Wie heeft ervaring met Medisch Tuchtcollege - adviezen??

Author:
Marry1972
Posted:
do, 07/09/2009 - 20:45
Hallo allemaal,

Ik heb een klacht ingediend tegen mijn ex-tandarts bij het Medisch Tuchtcollege. Een letselschade juriste behandeld mijn Civiele zaak. Een letselschade advocaat oordeelt momenteel of hij wilt of kan helpen m.b.t. tuchtrechtzaak.

Sinds vorig jaar juli zit ik maandelijks bij de tandarts. In september 2008 was het verschrikkelijk, zat bijna elke dag bij de tandarts. Steeds als de beste man een wortelkanaalbehandeling had uitgevoerd ging het ontsteken en moest ik continue terugkomen om jawel dezelfde kies te laten schoonmaken om vervolgens eruit getrokken te worden...
Heb heel veel verdriet van mijn gebit, doorgeperst materiaal in sinus, mislukte wkb, trekken kaakbot, continue terugkomen voor dezelfde kies/WKB. De beste man ging net zolang door dat de kramp in mijn kaken sloeg, waarop hij zei: nog even, ben zo klaar.
Resultaat: kaakgewrichtje ontzet, kauwspieren overbelast, loop met kruispleisters in het gezicht/naast oor i.vm. licht oedeem. Div malen naar fysiotherapie in de week om de boel te masseren. In augustus a.s. wordt er opnieuw een OPG gemaakt om te kijken hoe we mijn gebit kunnen herstellen. De vorige tandarts wilde alles trekken, vandaar dat ik maakte dat ik wegkwam. Terwijl ik zo een mooi gebit had "een eyecatcher".....

Waarom doet mijn nieuwe tandarts moeilijk om een rapportje af te geven m.b.t. staat mijn gebit?
De ex-tandarts had zelfs brief geschreven naar vervolgbehandelaar dat wij onze rekeningen niet hadden betaald, terwijl dit absoluut niet waar was. Hij probeert mij nu aan alle kanten zwart te maken. Komt dat soms omdat ik de klacht heb aangemeld bij Medisch Tuchtcollege? In eerste instantie reageerde mijn advocaat verschrikt en had direct een afspraak, ik heb hem alle benodigde stukken gestuurd en het wordt stil, waarom reageren ze zo traag?
Het gaat nl. niet alleen om mij maar ook mijn man is de dupe geworden.
Het heeft ons al duizenden euro's gekost, banen gekost (omdat je steeds naar de tandarts moet)....
Wie kan ons adviseren? Wie heeft ervaring met een tandartsdrama en dit als klacht aangemeld? Wie kan mij tips geven?
En.... waarom liegt onze tandarts? Als burger sta je nooit sterk tegenover een arts en dat weet hij natuurlijk wel...

HELP>>>>>>!!!!!!!!!!!!!!! :smt017
lisa37

ik heb zelf ook ervaring met een ondeskundige tandarts . heb nu een zaak lopen via rechtsbijstand en het volgende is nu gebeurd:
rechtsbijstand stuurt door naar medisch adviseur , deze bekijkt jouw zaak , beoordeelt en stuurt reactie terug naar rechtsbijstand . daar krijg je een kopie van . dan moet je terug reageren . dan wordt evt aansprakelijkheid voorgelegt aan tandartrs , die daar weer op kan reageren . daar volgt dan evt een verder onderzoek uit of er moeten meerdere bewijzen op tafel komen .
ik heb het volgende gedaan; foto's gemaakt van mijn gebit , opgezocht of mijn tandarts aangesloten is bij het big register , klacht melden bij nmt , bewijzen van rekeningen , verlof briefjes van het werk omdat je weer naar tandarts moet , kilometers registreren etc ...... en dan is het maar wachten en wachten en kun je voorlopig niets doen . ik heb nog steeds geen uitspraak , maar heb wel gehoord dat het iets is wat jaren kan duren .......
wens je veel sterkte en ik hoop dat je nu een goede tandarts hebt gevonden , die er weer iuets mooie van kan maken .

groetjes lisa
vr, 07/10/2009 - 10:03 Permalink
Eliza123

Het is me niet helemaal duidelijk waar je in het proces zit. (medisch tuchtcollege) Je schrijft dat je een klacht hebt ingediend, maar ook dat een jurist kijkt of hij je kan helpen.
De procedure kan in elk geval lang duren. Eerst is er de schriftelijke briefwisseling en dan de zitting. Je bent zo een jaar verder. Maar als een arts bijvoorbeeld uitstel vraagt bij de beantwoording, kan het nog veel langer duren.
Ik kan je in elk aanraden om inderdaad een jurist in te schakelen. Ik heb zelf twee jaar terug in mijn eentje een tuchtzaak aangespannen tegen mijn voormalig huisarts. En hoewel ik de zaak gewonnen heb, miste ik vooral op de zitting en na afloop iemand met wie ik de zaak nog even door kon nemen. Het was echt slopend om de zaak alleen te doen.
Dat de tandarts je zwart maakt, is helaas iets wat vaker voorkomt. Mijn oude huisarts tegen wie ik de zaak had aangespannen, heeft me ook compleet door het slijk proberen te halen.
Mijn advies is om zo rustig mogelijk te blijven en niet ook met modder te gaan gooien. Weerleg zo duidelijk mogelijk alles wat hij schrijft.
Al betekent dat pagina's en pagina's vol schrijven.
Bedenk verder dat een zitting in een gerechtsgebouw is. Het is dus een beetje als een echte rechtszaak en bereid je daar op voor.
Als je bewijs hebt dat je vorige tandarts tegen je nieuwe tandarts heeft gezegd dat je rekeningen niet hebt voldaan, zou ik hem aanklagen voor smaad.
Verder kijkt een tuchtcollege naar hoe een arts heeft gehandeld en of dit conform de verwachtingen is. Een arts wordt dus vrij gesproken als hij een 'fout' heeft gemaakt, maar als andere artsen die fout ook zouden hebben gemaakt. Je moet dus duidelijk zien te maken dat deze tandarts echt verkeerd heeft gehandeld en dat een andere tandarts nooit die dingen zou doen die hij heeft gedaan.
Een tuchtzaak heeft een behoorlijke impact op een (tand) arts. Vergis je daar niet in. En een kat in het nauw maakt soms rare sprongen. Verbaas je ook niet als andere tandartsen in je omgeving straks weten dat je een zaak hebt aangespannen.
Artsen willen elkaar nog wel eens waarschuwen.
Tot slot: excuses krijg je zelden.
zo, 07/19/2009 - 16:03 Permalink
vV

