Kunstgebit

Author:
athlon
Posted:
vr, 01/25/2002 - 22:35
Vanaf welke leeftijd is dat toegestaan??

Ik ben zelf 17 en heb erg veel last van mijn gebit. Ben al ongeveer 5 jaar niet meer naar de tandarts geweest en durf ook nooit meer. Met een kunstgebit ben je van de meeste ellende af.

Maar vanaf welke leeftijd mag je dat nemen?
de digitale tandarts

Er is geen leeftijdsgrens voor de vervaardiging van een kunstgebit.

Maar het lijkt mij erg onverstandig om op jouw leeftijd al na te denken over een kunstgebit.

Je moet beseffen dat het kauwen met een kunstgebit totaal anders is dan met je natuurlijke tanden en kiezen. Je kauwt met plastic, dat op je tandvlees ligt. De maximale kauwkrachten liggen dan ook een stuk lager, ongeveer 20%-35%, van wat je nu kan bijten.
Tevens staat de prothese, bij afbijten met de voortanden, bloot aan kantelkrachten waardoor deze naar beneden valt. Prothesedragers halen hun kauwrendement dan ook voornamelijk uit de kiezen. Je zult opnieuw moeten leren kauwen.
De prothese bedekt een groot deel van het gehemelte wat misselijkheid kan veroorzaken en tevens wordt een deel van de smaakpapillen bedekt, wat vermindering en/of verandering van de smaak kan veroorzaken.

Misschien wel het belangrijkste punt is het slinken van de kaken bij prothesedragers. Als de tanden en kiezen getrokken zijn dan begint de kaak te slinken.
Dit betekent dat er een grote kans bestaat dat je over twintig jaar (als je 37 bent) nog moeilijk zal kunnen eten, vanwege de loszittende prothese.
Sommige spieren van het gelaat hebben hun aanhechting op de onderkaak, bij het slinken gaan deze uiteindelijk verloren. Het resultaat is een ingevallen mond en een geprononceerde kin, typisch een prothese gezicht dat in veel bejaardentehuizen te zien is.

Verzamel al je moed en neem de verstandige beslissing om toch weer naar de tandarts te gaan!

Succes.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-05-19 20:24 ]
ma, 02/04/2002 - 22:57 Permalink
Thasia

Hallo,

Ik ben een meid van 24 en ben hiervoor ook 5 jaar niet naar de tandarts geweest. Spijt, spijt, spijt. Nu is er voor mij weinig meer aan te doen. Ja naar een paradontholoog, maar dat kost me heel veel geld en uiteindelijk moet door de parodontitis toch alles eruit. Ik heb nu voor mezelf besloten om dit dan maar gelijk te doen. Ben ik van alle pijn en hopelijk ook van de onzekerheid van een lelijk gebit af. Nu wil ik wel weten hoe dit in zijn werk gaat. Gaan ze in 1x trekken en kan dit ook onder narcose, want ik word panisch. Ik vind het doodeng, maar ben wel blij dat ik straks een mooi gebit heb. Maar als ik jou was, zou ik naar de tandarts gaan. Je hebt speciale tandartsen, die gespecialiseerd zijn in bange mensen. Ik woon zelf in Vlaardingen en ga in Den Haag naar de tandarts. Bij mij kunnen ze helaas weinig meer doen, maar laat er naar kijken. Misschien is alles nog te redden. Veel succes!
di, 11/12/2002 - 19:23 Permalink
Pisces

Op m'n 17e was ik ook al 5 jaar niet meer geweest. Ben nu bijna 29......en nog steeds niet geweest. Gelukkig nog nooit pijn gehad en er valt zo goed als niks te zien aan de buitenkant. Ik zou zelf geen kunstgebit willen. En ik raad jou aan om er ook nog eens goed over na te denken. Ik heb natuurlijk niet echt recht van spreken : tegen jou zeggen dat je moet proberen naar de tandarts te gaan, terwijl ik het zelf ook niet doe. Maar het is nu pas 5 jaar voor jou. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt en hoe meer er (waarschijnlijk) gerepareerd moet worden. Ik WEET waar ik het over heb.

Ik wens je heel veel sterkte !


Pisces
di, 11/12/2002 - 20:34 Permalink
petertje

hahah zo lang niet.
ik vind het nooit erg om naar de tandarts te gaan. altijd wel leuk.
hoe doe je dat dan als je een gaatje hebt dan?
mvg petertje
wo, 11/20/2002 - 17:11 Permalink
coori

lieve Atlhon,
maak ajseblieft asjeblieft een afspraak, desnoods bji een angst-tandarts. het is dood en dood zonde om het zo te laten aflopen . als het goed is leef je nog zon 80 jaar en je kunt zon problemen krijgen met een prothese (kunstgebit) ik weet zeker dat het je allemaal wel meevalt en voor de tanden en keizen die je verloren hebt of krijgt hebt zijn er nog tal van oplossingen over omdat op te vullen. je moet de drempel ëven"over maar het is zeer de moeite waard!! ik wens je heel veel succes en zet em op. laat ook even weten of je al stappen hebt onder nomen!!!! liefs cori
za, 01/11/2003 - 19:43 Permalink
Angstkip

Ligt er natuurlijk aan hoe oud je bent.
Athlon is nog vrij jong, en we proberen het hem dus af te raden.

