geen glazuur

Author:
mulder
Posted:
ma, 01/21/2002 - 22:47
Ons zoontje van vier heeft twee kiezen waar geen glazuur op zit. Deze kiezen worden slechter ondanks de goede zorg van minimaaal drie keer per dag goed poetsen. Wij vragen ons af wat de oorzaak kan zijn en wat wij er aan kunnen doen. We zijn bang dat als deze kiezen nog slechter worden dit een blijvende schade toericht aan het 'volwassen' gebit.
de digitale tandarts

Stoornissen in de weefselstructuur van tanden en kiezen ontstaan tijdens de vorming van de gebitselementen. De aandoeningen betreffen het glazuur, tandbeen of het cement al dan niet in combinatie. Soms zijn deze zichtbaar in het melkgebit of permanente gebit of ook in beide.

Tijdens de vorming van het glazuur wordt er eerst door cellen een matrix (geraamte) neergelegd waarna dit gemineraliseerd wordt tot glazuur. Als er iets met het proces van de matrix misgaat dan leidt dat ook tot een stoornis in de mineralisatie. Plaatselijk wordt dan geen glazuur gevormd, of de glazuurvorming wordt voortijdig afgebroken. Een hierdoor ontstaan tekort in glazuurdikte wordt hypoplasie genoemd.
Als er een stoornis in de mineralisatie optreedt, dan is er sprake van onderverkalking, dit wordt hypocalcificatie genoemd

Stoornissen in de structuur van de tanden en kiezen weerspiegelen wat in een vroegere levensfase is gebeurd.
Glazuurstoornissen kunnen erfelijk zijn of een niet-erfelijke oorzaak hebben. Het is moeilijk om deze oorzaken te beschrijven omdat er zeer veel van zijn en omdat de precieze oorzaak lang niet altijd vast te stellen is.

O.a. (infectie-)ziekten, zuurstof tekort, laag geboortegewicht, allergien, hormoonafwijkingen, vitaminetekorten en medicatie (ook fluoride) spelen een rol.
De verzamelnaam voor de erfelijke ontwikkelingsstoornis van het glazuur wordt amelogenesis imperfecta genoemd. De verschillende types en ernst van de afwijking is zeer variabel.

Dat uw zoon het in zijn melkgebit heeft wil niet zeggen dat dit ook het geval is in het blijvende gebit, maar is helaas ook niet uit te sluiten. Op de universiteiten of ook sommige ziekenhuizen is vaak meer kennis op dit gebied, misschien moet u zich daarheen laten verwijzen.

De melkkiezen zijn belangrijk om de ruimte tijdens de doorbraak van de blijvende kleine kiezen open te houden. Vroegtijdig verlies kan leiden tot ruimtegebrek. Het plaatsen van nikkel-chrome noodkronen op de melkiezen zou kunnen helpen ze te beschermen.

Succes.[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-01-31 18:36 ]
do, 01/31/2002 - 18:33 Permalink