Ook in een land als nederland is er groot verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. (bijna) elke jurist of advokaat die jij inhuurt zal het zo draaien dat je gelijk hebt , in ieder geval in zijn ogen, anders heeft ie geen werk... Klinkt een beetje cru maar zo is het vaak wel...

Daarnaast: wat wil je bereiken?

En bedenk, en zo word er naar gekeken: is er echt sprake van verwijtbaar handelen? een slechte kroon is op een foto vaak wel herkenbaar, en eslecht uitgevoerde wortelkanaalbehandeling ook. Maar voor die slechte uitvoering kan wel een reden zijn die de tandarts niet verwijtbaar is. Soms is er gewoon niet meer haalbaar. Een medicus (niet allleen tandartsen) zal worden beoordeeld op basis van het principe van inspanningsverplichting. oftewel heeft ie voldoende zijn best gedaan . Daarnaast zal mbt patient gekeken worden of die zich in voldoende mate aan de adviezen van de tandarts gehouden.. Als er bv meerdere jaren geen controle is geweest maar de tandarts heeft wel opgeroepen daarvoor, is de tandarts niet veel meer te verwijten van de ellende die dan in de mond blijkt te zitten.

Ik heb het al eerder gezegd: het is een lang traject, en niet alleen de impact op de aangeklaagde tandarts is groot, ook de impact op de klager zal dat zijn , aangezien het, wil men het uiterste eruit proberen te halen, een traject van meerdere jaren is, waarbij zo`n zaak gewoon het leven gaat beheersen... Ieder moet voor zich uitmaken of ie het waard vind dat zo iets meerdere jaren het dagelijks leven beheerst.
zo, 07/19/2009 - 16:30 Permalink
Marry1972

Dank voor jullie adviezen en uitleg, het is inderdaad een gevecht waar ik mee bezig ben. Intussen lees ik ook literatuur alsof ik de tandarts ben, dus weet ik ook wat hij kan aanvoeren in zijn verweer.
Ik ben altijd netjes naar de tandarts geweest en heb altijd voldaan aan de halfjaarlijkse controles en eventuele behandelingen. Sinds 1999 tot eind 2008 zat ik bij de desbetreffende tandarts. Ik was overgestapt omdat deze tandarts vlak bij mijn werk zat, dat was handiger. Mijn oude tandarts heb ik zelfs gesproken, omdat de dubieuze tandarts hem ook nog een zwarte piet toespeelt, mijn gebit zou in 1999 al flink gemutileerd zijn, aldus deze tandarts. De foto's laten daarintegen iets heel anders zien, een perfect mooi wit en glanzend gebit, zonder narigheid!!
Sinds ik bij de bewuste praktijk in Beverwijk was gekomen, was het zienderogen achteruit gegaan. In de laatste periode bij deze tandarts bleef ik terugkomen en bleven de onstekingen aanhouden. Heb gesmeekt of ik naar de kaakchirurg kon voor een OPG, maar hij zei alleen..ach.. volgende week ben je toch weer terug. Hij trok kiezen met een gezonde wortel, kiezen waar op het oog niets op te zien bleek, dit begreep hij ook niet.
Uiteindelijk heb ik besloten om accuut bij deze tandarts weg te gaan, omdat hij al voorstelde om alles te trekken!!!
Bij mijn man heeft hij nl al zijn hele bovengebit getrokken, gelukkig hebben wij een snijtand bewaard!!

De tandarts heeft WKB's uitgevoerd zonder cofferdam. Zelfs een vijltje viel in mijn mond. Mijn foto's heb ik nooit gekregen, hij beweerd dat hij ze gestuurd heeft naar volgende tandartspraktijk, daarentegen beweert hij in schrijven Rechtsverzekering dat hij deze naar patiënt (ik dus) heeft gestuurd. Hij heeft deze nieuwe tandartspraktijk brieven gestuurd, dat wij rekeningen niet zouden hebben betaald, niets is minder waar, dit hebben we juist altijd direct betaald, zodat hij daar niets over zou kunnen zeggen, wel dus....Deze tandartspraktijk in IJmuiden wil mij de kopie brieven (nog)niet overhandigen, ik denk dat dit brieven zijn waardoor de vertrouwensband bij de nieuwe praktijk al was verpest.
In deze praktijk werden wij niet serieus genomen, waardoor we elke maand, terugkwamen met pijnklachten. Er zijn protheses aangemeten, die niet passend waren en niet passend bleven. Resultaat: zowel mijn man als ik moeten naar kaakchirurg voor OPG en wordt behandelplan (eindelijk!!) opgesteld door onze nieuwe tandarts in Beverwijk. We zijn het vertrouwen volkomen kwijt. Mijn nieuwe tandarts had eigenlijk het idee, dat ik behandeld moet worden bij speciale Tandheelkunde, gezien de hele geschiedenis. Verder krijg het idee, dat ze niet aan de herstelwerkzaamheden durven te beginnen.. Ik heb een rapportje gevraagd waar ik vraag of zij de conditie van mijn gebit willen beschrijven. Eerst zouden er X-ray foto's gemaakt worden d.d. 8 juli jl., dit is niet gebeurd, maar is alleen gesprek gevoerd. Waar ze zijn ze bang voor, dat ik hen ook voor de rechter sleep of zo???
Ik kan niet meer normaal eten, alles moet zacht, gepureerd zijn en drink zelfs met een rietje...en ben 37 jaar oud, belachelijk toch? Heb een begroting gekregen van EURO 13000,00 even mijn gebit opknappen...

