Bruine vlekken, maar niks lijkt echt te helpen

Author:
ArjParj
Posted:
zo, 04/04/2021 - 15:32
Dag allemaal,

allereerst een korte inleiding van mijzelf: Ik ben postdoc in tropische mariene ecologie op een Duitse Universiteit nadat ik afgelopen jaar mijn PhD heb gehaald. 37 jaar oud en samenwonend. Iets waar ik erg trots op ben is dat ik nog steeds geen gaatjes heb. :)

Sinds ik in 2016 naar Duitsland ben verhuisd is er het 1 en ander veranderd in mijn tandhygiene. Mijn vriendin vertelde mij dat het hier vrij normaal is om met een routine controle ook meteen de tanden volledig te laten reinigen (dus vlekken, tandsteen etc.). In het begin ging dit gepaard met enorm bloedend tandvlees, dus ben sindsdien meer gaan flossen en met borsteltjes m'n tandvlees aan het masseren, dit helpt enorm goed en heeft de algehele hygiene van mijn gebit verbeterd. Voorheen had ik altijd wel wat gelige tanden maar is nooit storend geweest, andere vlekken had ik nooit.

Nu het probleem: Sinds de eerste keer dat mijn gebit gereinigd is worden mijn tanden opeens erg snel bruin. Zowel op als rondom de kiezen alswel de voor- en met name achterkant van de snijtanden. Hierdoor durf ik vaak niet meer met mond open te lachen want het ziet er enorm onverzorgd en vies uit. Ik was een fervent fan van zwarte thee maar ben hier helemaal mee gestopt, ook rode wijnen (met name port) drink ik niet meer. Wel drink ik nog dagelijks een glas cola en ben ik whisky aficionado. Uiteraard weet ik van de kleurstoffen en houtextracten hierin. Na het drinken van 1 van deze drankjes poets ik mijn tanden of kauw ik kauwgom.

Ik laat mijn tanden nu elke 6 maanden grondig schoonmaken maar wat ik ook probeer of laat, de bruine vlekken komen in de loop van de tijd altijd terug. Ik poets tweemaal daags met sonische tb van Philips, gebruik zoals gezegd sinds kort veel kauwgom om speekselontwikkeling te stimuleren en flos en borstel ik elke dag. Nu twee maanden na de laatste behandeling zie ik de bruine vlekken weer langzaam terug keren.

Ik heb geprobeerd om m'n tanden nog vaker te poetsen maar dat resulteert in pijnlijk tandvlees, plus het feit dat alles wat ik eet en drink dan continu naar pepermunt smaakt of zelfs helemaal geen smaak meer heeft naargelang welke tandpasta ik gebruik. Over het algemeen gebruik ik Sensodyne omdat ik ook vrij gevoelige tanden heb, met name voor kou.

Mijn Duitse tandarts weet het namelijk ook niet meer. Eerlijk gezegd heb ik er enorm spijt van dat ik mijn tanden heb laten schoonmaken zo'n 4 jaar terug, want toen begon de ellende.

Wat kan ik nog doen? Ik wil liever niet nog meer aan drankjes opgeven dan wat ik al gedaan heb omdat dat m.i. de kwaliteit van mijn leven enorm verminderd.

Hartelijk dank voor uw tijd!