Kroon of vulling?

Author:
enemy
Posted:
do, 03/21/2024 - 04:01
Ben reeds een aantal keer naar de tandarts gegaan de laatste weken(controle/cleaning+gaatje vullen)

Ik had graag de vulling van mijn voorste tand (nr8) vervangen, hierover zij de tandarts of ik in de plaats hiervan voor een kroon wil gaan
Haar redenen hiervoor waren:
- kroon kan je het verschil met andere tanden niet merken, vulling zal sowieso zichtbaar zijn(tand is ong half afgebroken)
- vulling zal dikwijls uitvallen(mijn huidige vulling is 5+ jaren geleden geplaatst en nooit uitgevallen)

Nu, mijn doel is vooral om de tand er weer goed uit te laten zien, nu kan je duidelijk zien dat er een vulling is want de vulling is een andere tint dan de tand(niet goed gedaan door vorige tandarts vermoed ik)

Ook was haar prijs voor de kroon 1400 euro wat aanzienlijk hoger is dan de prijzen die ik online vind.
Tandarts_Richa…

Prijs is afhankelijk v welke handeling gedaan worden. Ook voorbereiding. Zijn meer handelingen inbegrepen in de begroting dan alleen de code voor de kroon. Nadeel v e vulling kan zijn dat het minder sterk zou zijn. En het kan verkleuren. Voordeel is dat je vaak een nieuw vulling kan doen als de kleur niet meer goed is, of dat het afbreekt(afhankelijk v hoe het breekt). Het is heel moeilijk een precieze kleur te krijgen, met vulling of met kroon. Kleur v e kroon blijft langer hetzelfde maar heeft als nadeel dat in de loop der tijd, door o a slijtage, uw andere tanden anders v kleur kunnen worden waardoor de kroon gaat opvallen omdat het niet mee kleurt. Maar als een vulling te zwak wordt adviseer ik vaak een kroon.
vr, 03/22/2024 - 00:06 Permalink
enemy

Bedankt voor uw inzicht dusver.

Het gaat mij vooral om een oplossing te hebben waar je de correctie niet meer kan zien. De tandarts vertelde me dat je de vulling sowieso nog zal zien(van dicht), klopt dit?

Kan ik voor een zichtbare vulling best naar een tandarts die in esthetische tandheelkunde gespecialiseerd is of is een "gewone" tandarts hier voldoende bekwaam in?
za, 03/23/2024 - 02:52 Permalink
Tandarts_Richa…

Ik ben een algemeen tandarts. Ik probeer ook gewoon te zijn. Men vindt dat ik mooie vullingen maak. Soms helemaal niet te onderscheiden soms een beetje als je goed kijkt v dichtbij zoals u waarschijnlijk zal gaan kijken. Maar v veraf niet te onderscheiden. U moet ook niet te kritisch willen. Uw natuurlijke tanden zijn ook verschillend v kleur. Gelukkig maar anders ziet het er doods uit. Er moet "leven" in zitten. Ik vind de WC kleur cultuur zoooo nep. Er zijn specialisten, kunstenaars, die echt zooo natuurlijk kunnen nabootsen. Met streepjes, vlekken, doorzichtigheid, kleur verschillen in de tand, net als de buur elementen. Maar dat kunnen soms ook algemene tandartsen zijn. U bent vrij uw zorgvraag onder te brengen bij een zorgverlener v uw keuze, mits die zorgverlener ruimte heeft.
za, 03/23/2024 - 09:45 Permalink