Momenteel heb ik een boven- en onderframe, maar moet naar tandtechnicus om deze te beoordelen, met de onderste kan ik niet eten, de tandarts in Ijmuiden (opvolger dubieuze tandarts) heeft 2 haakjes van het frame afgebroken, waardoor deze in het binnenste van mijn wang bleef hangen, erg pijnlijk....
Het bovenste frame zit niet prettig, continue is mijn tandvlees onstoken door de grove haakjes..

Ik ben ten einde raad in dit drama.

Waar ik mee bezig ben is een Civiele Zaak en een tuchtrechtzaak. Persoonlijk heb ik al meer als EURO 10.000 schade (afgezien van behandelingen man). Mijn advocaat (m.b.t. tuchtrecht) heeft al aangegeven dat er veel malifide tandartsen zijn in Nederland (jammergenoeg). Hij schrok zich wild van mijn verhaal, zelfs de Ombudsman wil deze horrorstory volgen..

Mijn oude tandarts heb ik zovaak gevraagd, "wat is er aan de hand", stuur me a.u.b door naar een deskundige collega, als je er niet uit komt, hij had geen tandartsassistente en stuurde me nooit door naar mondhygieniste.
Verder heb ik nog een patiënt gevonden wie ook gedupeerd is geraakt in 2004 door dezelfde tandarts!!
In maart 2008 zijn er al diverse dingen waargenomen door weekendarts, terwijl ik dezelfde maand ook al 2x bij de beste man was geweest, nl. verdiepte pockets, bloedend vulva, uiteindelijk was kies gesneuveld...

Ik baal hier zo van. Weet dat tandartsen met gedragsregels werken, dat zij geen negatieve uitspraak mogen door over collega tandarts, maar dit is waanzin toch??

Graag jullie aanvullende reacties, dit stel ik echt heel erg op prijs!!
zo, 07/19/2009 - 20:26 Permalink
vV

Mijn advocaat (m.b.t. tuchtrecht) heeft al aangegeven dat er veel malifide tandartsen zijn in Nederland (jammergenoeg)
uw advokaat zou beter moeten weten dan het doen van dit soort mededelingen.. Mag u hem namens mij mededelen. Er zijn rotte appels ja, om de term veel daarbij te bezigen gaat nogal ver, in ieder geval zonder dit keihard aantoonbaar te maken.. Dat een juridisch onderlegt persoon zich hieraan schuldig maakt, dan trek ik weer een andere conclusie, maar even niet met zoveel woorden, over advokaten...U mag het zelf invullen.
ma, 07/20/2009 - 17:35 Permalink
rixt

Hebt u al gevraagd aan het NMT of AMT wat zij van de hele situatie vinden?
Ik weet niet veel meer van tandheelkunde dan wat ik hier op dit forum leer maar volgens mij wordt het uitvoeren van een WKB zonder cofferdam
niet beschouwd als een halve doodzonde. En het laten vallen van een vijltje in de mond daarvan denk ik dat het iedere tandarts zou kunnen overkomen.
ma, 07/20/2009 - 22:54 Permalink
Marry1972

Beste Rixt,

Vorig jaar heb ik gecheckt of de desbetreffende tandarts een klachtenregeling had bij het ANT en NMT, beide organisaties gaven aan dat zij hem niet kenden. Ik ben van mening dat hij nu wel een klachtenregeling heeft bij het NMT, want zie de naam van de praktijk nu wel voorbijkomen als leden op de site (hoe zou dat nu kunnen..;-)).

Ik heb het TIP gebeld, maar ook voor deze organisatie was mijn situatie te complex. Ik kon hen nog beter de regels vertellen als andersom? Misschien moet ik maar een nieuw beroep kiezen....?? hahaha..
Maar ik nodig het NMT van harte uit om over deze zaak te spreken.

En ja.. elke fout is menselijk en ik ben echt niet iemand die meteen een klacht indiend, het gaat erom dat mijn gezondheid in gevaar is gekomen, waardoor ik met spoed naar het ziekenhuis moest, alleen maar vanwege tandartsbehandelingen....
Er is een grens natuurlijk.
Je mag best een fout maken of vijltje laten vallen, maar als je net zolang doorgaat als de verdoving is uitgewerkt, de kramp in je kaken schiet en de tranen uit je ogen lopen, gaat er iets fout..

