Facing

Author:
***SMILE***
Posted:
ma, 05/26/2003 - 12:02
Hallo allemaal,
1) Ik wilde graag weten of een facing eerder verkleurt dan een gewone tand en of het echt onmogelijk is om een facing te bleken als deze verkleuren.

2) welke van de twee materialen verkleurt eerder composiet of porselein.

3) Wordt mijn tand zwakker door een facing waardoor het eerder breekt?

Ik zit te overwegen of het verstandig is om facings te gebruiken. Ik zou het echt op prijs stellen als iemand een antwoord heeft op mijn vragen. Alvast bedankt :smile:
Van Leeuwen

Wanneer een facing wordt gemaakt wordt er vaak een dun laagje van de tand afgeslepen. Hieroverheen wordt dan met composiet (=directe methode) of met porselein (=indirecte methode) een laagje aangebracht.

Composiet verkleurd in de loop van de tijd (de nieuwere composieten hebben dat steeds minder) dus wanneer je een facing van composiet maakt dan zal deze verkleuren (dat is vaak de reden om zo'n facing te vervangen).

Porselein verkleurd niet maar aangezien tanden gedurende het leven vaak wat gelegit worden kan een facing tijdens het plaatsen de juiste kleur hebben maar na een aantal jaar (hoeft niet) een andere kleur lijken te hebben. De porseleinen facing verkleurd dus zelf niet.

Porselein en composiet zijn helaas niet te bleken. Wanneer composiet is verkleurd is het soms mogelijk door te polijsten deze composiet iets lichter te krijgen (als de verkleuring vooral in de toplaag zit.

Over of een tand zwakker wordt valt weinig te zeggen. Porselein zelf is meestal harder dan je eigen glazuur en composiet iets zachter. Dit betekend echter niet dat de tand zwakker wordt want je plakt de facing vaak over de voorkant van de tand heen.

Er zijn dus goede resultaten te behalen met zowel porseleinen als composiet facings alleen de kleurvastheid en de hardheid van verschillende soorten facings is verschillend (waarschijnlijk ook de prijs).

Wat kleurvastheid betreft lijkt porselein momenteel toch nog de mooiste oplossing.

Gr. Maurice
vr, 05/30/2003 - 14:59 Permalink
***SMILE***

Bedankt voor de informatie. Dus ik kan aannemen dat als mijn eigen tanden verkleuren en de porseleinen facings niet, dan kan ik mijn eigen tanden bleken en worden ze dan allemaal dezelfde kleur? of redelijk dezelfde kleur?

Is het verstandig om eerst mijn tanden te bleken en dan pas facings te plaatsen?
vr, 06/20/2003 - 14:55 Permalink
de digitale tandarts

Ik heb mijn tanden laten bleken en toen mijn frontkroon laten vervangen...bij het onvermijdelijke terugkleuren van de natuurlijke tanden wordt mijn kroon dus relatief witter.....binnenkort weer met bleeklepeltjes in de weer.

Het is dus maar wat je wilt..nu een passende facing laten maken en dan moeilijker kunnen bleken of na het bleken facings laten maken, maar dus om de zoveel tijd een touch up met het bleken.

Het is wel verstandig om minstens twee weken te wachten na het bleken voor je de facings laat maken, omdat de kleur dan stabieler is.

Met vriendelijke groet.
vr, 06/20/2003 - 20:18 Permalink