Gele tanden

Author:
Una in perpetuum
Posted:
vr, 07/20/2012 - 20:58
Ik heb sinds ik grote mensen tanden doorkreeg last van glazuurhypoplasie (als je het zo noemt). Dus heb op verschillende tanden een 'witte' vlek en een stuk glazuur weg. Last heb ik er niet van, behalve uit modieus oogpunt. Op de plekken waar ik geen glazuurhypoplasie zijn mijn tanden heel erg geel. Dat is al zolang het ik me kan herinneren. Tot voor kort leefde ik altijd in die gedachte dat ik altijd al gele tanden had, maar ik kwam een foto tegen toen mijn grote mensen tanden doorkwamen. Tot mijn grote verbazing waren ze niet geel, sterker nog ze waren vrijwel zo wit als mijn melktanden. De glazuurhypoplasie viel toen amper op, in tegenstelling tot nu waarbij mijn tanden toch zeker vele tinten geler zijn geworden. Als ik nu mijn tanden zie zijn het gele tanden met verschillende witte vlekken er op.
Dus ik ben benieuwt hoe kunnen je tanden van mooi wit, naar geel gaan. Ik heb verschillende dingen gelezen zoals roken, koffie en thee maken je tanden geler, maar ik heb het amper tot niet gedaan. Of dat het aan de leeftijd ligt, maar ik denk dat ze dan decennia bedoelen en niet jaren ( ben nu 20 en toen ik nog witte tanden had was ik een jaar of 8 ). Ook kwam ik op internet tegen dat bepaalde antibiotica (bijv Tetracycline) er voor kunnen zorgen dat je gele tanden kunt krijgen. Ik heb toevallig antibiotica geslikt voor een huidziekte, en ik dacht dat het Tetracycline was maar ik weet het niet zeker. Als je Tetracycline slikt krijg je aan de tandvlees kant mogelijk een gele/bruine lijn, maar ik heb dat niet, mijn tanden zijn egaal geel(op de witte vlekke na). Dus dat jullie hier mogelijk een verklaring voor hebben en valt het te bleken of moet ik er facings op zetten (maar dan moet ik dan eerst een andere tandarts vinden^^)?
Ik heb aan mijn tandarts wel gevraagt of hij mijn tanden kon bleken, maar hij wou het er niet over hebben want hij is er tegen.

Vroeger :http://i47.tinypic.com/so5y75.png De twee voorste tanden zijn volwassen tanden, die er achter zijn melk tanden, de glazuurhypoplasie is niet te zien (op de echte foto die ik heb is het te zien maar moeilijk)

Nu: http://i48.tinypic.com/2zgxfnc.png Hier zijn ze toch een stuk geler.
toothje

Ik heb het idee dat die eerste foto gewoon in een heel andere lichtinval is gemaakt dan de tweede.
Ik heb ook recente foto's van mezelf waarop mijn tanden spierwit lijken en foto's waarop je kunt zien dat ze gelig zijn. (want dat zijn ze). Ik denk dus dat foto 1 gunstige lichtinval heeft en foto 2 niet zo gunstige.
vr, 07/20/2012 - 22:30 Permalink
Ortholimburg

Tetracycline verkleuring is een grijze verkleuring, die je krijgt als je die antibiotica slikt op het moment dat de tanden nog niet doorgebroken zijn en nog in een vormingsstadium. Eens je tanden er zijn gaan ze niet meer verkleuren door A.B.
De gele kleur op de foto komt door de belichting, niks anders.Kijk maar eens naar je huidkleur.
vr, 07/20/2012 - 23:10 Permalink
Una in perpetuum

Bedankt voor de reacties. :D

De belichting is inderdaad iets anders, want mijn lippen zijn op de eerste foto iets veller dan op de 2e. Het verschil in huidskleur komt omdat ik bij de 2e foto net op vakantie was geweest en dat het in augustus was. Die andere foto was begin maart.

Toch denk ik dat het niet de belichting is, want anders zou die witte vlek die op de 2e foto te zien is ook duidelijk te zien zijn op de eerste foto, wat niet het geval is. Ik heb nu nog een foto geupload waarbij het duidelijker te zien is. http://i48.tinypic.com/t87ork.png Je ziet de witte vlek op de tand zitten. Bij de foto die ik eerder heb gepost van mijn gele tanden zie je die vlek ook, maar alles wat om die vlek heen zit is ook geel. Hier niet, hier zijn mijn tanden gewoon nog wit.
za, 07/21/2012 - 18:44 Permalink
Newtan

Dit moet je even professioneel laten beoordelen.
Daar is dit forum niet geschikt voor joh!

En als je eigen tandarts tegen bleken is, dan wordt het tijd voor een cursus.
Of een andere tandarts.
Mondhygienisten bleken ook.
ma, 07/23/2012 - 00:40 Permalink
Una in perpetuum

Dit moet je even professioneel laten beoordelen.
Daar is dit forum niet geschikt voor joh!

En als je eigen tandarts tegen bleken is, dan wordt het tijd voor een cursus.
Of een andere tandarts.
Mondhygienisten bleken ook.

Mijn tandarts keek er niet serieus naar vond ik. Hij vond dat het wel mee viel en dat hij wel erger had gezien. hij had het wel heel druk, misschien lag het daar ook aan. Ik zal binnenkort wel een afspraak maken met hem over het bleken. Als hij mij niet goed te woord staat of verwijst naar iemand die goed kan bleken zoek ik een andere tandarts.
di, 07/24/2012 - 21:38 Permalink