Partiële prothese

Author:
Amovible
Posted:
ma, 01/31/2022 - 18:17
Goedenavond allen,

Ik ben nieuw op dit (informatieve!) forum. Ik heb sinds 27-01-2022 een zogenaamde partiële prothese. Er was helaas geen andere optie meer nadat de 2.1 jaren geleden was afgebroken en steeds werd gerepareerd met een stift met composietopbouw. Helaas bleek onlangs dat de wortel ook niet meer goed was. Er volgde een extractie van de wortelrest. Element 2.4/2.5 en 1.5 was ik al verloren en deze zijn bij de prothese aangezet zodat mijn bovengebit weer compleet is. Ik wist van tevoren dat een plaatje niet ideaal zou zijn. Echter, mijn gebit is niet om over naar huis te schrijven. Veel vullingen en wortelkanaalbehandelingen gehad. Door medicatie maak ik weinig speeksel aan. Ik vraag me nu af of er op een later moment nog eventueel een implantaat op de plaats van de 2.1 kan komen of dat dit meteen na extractie moet? Is het verstandig om een relatief dure ingreep te laten doen in een 'gevoelig' en veel behandeld gebit? Het dragen van een partiële prothese valt me tot nu toe mee, al gaat er niets boven je eigen tanden. Vriendelijke groet, Irene
Tandarts_Richa…

Er gaat idd niets boven je eigen tanden en kiezen. Al denkt men daar regelmatig anders over. Welke weg je ook neemt er kunnen altijd hindernissen op je pad komen. Meestal 3 maanden wachten en indien voldoende bot een implantaat kroon. Soms met kunst bot. Maar als je deze weg kiest, en in mijn vak net als met een auto, de duurste behandeling geeft vaak het meeste gemak. Maar moet betaald kunnen worden. Als je deze weg kiest dan ook de rest opknappen ( bijv kronen &bruggen of implantaat kronen). Hoeft niet altijd tegelijk. Een plaatje vind ik "het sterfbed v h gebit". Daarom adviseer ik altijd een Frame prothese als uitneembaar voorziening. Dat kan op gewone gezonde of gevulde tanden als pijler elementen of waar nodig op de pijlers met kronen. Met geld is "The Sky" het limiet.
ma, 01/31/2022 - 18:31 Permalink
Amovible

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Beste tandarts Richard,

Hartelijk dank voor uw reactie. U noemt een plaatje ‘het sterfbed van het gebit’. Kunt u dit toelichten? Vindt u het geen mooie of ideale oplossing of is het slecht voor het gebit? Ik heb i.o.m. mijn tandarts besloten om in eerste instantie te kijken hoe een plaatje bevalt. Ik noemde al dat de 2.1 een extractie heeft gehad en ik liep dus zonder voortand. Het maken van een frameprothese naam meer tijd in beslag. Daarnaast wilde ik nadenken over een implantaat (had ik een perfect gebit dan zou ik dit meteen doen, maar al mijn elementen zijn al behandeld.) Ik heb mezelf een half jaar gegeven om te kijken hoe het gaat met het plaatje. Daarna kijken we verder. Of vindt u een half jaar te lang om alsnog voor een implantaat te kiezen? Eventueel komt een etsbrug ook nog in aanmerkingen alleen zou die bevestigd worden aan een kunstkroon en dat schijnt niet ideaal te zijn. Vriendelijke groet, Irene.
ma, 01/31/2022 - 19:34 Permalink
Tandarts_Richa…

Een plaatje drukt op het bot. Bot kan geen druk verdragen waardoor het "slinkt". Er komt beweging en dat schuren tegen uw dentitie (tanden/kiezen) geeft slijtage en zorgt voor problemen. Prima als tijdelijke overbrugging tot het maken v e definitieve oplossing. Een Frame prothese wordt gedeeltelijk gedragen door de eigen dentitie . De dentitie vangt normaal de kauwkrachten op. Vandaar dat ik het de sterfbed v h gebit noem. Helaas kiest men voor de goedkoopste optie met de gevolgen v dien. Zoals gezegd geen probleem als overbrugging. Doordat uw bot slinkt zal de hoogte v d snijvlak v uw tanden zakken t o v de natuurlijke tanden. Maar dat kan opgevuld/vervangen. Een Frame kan alleen gemaakt worden als de, te vervangen, tanden al afwezig zijn worden met de daarbij behorende kosten. U moet toch minimaal 3 maanden wachten voordat een implantaat geplaatst kan worden indien er genoeg bot is om een implantaat te plaatsen. Een etsbrug wordt geplakt tegen verhemelte zijde v uw eigen tand, meestal niet tegen een kroon. Het is een semi temporaire voorziening die minder lang meegaat, dan bijv een echte brug of implantaat. Maar waarom die kosten als u toch al een uitneembare voorziening hebt. De kosten wel als u besluit uw uitneembaar voorziening te vervangen door herstel met vaste voorziening. Maar uw tandarts kan alle mogelijkheden met u bespreken in een consult ten behoeve v h maken v e behandel/stappen plan. Daar zijn wel kosten aan verbonden. Succes.
ma, 01/31/2022 - 20:05 Permalink