Maar hoe oud ben jij dan?
zo, 02/09/2003 - 11:18 Permalink
janny1970

Ik zelf ben nu 32 en 31 toen ik mijn gebit eruit heb laten halen, en zeg nu alleen dat ik dit zeker 10 jaar eerder had moeten doen.
ma, 02/10/2003 - 21:48 Permalink
teddiecash

even een reactie

ook ik heb voor e onderkant een protese overwogen.
de tandarts waar ik was voor noodgeval heeft mijn dit afgeraden momenteel

ik ben al 29 , maar ze zecht dat er best oplossingen zijn zonder een prothese.

het gaat wel wat tijd kosten.

ook had ze het inderdaad over mijn kaak.

dus wacht ik even af wat me huidige tandarts gaat zeggen.
zo, 03/02/2003 - 15:36 Permalink
janny1970

Het klopt dat de meeste tandartsen een kunstgebit afraden, terwijl voor bange mensen of mensen met een slecht gebit het gewoon de perfecte oplossing is, ik zal dan ook nooit iemand een kunstgebit afraden maar eerder aanraden.

En het ondergebit daarvan zou je alleen de hoektanden kunnen laten staan en daar over heen een kunstgebit dan slinkt je kaak ook veel minder.

Groetjes, Janny
zo, 03/02/2003 - 20:36 Permalink
mjwieg

Hallo,

Als je dan toch onder narcose wil voor het trekken van alle tanden/kiezen om een kunstgebit te laten maken, kun je je dan niet net zo goed laten oplappen ? Zelf ben ik ook helemaal gesaneerd. Nu moest ik een half jaartje later terug voor controle en er was gewoon niets aan de hand. Neem dit in overweging. Je zult hoe dan ook naar de tandarts moeten, omdat je of alles wil laten verwijderen of om jezelf op te laten knappen. Als je dat laatste doet, dan ben je natuurlijk uiteindelijk beter af!

Als je je gebit weer goed laat maken en je blijft dan regelmatig gaan, dan heb je weinig tot niets te vrezen. Ik spreek uit ervaring !

Groeten en veel suc6

Martijn
ma, 03/03/2003 - 07:35 Permalink
miranda

Ook ik was het na 26 gaatjes in 4 jaar tijd zat en wilde een gebitje.Je gewone tandarts doet dit nooit, want gewone tandartsen redeneren altijd maar dat er gered moet worden wat te redden valt, zonder rekening te houden met wat de patient eigenlijk wil. Dit heeft er toe geleid dat ik naar Kerkrade ben gegaan. Hier zit een praktijk, die veel weg heeft van een privekliniek, maar eigenlijk een angstkliniek is.
Hier wordt in feite gedaan wat jij wil, en hoe jij het wil. Je kunt je hier ook laten behandelen onder narcose.
Kijk eens op de site http://www.angstvoortandarts.nl
Hier kun je alles op vinden.
Mijn eerste afspraak had ik op 23 april, voor de intake van de narcose en ik kon ook al meteen gips happen voor de prothese. Die prothese is al klaar, maar i.v.m. wachtlijsten kan ik op 25 juni a.s. terecht voor de behandeling.
Ik moet om 11.15 uur aanwezig zijn, nuchter en met pijnstillers op. Dan krijg ik het infuus voor de narcose. Dit is niet een narcose als bij de chirurg, maar een slaapmiddel, waardoor je in staat bent om b.v. gewoon te slikken.(wat bij narcose niet kan) Bij een echte narcose moetje ook geintubeerd worden (een buis in je keel voor je ademhaling) en dit kan nu natuurlijk niet, omdat ze in mijn mond moeten zijn.
Vervolgens, als ik "slaap", krijg ik nog wat spuiten in mijn mond. Het slaapmiddel is niet zo heel sterk, dus bij een goede pijnprikkel zou ik wakker worden. Daarom verdoven ze ook nog plaatselijk.
Dan wordt alles getrokken en wordt de prothese meteen geplaatst.
En, als het bij mij net zo gaat ans bij janny1970, dan zit ik 2 uurtjes later weer te eten!
Ik hoef alleen de narcose en een eigen bijdrage voor de prothese te betalen. De narcose kost €230, en die wordt niet vergoed. De eigen bijdrage is voor mij ongeveer €60, en dat is alles. De extracties en het hechten zijn doodnormale tandartshandelingen, en worden dus gewoon vergoed.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
di, 05/20/2003 - 01:01 Permalink
Lieneke

Athlon..zou je niet eerst naar de tandarts gaan? Misschien valt het allemaal ontzettend mee joh. Enneuh...stel je dit eens voor: je bent helemaal gek op een meisje en eindelijk mag je haar dan zoenen. En ineens voelt ze dat je een kunstgebit hebt..dikke afknapper!
Je wangen gaan er ook van hangen; lijk je net een ouwe opa.

Ik weer zeker dat er nog een hoop valt te redden aan je tanden. Laat je angst niet in de weg staan..nooit niet! Daar krijg je geheit spijt van.
di, 05/20/2003 - 18:36 Permalink
kajomidy

thlonIk wil toch even reageren op het bericht van braces,ik vind niet dat ze gelijk heeft,ik heb ook sinds afgelopen woensdag een bovenprothese(onder is er al uit)krijg 19 juni implantaten)maar dat je wangen gaan hangen is toch echt niet het geval!mijn prothese is zo goed gemaakt dat het niet van echt te onderscheiden is en vult mijn mond weer helemaal op,juist met maar een paar tanden of helemaal niks in je mond dan gaan je wangen wel een beetje hangen ja,en je kin valt in.In mijn geval moest ik alles laten trekken door paradontitisch,dus word alles vergoed.Maar athlon het blijft toch een keus die jij zelf moet maken,ik wens je veel succes daarbij en als je vragen hebt kun je me altijd mailen.


groetjes
wo, 06/04/2003 - 10:33 Permalink