Kroon

Author:
cynthia
Posted:
zo, 10/13/2002 - 14:45
Ik heb sinds kort een kroon op de eerste onderkies van mijn gebit en ik ben er totaal niet blij mee omdat de kroon van goud is gemaakt, hoewel ik om een porseleinen kroon vroeg vond mijn tandarts het niet nodig om deze te plaatsen omdat volgens hem een porseleinen kroon niet sterk is en deze dus met een aantal jaren weer opnieuw vervangen zal moeten worden, hij vertelde mij dat ik niet moest inleveren op de kwaliteit. Nu zit ik dus met een gouden kroon, maar mijn vraag is of ik deze kroon alsnog kan laten vervangen door een porseleinen exemplaar of is dit niet mogelijk omdat een kroon zo stevig vast zit?
Maurice

Hallo Cynthia,

Dat is onzin, porselein is even sterk dan gewoon goud. Maar het ziet er dan ook een stuk mooier met porselein. Ik zou wel aktie ondernemen, voor het te laten veranderen. Mijn vriendin is ook naar de tandarts geweest, +/- 3 wk geleden. Voor een afspraak te maken. Zij heeft een afspraak staan voor 12/11 en 26/11/02, bij de eerste afspraak wordt geboord, en bij de andere afspraak de brug geplaatst, met porselein erop. Want zij heeft gekozen voor een brug (met porselein). Dat is beter dan een plaatje of frameprothese. Zij krijgt eerst rechts boven, achter. Volgende jaar links onder, achter een brug van 4 delige. Nu een van 3 delige brug. Ik hoop dat je wat hebt aan de informatie.

Groetjes Maurice
zo, 10/13/2002 - 15:27 Permalink
de digitale tandarts

Hoewel de porseleine kronen in de afgelopen twintig sterk verbeterd zijn, geeft een volledig gouden kroon in sommige gevallen toch meer zekerheid.

Goud kan veel dunner worden uitgewerkt dan porselein en in de situatie's waar weinig ruimte aanwezig is, lijkt goud dus de eerste keus. Wanneer je dan toch voor porselein zou kiezen, dan moet je of meer van de tand/kies afslijpen, waardoor er mogelijk te weinig over blijft om een kroon voldoende houvast te bieden, of je werkt het porselein te dun uit waardoor dit breekt en/of de metalen onderstructuur door laat schemeren.

Bij knarsers is goud vaak ook een betere keuze. Minder kans op breuk van het porselein en omdat de hardheid van goud beter in overeenstemming is met glazuur dan porselein, zullen de kiezen van de andere kaak, waarmee de kroon contact maakt, minder snel slijten.

<a href="http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=347&amp;forum=1">Zie ook dit antwoord! </a>
ma, 10/14/2002 - 09:46 Permalink
cynthia

Bedankt Maurice en tandarts voor jullie antwoorden, ik had zelf een porseleinen kroon gewild maar ik had gewoon niets te vertellen, helaas...nu zit ik er mee. Maar zou die kroon er nu nog af kunnen zodat ik hem eventueel kan laten vervangen door een andere tandarts (als ik die ooit kan vinden)
Of wordt de kroon dan met kies en al getrokken? dat zou ik dus nog heel graag willen weten.
Groetjes Cynthia
do, 10/17/2002 - 22:02 Permalink
de digitale tandarts

Door een sleufje te boren in een kroon en daarin te wrikken, kan een kroon vaak redelijk makkelijk losgemaakt worden van de tand/kies.

Gezien ook het antwoord van de tandarts weet ik niet of je wel zo teleurgesteld moet zijn over de gouden kroon. Het is wel jammer dat je nu het gevoel hebt dat je niet zelf mee kon beslissen.

Succes
vr, 10/18/2002 - 12:15 Permalink