Wordt ik bedonderd of heb ik echt zo'n slecht gebit?

Author:
MiKeZZa
Posted:
di, 11/08/2005 - 10:16
Hallo,

Ik zit sinds zo'n 5 jaar bij een nieuwe tandarts. Waar ik tot dan toe nog NOOIT 1 gaatje gehad had heb ik sinds ik bij deze tandarts zit denk ik al wel 15 gaatjes gehad. Elke keer als ik moet vind hij er wel meerdere. En ook moet er elke 2 jaar een foto gemaakt worden waarop hij de gaatjes zien kan die tussen de tanden zitten en daar heb ik volgens hem veel last van. Dit jaar heb ik dus minimaal 2x per dag gepoets (soms zelfs 3x), niet gedronken vlak voor het poetsen en elke dag geflost. Toch was het vanmorgen weer bal op de foto, 2 gaatjes.

Dit alles is zeer vervelend, te meer omdat ik echt nog nooit last gehad heb van die 'gaatjes'.

Mijn gevoel is dus (misschien wel onterecht) dat ik er gewoon ingeluist wordt. Is dit mogelijk en zo ja wat kan ik er aan doen om daar achter te komen?

En tot slot nog de vraag: is het erg als ik besluit om de gaatjes niet te laten vullen?
Funky

Laat de tandarts ook aan jou zien waar de gaatjes zitten op de foto? Het is wel normaal dat om de 2 jaar een foto genomen wordt.

Wat is je eetgedrag nuttig je vaak suiker? Het kan misschien veroorzaakt worden door een verandering in je eetpatroon?
di, 11/08/2005 - 10:19 Permalink
MiKeZZa

Laat de tandarts ook aan jou zien waar de gaatjes zitten op de foto? Het is wel normaal dat om de 2 jaar een foto genomen wordt.

Wat is je eetgedrag nuttig je vaak suiker? Het kan misschien veroorzaakt worden door een verandering in je eetpatroon?


Nee, foto's krijg ik niet te zien. Ik eet niet bovengemiddeld vaak suiker en zeker niet meer dan vroeger.
di, 11/08/2005 - 10:26 Permalink
dj

Als er echt meer dan heel prille gaatjes zitten is het wel erg ze niet te vullen. Daar komt narigheid van. Dat hoeft met wat meer beginnende gaatjes niet van vandaag op morgen maar je moet er ook niet onnodig lang mee wachten, binnen een paar maanden. Grotere caviteiten hebben meer haast lijkt me.

Een second opinion is misschien een goed idee (vV suggereerde eerder al eens liefst een tandarts uit een andere regio voor een second opinion en ik denk dat dat op zich wel een goed idee is) en ... eens in de buurt rondvragen hoe je huidige tandarts bekend staat.
di, 11/08/2005 - 10:29 Permalink
Funky

Misschien een tip om gelijk te vragen of je foto kunt zien waarop de tandarts aan kan wijzen waar het gaatje is gevonden.

Het vaak drinken van koffie of thee met suiker kan ook tot gaatjes leiden.
Suiker wordt namelijk door tandplaque omgezet in een zuur, dat vervolgens het glazuur oplost (buitenste laagje van je tand). Als dit te vaak achter elkaar gebeurd zo'n zuurstoot, dan ontstaat er een gaatje.


Als de gaatjes er werkelijk zitten, dan is het zeker wel verstandig om het te repareren, want anders gaat het alleen maar verder.
di, 11/08/2005 - 10:30 Permalink
MiKeZZa

Ik voel wel wat voor een second opinion. Hoe kom ik dan aan zo'n adres waar dat kan want ik neem niet aan dat elke tandarts daar op zit te wachten...
di, 11/08/2005 - 10:43 Permalink
dj

Oh, dat is heel gewoon, een 2nd opinion. Je kunt er gewoon random een tandarts uit de gouden gids halen. Mijn persoonlijke voorkeur zou er naar uit gaan wel enige vorm van navraag te doen.
di, 11/08/2005 - 11:18 Permalink