Door alle langdurige zittingen en krampaanvallen in de kaken, zijn mijn kauwspieren verkrampt en heb ik last van kaakklemmen. Moet vaak naar de fysiotherapeute voor deze ellende. Ze was verbijsterd hoe deze spieren "zo vast als een huis zaten". Gisteren ben ik bij Radiologie geweest er zijn foto's (weer) gemaakt of de kaakholten schoon zijn.

Mijn vakantie staat al weer bol van de afspraken welke betrekking hebben op de tandarts, mijn man wordt gek als ik alleen al het woord tandarts uitspreek......Ons hele leven is overhoop gegooid.
Mijn man is nl. ook slachtoffer geworden :bovengebit is getrokken, vaak onstekingen door Wortelkanaalbehandelingen, net als ik dus.. We moesten vaak terugkomen voor een WKB en alle ontstekingsvocht valt in de mondholte (om maar niet te spreken van de lucht)...

We hebben veel mentale en financiële schade opgelopen. Waarschijnlijk heb ik de rest van mijn leven last van mijn gebit/kauwspieren, omdat er onzorgvuldig is omgegaan met de talloze behandelingen, terwijl ik nooit een controle heb gemist. Integendeel....

Enneh.... ik zou alles ervoor over hebben om de klok terug te draaien om deze hel mogelijkerwijs te kunnen ontwijken.
De beste man had eerder moeten ingrijpen en moeten doorsturen naar b.v. Speciale Tandheelkunde....
di, 07/21/2009 - 08:39 Permalink
rixt

Hallo Marry1972,

Ik begrijp dat het handelen van uw vorige tandarts behoorlijk wat gevolgen voor u heeft: u voelt zich ontzettend gefrustreerd en zit o.a. met dagelijks veel pijn. Dat vind ik heel vervelend voor u.

U wilt gerechtigheid: u wilt via een rechtzaak duidelijk krijgen wat deze man u, uw man en mogelijk andere mensen heeft aangedaan. Dat kan ik helemaal begrijpen.

Als ik uw verhaal lees, dan merk ik dat u erg geemotioneerd bent. Dat is heel begrijpelijk, zou ik in uw situatie ook zijn maar het is wel erg lastig. Bij een rechtzaak gaat het niet om emoties maar om feiten. En over welk soort feiten, daar over hebben Eliza 123 en vV al wat geschreven,
Eliza123 schreef: "Een arts wordt dus vrij gesproken als hij een 'fout' heeft gemaakt, maar als andere artsen die fout ook zouden hebben gemaakt. Je moet dus duidelijk zien te maken dat deze tandarts echt verkeerd heeft gehandeld en dat een andere tandarts nooit die dingen zou doen die hij heeft gedaan."
vV schreef: "Is er echt sprake van verwijtbaar handelen? een slechte kroon is op een foto vaak wel herkenbaar, een slecht uitgevoerde wortelkanaalbehandeling ook. Maar voor die slechte uitvoering kan wel een reden zijn die de tandarts niet verwijtbaar is. Soms is er gewoon niet meer haalbaar. Een medicus (niet allleen tandartsen) zal worden beoordeeld op basis van het principe van inspanningsverplichting. oftewel heeft ie voldoende zijn best gedaan.".

Ik zou u een paar dingen willen zeggen, maar weet misschien niet precies de juiste woorden ervoor, maar zal het toch proberen.
- Uzelf schreef: "Tsss.... had hiervoor al even gegoogled moest al lachen, maarreh.... ik heb het overgenomen van een diagnose weekendtandarts, dus heeft deze dame een foutje gemaakt,
hihi..." Voor u is de enige mogelijkheid dat de weekendtandarts een foutje heeft gemaakt.
Ik denk aan iets anders: als tandarts/medicus weet zij echt wel het verschil tussen vulva en gingiva en u moet haar dus verkeerd verstaan hebben. Een verhaal heeft meestal meerdere kanten. In dit geval was uw kant dat de weekendtandarts een foutje maakte. De waarheid is hoogstwaarschijnlijk dat u iets verkeerd verstaan heeft. Zo is het ook mogelijk dat uw vorige tandarts, hoewel ik er rekening mee houdt dat hij hardstikke fout is geweest, toch een goede reden had om sommige dingen op een bepaalde manier te doen. En daar kom je alleen maar achter door FEITEN DIE ER TOE DOEN voor te leggen aan een onafhankelijk persoon/instantie. U schrijft: "Maar ik nodig het NMT van harte uit om over deze zaak te spreken". Dit betekent dat u ze op korte termijn vraagt hun licht over de situatie te doen schijnen?
- U heeft dagelijks pijn aan uw kaken. Misschien is het goed te bedenken dat de kwaadheid over het onrecht dat u is aangedaan het genezingsproces hoogstwaarschijnlijk in de weg staat: als je boos bent dan span je spieren aan en zeker die van je kaken. Ik denk dat het al kan helpen als u zich hiervan bewust bent.

Heel veel succes en ik hoop voor u en uw man dat de waarheid over verwijtbaarheid boven tafel komt.

Groeten, Rixt
do, 07/23/2009 - 21:41 Permalink
Marry1972

Hallo Rixt,

Dank voor je uitgebreide terugkoppeling, top!!
Ik ben zeker gemotiveerd omdat ik zeker weet dat het niet goed zit.
Ook ben ik goed op de hoogte dat het om feiten gaat en geen emoties! Ik heb heel veel medische stukken, foto's en andere bewijsstukken boven tafel gehaald.
Verder heb ik de weekendarts (v) juist verstaan, de diagnose heb ik schriftelijk op papier ontvangen, dit heeft DAS Rechtsbijstand opgevraagd. Ik heb dus de diagnose op papier niet mondeling! Aan mondelinge toezeggingen heb ik niets. Mijn nieuwe tandarts zei over mijn gebit:
"wat is er met u gebeurd?, bent u gevallen? Heeft u een ongeluk gehad? En.. bedankt.. nee het is het mooie werk van de horrortandarts...

