v. het plakken van witte vulling of porseleine schildjes op de tanden. Letop de stand van de wortels veranderd niet, maar door de kronen te veranderen van vorm en dikte lijken ze allemaal evenwijdig aan elkaar te staan.

Als een tand wat naar achter staat kan deze door een laagje witte vulling of porselein er over heen te leggen, weer naar voren gehaald worden. Mocht een tand wat gedraaid en/of naar voren staan dan is het nodig om ook wat van de tand weg te boren om deze in de "rij" te zetten.

Als de tanden een te grote standafwijking hebben, dan is naar mijn mening teveel opoffering van tandweefsel noodzakelijk om ze recht te laten lijken, orthodontie moet dan serieus overwogen worden. Zie ook mijn antwoord bij de vraag: "gebitscorrectie"

Met vriendelijke groet.
zo, 01/20/2002 - 15:48 Permalink