Wortelkanaalbehandeling wel of niet goed uitgevoerd?

Author:
Maria75
Posted:
wo, 08/23/2017 - 10:54
Goedemorgen allen,

Ik heb een meningsverschil met mijn tandarts en ik hoop dat jullie mij hierin kunnen en willen adviseren.

Ik ben half juli met hevige pijnklachten naar mijn tandarts gegaan, tenminste bij zijn collega aangezien mijn eigen tandarts met vakantie was.
Deze heeft foto's genomen en constateerde een ontsteking. Hij heeft vervolgens een wortelkanaalbehandeling gestart. Er is een noodvulling ingegaan en een afspraak gemaakt voor half augustus als mijn eigen tandarts en ikzelf terug zouden zijn van vakantie om de behandeling af te maken.
So far so good.

Ik had de dagen er na wat last van napijn, maar dat was goed op te vangen met paracetamol. Na een dag of 3 werd de pijn weer heviger en ben ik terug gegaan.
De tandarts heeft toen de noodvulling er uit gehaald en toen bleek er een ontsteking te zitten. Hij heeft toen de boel gespoeld en weer een noodvulling aangebracht. Aangezien ik de dag erna op vakantie ging heb ik gevraagd om een antibioticakuur en een recept voor diclofenac.

Nadat de kuur van een week was afgelopen kwam ook de pijn weer opzetten. Uiteindelijk ben ik (op zondag) bij een Nederlandse tandarts in Spanje terecht gekomen, die wederom een ontsteking constateerde op het moment dat hij de noodvulling weg haalde.
Zijn bevindingen waren als volgt:
- zeer grote vulling op el. 27
- kies percussie pijnlijk
- aanhoudende pijn met uitstraling naar oren
- op ex foto zichtbare periapicale radiolucentie
Noodzakelijke behandeling endodontische behandeling van el. 27 plus mvv composiet uitgevoerd.

De afspraak bij mijn eigen tandarts om de behandeling af te maken heb ik afgebeld, wel ben ik bij hem langs geweest en heb ik aangegeven dat ik van mening ben dat zijn collega niet nauwkeurig genoeg heeft gehandeld door alleen te spoelen. Hij wist dat ik met vakantie ging dus ik vind dat hij de kanalen uit had moeten vijlen.

Mijn tandarts is het hier niet mee eens, hij geeft aan dat het uitspoelen van de kanalen de manier is om de ontsteking weg te nemen. Dat dit niet altijd in 1 keer wil lukken is vervelend. En daar moet ik het dus mee doen.

Graag hoor ik jullie mening over deze kwestie. Ik blijf er namelijk een naar gevoel aan overhouden. Misschien onterecht, ik laat mij graag overtuigen.
vV

dat gevoel is idd onterecht. Wanneer de kanalen ruim genoeg zijn om te spoelen verzwakt verder uitvijlen de kies alleen maar onnodig verder. Wanneer een ontsteking dan niet tot rust wil komen is heropenen en opnieuw spoelen de aangewezen weg.
Het is een vervelende maar helaas vaker voorkomende complicatie dat het niet volledig werkt. Wanneer ook ab niet blijvend helpt is er heel wellicht nog iets anders aan de hand. Of definitief afsluiten lost het op.
wo, 08/23/2017 - 13:27 Permalink