Het NMT kan er niets mee, omdat de bewuste tandarts niet aangesloten is voor klachtenregeling NMT. Ik heb intussen veel boeken gelezen voor verwijtbaar (?) Medisch handelen, medische missers etc. Dus weet waar ik op moet letten. Heb al vele medische stukken in mijn persoonlijk dossier aangelegd. Gisteren heb ik eindelijk de originele X-rays ontvangen van dubieuze tandarts (ook zo slordig op een kartonnetje geplakt?!)...
Maar goed, ik heb ze...

Inmiddels heb ik diverse zaken gelezen over tandheelkundig handelen ,verwijtbaar of vermijdbaar. Ook in mijn behandelplan staat helemaal niets (van horrortandarts), terwijl ik een figuurlijk abonnement bij hem had, hij wist het gewoon niet meer.... (dat gaf hij gewoon toe).
Ik neem het hem kwalijk dat hij mij niet doorgestuurd heeft naar een specialist. Zelfs zijn collega zei tegen mij : goh mevrouw, dat is toch ook een gebed zonder einde..

Het had zo anders kunnen gaan.... Mijn nieuwe tandarts vindt het ook niet niets wat er gebeurd is. Op de patiëntenkaart van mijn man stond destijds toen hij net bij de bewuste praktijk stond ingeschreven bij de notities: waarschuwing vriend van...., dit kan toch niet??
En waarom waarschuwing.. ? Sinds 1999 t/m 2008 was ik patiënte in praktijk en mijn man (destijds nog vriend) kwam in 2006 omdat wij dezelfde huisarts/tandarts wilde. Ik voel me schuldig dat ik hem overgehaald heb om zich ook in te schrijven in deze praktijk.
Ook hij moest soms naar weekendtandarts vanwege pijnklachten, ontstekingen met hoge koorts. Dus het is niet alleen mijn persoontje.

Wat betreft de kaakklachten: mijn rechterkaakgewrichtje is ontzet, kaak/kauwspieren overbelast, kneiterharde nekspieren (rechterkant), lichtelijk oedeem rechterwang (kaak). De weekendtandarts heeft in maart 2008 al opgemerkt dat mijn kauwspieren al overbelast waren (dit heb ik onlangs pas gelezen in stukken DAS), terwijl ik dezelfde maand ook al 2x bij mijn tandarts was geweest, hij heeft niets gedaan. In oktober 2008 is dit pas definitief geconstateerd bij kaakchirurg. Ik loop bij een fysiotherapeute om de problemen aan te pakken. De tandarts heeft mij zolang laten lopen, dat het herstel erg traag verloopt....
mijn huisarts is tevens van mening dat het een raar verhaal is en helpt mij in deze rarigheid.

Ik ben absoluut op de hoogte van de moeilijkheidsgraad. Intussen heb ik mij verdiept in patiëntenrecht, tuchtrecht en ook als ik de tandarts had geweest waar ik op moet letten.....
Ben ook erg benieuwd hoe het gaat lopen, maar het zal zeker een heftige strijd worden... :smt013
vr, 07/24/2009 - 10:53 Permalink
Callisto

Amaai, wat een zaak.

Als je werkelijk een perfect gebit had toen je binnen ging en een verwoest toen je buiten ging, is dat verschrikkelijk. Maar hoe weet je dat? Als ze mij een foto geven van mijn kiezen, kan ik daar wel witte plekken op zien en hier en daar een wit lijntje, maar daar blijft het ook bij. Misschien moet je toch maar eens een tweede mening vragen van een tandarts die je vertrouwt om dat zeker te weten.
ma, 10/12/2009 - 20:21 Permalink
Marry1972

Hallo Calisto,

Het is natuurlijk niet dat je naar binnen gaat met een perfect gebit en naar buiten gaat met een verwoest gebit.
In korte tijd (14 dagen) was er materiaal doorgeperst in de sinus, 4 kiezen getrokken, diverse wortelkanaalbehandelingen die continue bleven ontsteken. Maar goed... al met een al ruim een jaar geleden, maar nog heb ik elke dag pijn, moet ik 3x 10 per dag op mijn onderste nekwerfels drukken om de spanning van de kaakspieren te halen.

Diverse tandartsen wie ik gesproken heb, waaronder mijn oude tandarts waar ik 27 jaar patient was, vindt de bewuste tandarts een schande voor de beroepsgroep, en heeft met eigen ogen aanschouwd wat er gedaan is...

Verder ben ik benaderd door een tandarts uit het ACTA die mijn verhaal voorgelegd heeft aan zijn collega's. Hij vindt het een drama dat dit heeft kunnen gebeuren in Nederland. Zelfs mijn ziektekostenverzekeraar is alles aan het controleren en mijn nieuwe tandarts moet goed kunnen aantonen, waarom hij een bepaalde declaratie indiend.

Al met al, lijkt het wel alsof er beweging komt in dit drama.

Het is opvallend dat ik alleen bij deze bewuste horrortandarts, continue een spoedbehandeling nodig had of bij een weekendtandarts zat..... Sinds ik daar weg ben uit de praktijk, ben ik niet meer naar een weekendtandarts geweest of spoedbehandeling nodig gehad..
Op de foto's is te zien, hoe mijn gebit eruit zag toen en nu!!
di, 10/20/2009 - 11:30 Permalink
Callisto

Hallo Calisto,

Het is natuurlijk niet dat je naar binnen gaat met een perfect gebit en naar buiten gaat met een verwoest gebit.
In korte tijd (14 dagen) was er materiaal doorgeperst in de sinus, 4 kiezen getrokken, diverse wortelkanaalbehandelingen die continue bleven ontsteken. Maar goed... al met een al ruim een jaar geleden, maar nog heb ik elke dag pijn, moet ik 3x 10 per dag op mijn onderste nekwerfels drukken om de spanning van de kaakspieren te halen.

Diverse tandartsen wie ik gesproken heb, waaronder mijn oude tandarts waar ik 27 jaar patient was, vindt de bewuste tandarts een schande voor de beroepsgroep, en heeft met eigen ogen aanschouwd wat er gedaan is...

Verder ben ik benaderd door een tandarts uit het ACTA die mijn verhaal voorgelegd heeft aan zijn collega's. Hij vindt het een drama dat dit heeft kunnen gebeuren in Nederland. Zelfs mijn ziektekostenverzekeraar is alles aan het controleren en mijn nieuwe tandarts moet goed kunnen aantonen, waarom hij een bepaalde declaratie indiend.

Al met al, lijkt het wel alsof er beweging komt in dit drama.

Het is opvallend dat ik alleen bij deze bewuste horrortandarts, continue een spoedbehandeling nodig had of bij een weekendtandarts zat..... Sinds ik daar weg ben uit de praktijk, ben ik niet meer naar een weekendtandarts geweest of spoedbehandeling nodig gehad..
Op de foto's is te zien, hoe mijn gebit eruit zag toen en nu!!


Amaai, als zijn collega's het al zeggen... Ik weet niet hoe dat zit tussen de tandartsen in Nederland, maar hier heb ik de indruk dat er niet graag gepraat wordt over de fouten van anderen. De Omerta zeker? Raar, want ik denk dat de goede tandartsen er baat bij hebben dat dit soort cowboys weg zijn.
di, 10/20/2009 - 11:40 Permalink
Marry1972

Hallo allemaal..

Tja.. sorry als ik ietwat verbitterd overkom, maar ben intussen helemaal klaar met dat geklungel van de WBK's gedaan door mijn oude - horror- tandarts.

Gisteren ben ik in het ACTA Amsterdam geweest en zijn mijn vermoedens bevestigd.
De tandarts had helemaal geen WKB's en kiezen hoeven trekken... reden; ik schijn te knarsen en te klemmen, waardoor al mijn spieren overbelast raken. De tandarts in het ACTA had het na het zien van mijn OPG bijna al meteen gevonden, waarom hebben mijn eigen tandarts en de kaakchirurg dit niet gezien? Mijn kaakspieren waren overontwikkeld.
Mijn oude tandarts heeft de juiste diagnose niet kunnen stellen, heeft me nooit doorgestuurd en is gaan knoeien (WKB en uiteindelijk heeft hij bijna al mijn kiezen getrokken). Gisteren ben ik nog gebeld door de Inspectiedienst van Gezondsheidszorg i.v.m. dit belachelijke verhaal. Volgens deze dame bestaan er geen patientenorganisaties van tandartsslachtoffers, klopt dat?

Verder loop ik al bijna een jaar met mijn boven en onderframe tandarts in tandarts uit (oude), om aan te geven dat deze niet goed zijn. Uit het rapport van het ACTA komt dit godzijdank duidelijk naar voren. De frames moeten vervangen worden.

Al met al ben ik doorverwezen naar een speciale afdeling in het ACTA, mijn huidige tandarts staat hier volkomen achter. Het gaat hem nu ook de pet te boven, gelukkig is hij hier eerlijk in. Ik ben superblij dat ik eindelijk weer een goede tandarts heb gevonden....

Ik ben er in ieder geval helemaal klaar mee, ben benieuwd hoe de Tuchtrechter gaat reageren...
wo, 10/21/2009 - 13:41 Permalink
vV

gebeurt helaas zo vaak dat er endo`s gedaan worden en kiezen getrokken ivm vage pijnklachten wat meestal komt door knarsen en klemmen... ZOu door elke tandarts zo op te merken moeten zijn, de verschijnselen zijn vaak heel duidelijk, kwestie van even doorvragen naar andere klachten die los staan van het gebit. Met de combinatie van klachten ben je er al.

2 dingen verkeerd gegaan: diagnose gemist, en inderdaad maar wat gaan doen ipv door te verwijzen.
wo, 10/21/2009 - 14:32 Permalink
Marry1972

hallo allemaal,

Vrijdag de 13e (jawel) heb ik een kopie ontvangen van het dupliek van de bewuste tandarts. Hij reageert erg onprofessioneel in zijn reactie. Maakt mij belachelijk omdat ik "koffie" ga drinken met mijn oude tandarts waar ik 27 jaar patiënte ben geweest. Ik snap niet dat hij gaat liegen in zijn dupliek. Hij schreef dat ik de tandtechnicus in zijn praktijk had gesproken en ik niets van b.v. frames wilde weten. Het nare is, is dat ik nooit de tandtechnicus heb gesproken. Weet niet eens hoe hij heet, uiteraard heb ik hier bewijs van dat ik niet ben geweest. Er stond een afspraak gepland, deze had ik afgezegd omdat ik overgestapt ben naar nieuwe behandelaar. Gelukkig heb ik zelfs het behandelkaartje nog waar dit opstond.

Hij heeft nog niet de laatste berichten ontvangen, dat hij de diagnose heeft gemist (rapport ACTA).
Ik ben het hele weekend van slag geweest door zijn reactie, ook omdat het 1 grote leugen is. Hij haalt nu echt alles uit de kast, wat erg. Als hij nu "toegeeft" dat het anders had gekund, kunnen we het op een hele andere manier gaan oplossen.
Maar goed, zal eerst de dupliek inscannen en mailen naar mijn advocaat en zien welke stappen te ondernemen.

Wie heeft dit ook op zo'n heftige manier meegemaakt? Ik wil graag aan mijn herstel werken. Ook dit gaat niet van een leien dakje. Ik ben nl. doorverwezen naar het ACTA , afd. Kinesiologie, hier is een gigantische wachtlijst. Ik heb mijn huidige tandarts gevraagd of hij kan helpen met de doorverwijzing.... maar het blijft stil... ik wacht sinds 21 oktober al op een doorverwijzing. Ook wordt ik niet teruggebeld of gemaild..

Het is opvallend dat wanneer je in de regio een nieuwe tandarts zoekt, zij ontzettend bang zijn als ze horen dat je bezig bent met een klacht. Al heb je nog zo´n goed contact met de nieuwe behandelaar... het kan natuurlijk ook het wantrouwen zijn wat nu gaat opspelen...

Al met al.. wie kan mij m.b.t dit stadium helpen met een goed advies=
Heb zelfs een zorgbemiddelingsformulier ingevuld op de website van het Zilveren Kruis....
Afgelopen week heb ik weer zo´n pijn in mijn gezicht gehad ... drama...
zo, 11/15/2009 - 18:16 Permalink
Illuminus

hallo allemaal,

Vrijdag de 13e (jawel) heb ik een kopie ontvangen van het dupliek van de bewuste tandarts. Hij reageert erg onprofessioneel in zijn reactie.
Maakt mij belachelijk omdat ik "koffie" ga drinken met mijn oude tandarts waar ik 27 jaar patiënte ben geweest. Ik snap niet dat hij gaat liegen in zijn dupliek. Hij schreef dat ik de tandtechnicus in zijn praktijk had gesproken en ik niets van b.v. frames wilde weten. Het nare is, is dat ik nooit de tandtechnicus heb gesproken. Weet niet eens hoe hij heet, uiteraard heb ik hier bewijs van dat ik niet ben geweest. Er stond een afspraak gepland, deze had ik afgezegd omdat ik overgestapt ben naar nieuwe behandelaar. Gelukkig heb ik zelfs het behandelkaartje nog waar dit opstond.

Hij heeft nog niet de laatste berichten ontvangen, dat hij de diagnose heeft gemist (rapport ACTA).
Ik ben het hele weekend van slag geweest door zijn reactie, ook omdat het 1 grote leugen is. Hij haalt nu echt alles uit de kast, wat erg. Als hij nu "toegeeft" dat het anders had gekund, kunnen we het op een hele andere manier gaan oplossen.
Maar goed, zal eerst de dupliek inscannen en mailen naar mijn advocaat en zien welke stappen te ondernemen.


Even kort en goed: Dit is een juridische procedure..... hij gaat echt niet schrijven dat hij stout is geweest en straf moet hebben enzo... Dit is gewoon indekken en stelling nemen.......eventueel zijn er nog wel meer strategieen te bedenken, veel valsere nog wel dan dit. Maar 1 goede raad....koppel uw gevoel los van de rationale in een procedure als deze.....probeer een copingstrategie te vinden waardoor u hier emotioneel mee om kunt gaan.

als hij nu 'toegeeft' dat het anders had gekund, kunnen we het op een hele andere manier gaan oplossen'
....sja daar bent u rijkelijk laat mee op halverwege een tuchtprocedure...als dat is wat u wilt moet u met uw advocaat om de tafel en proberen tot een schikking te komen (x bedrag ter compensatie en we laten alle klachten vallen....dat idee....)

Wie heeft dit ook op zo'n heftige manier meegemaakt? Ik wil graag aan mijn herstel werken. Ook dit gaat niet van een leien dakje. Ik ben nl. doorverwezen naar het ACTA , afd. Kinesiologie, hier is een gigantische wachtlijst. Ik heb mijn huidige tandarts gevraagd of hij kan helpen met de doorverwijzing.... maar het blijft stil... ik wacht sinds 21 oktober al op een doorverwijzing. Ook word ik niet teruggebeld of gemaild..


Tsja alle specialistische afdelingen van acta hebben een vrij lange wachtlijst, kinesiologie zeker want dat behelst over het algemeen uitgebreidere behandelingen.....en er zijn veel gevallen met pijn en problemen, maar als er al een verwijzing ligt zou u zelf eens kunnen bellen hoe de vlag er bij hangt........ Als dat allemaal niet opschiet tandarts-gnathologen in den lande eens bellen of zij plek (en mogelijkheid tot behandeling) hebben op korte(re) termijn....adressen staan op de site van de nvgpt (http://www.nvgpt.nl)

Het is opvallend dat wanneer je in de regio een nieuwe tandarts zoekt, zij ontzettend bang zijn als ze horen dat je bezig bent met een klacht. Al heb je nog zo´n goed contact met de nieuwe behandelaar... het kan natuurlijk ook het wantrouwen zijn wat nu gaat opspelen...

Al met al.. wie kan mij m.b.t dit stadium helpen met een goed advies=
Heb zelfs een zorgbemiddelingsformulier ingevuld op de website van het Zilveren Kruis....
Afgelopen week heb ik weer zo´n pijn in mijn gezicht gehad ... drama...


Een welgemeend advies in deze....vraag uzelf af wat u wilt...met uw klacht bij het tuchtcollege en evt. civiele procedure .....u krijgt waarschijnlijk nog wel meer over u heen dan een beetje botte dupliek en trek er maar een flink aantal jaren voor uit als de tandarts de tanden er in zet en geen duimbreed toegeeft.......wilt u doorgaan tot het gaatje (heel begrijpelijk overigens) probeer dan zoals gezegd een copingstrategie te vinden om hier emotioneel mee om te gaan want op deze manier denk ik dat u er zelf wel eens aan onder door zou kunnen gaan en dan bent u 2x de dupe.

Voor het herstel....gewoon even bellen hoe de vlag er bij hangt en wat er evt voor nodig is om eerder langs te mogen komen (overigens zegt dat nog steeds niet zo veel over hoe snel u behandeld kunt worden.....want de agenda's zijn vaak behoorlijk gevuld met behandelingen, een consultje is nog wel tussendoor te plannen maar een hele rehabilitatie niet...) en als er nog geen verwijzing bij acta ligt even bellen met de eigen tandarts....of u nog niet vergeten bent he ;)

Sterkte!
ma, 11/16/2009 - 01:04 Permalink
vV

mee eens... als u in dit stadium al zo reageert op iets wat gewoon te verwachten was... kunt u beter een weg vinden er zo snel mogelijk een punt achter te zetten. Want u gaat het niet volhouden. Laat dit aan de advokaat over, die kan zaken rationeel beoordelen. Naar mijn eigen gevoel heeft de tandarts zichzelf hier geen plezier mee gedaan in d eprocedure, en ik begrijp dat hij het zelf heeft geschreven, of afkomstig van zijn advokaat? In het eerste geval heeft hij waarschijnlijk dus nog geen advokaat ingeschakeld, waar hij zichzelf geen plezier mee doet (want hij bekijkt de zaken blijkbaar ook niet rationeel en zakelijk).
ma, 11/16/2009 - 08:17 Permalink
Marry1972

Dank voor jullie reacties, ik kan hier tenminste iets mee..
Ik heb totaal geen ervaring in klachtenprocedures etc.. ben meestal "te aardig", vandaar dat ik wellicht te gevoelig reageer.
Ik begrijp dat het ook heel normaal is dat men zulke "botte" ruplieken gaat formuleren.

Uiteraard heb ik een Letselschade advocaat, hij laat mij zelf alles formuleren (eigen verhaal), hij leest deze na. Zelf heeft hij nog niets gestuurd. De tandarts heeft volgens mij geen advocaat. Tot nog toe, reageert hij zelf.
Op zich vind ik dit ook al typisch, normaliter horen toch de 2 advocaten tussen de partijen te reageren, zodat je niet laat verleiden door emoties.

Verder wil ik me vooral richten om mijn herstel. Ik loop tegen lange wachtlijsten aan, maar geef niet op... wat voor keuze is er nog.?? Lichamelijk voel ik me net een robot, mijn hele hoofd/nek/schouder is stijf. Vooral mijn rechterkaakspieren voelen kneiterhard aan, als je deze masseert, "rollen" ze over elkaar heen.. pijnlijk..

Wat kan ik verwachten aan ruplieken, blijft het maar heen en weer sturen tussen de partijen? Wanneer beslist een Tuchtcollege of er daadwerkelijk een zitting komt... of kan dat ook nog jaren voortslepen...?:o
ma, 11/16/2009 - 12:56 Permalink
Marry1972

Hallo allemaal,

Het is een een maandje terug dat ik op het forum ben geweest.
Intussen heb ik opnieuw een repliek ontvangen van de bewuste tandarts. Ik heb veel aan jullie reacties gehad. In principe "moet je er boven gaan staan". Ik weet dat ik gelijk heb (is duidelijk vanuit rapport ACTA).
Er zijn lange wachtlijsten voor de afdeling Kinesiologie/ACTA. Mijn nieuwe tandarts heeft mij een verwijzing bezorgd voor het MCA te Alkmaar, Bijzondere Tandheelkunde.

Ik weet dat er een gedragscode is dat tandartsen in principe niet slecht over elkaar mogen spreken.
Toch ontschoot het mijn nieuwe tandarts , nadat hij met een controle van mijn gebit bezig was... hij zei tegen zijn assistente: 'oh oh.. oh.., dit had allemaal veel mooier/netter gekund"... Het is natuurlijk idioot.

De pijn in mijn gezicht breid zich inmiddels uit naar mijn voorhoofd (net onder de haargrens). Er zitten spiertjes ,die ik dagelijks weer op zijn plek moet drukken.

Ik kan pas 1 maart 2010 terecht in het MCA Ziekenhuis, gek word ik intussen van al die toestanden in mijn kaken/kauwspieren. Meestal doe ik mijn aardappelen /groenten door de staafmixer, zodat ik niet hoef te kauwen.

Het lange wachten maakt het er allemaal niet beter op. Mijn fysiotherapeute vindt het verschrikkelijk wat er allemaal gebeurd. Elke week ga ik trouw naar de fysio, maar ja .. dit is alleen nog maar symptoom bestrijding, wat nu al bijna anderhalf jaar duurt. Ook mijn ziektekostenverzekeraar kan niet bemiddelen.. ik ben ten einde raad...

Wie heeft ook zoiets meegemaakt en heeft adviezen om eventueel eerder aan de beurt te kunnen komen?
wo, 12/16/2009 - 11:13 Permalink