Wie betaalt?

Author:
Lara4567
Posted:
za, 10/15/2011 - 20:28
Hallo,

Vorige week zou ik een een wortelkanaalbehandeling ondergaan bij mijn tandarts. Tijdens de behandeling is de boor afgebroken en er zit nu 15mm nog in mijn wortel... Erg vervelend voor mij, maar 'kan gebeuren', was mijn reactie. Volgens de tandarts had de boor moeten gaan piepen bij een druk boven de 75%, maar gebeurde dit niet.

Nu ben ik doorverwezen naar de endodontoloog, wat mij al met al 800 euro gaat kosten. Inclusief de kosten van mijn eigen tandarts waar ik nog twee behandelingen moet ondergaan daarna, kom ik uit op ongeveer 1100 euro. Ik heb nog maar een budget van 200 euro bij mijn zorgverzekering staan, dus dat gaat me veel geld kosten.

Maar is dit wel reëel? Wie loopt de risico's, ik, de tandarts of de fabrikant? Het is een vreemde situatie, aangezien ik al de dupe ben wat betreft de vier behandelingen, moet ik daar ook nog voor betalen? Kan ik de kosten verhalen op mijn tandarts?

Bedankt voor de reactie! Lara
Ortholimburg

Ik weet dat het Belgische rechtssysteem enigszins verschillend is van het Nederlandse, wat burgerlijke aansprakelijkheid betreft, maar in regel is het zo dat je je tandarts enkel aansprakelijk kan stellen voor de schade als aangetoond kan worden dat hij een fout heeft gemaakt, en die bewijslast moet jijzelf als patient leveren. De tandarts heeft nl een inspanningsverbintenis ten aanzien van zijn patient en geen resultaatsverbintenis Een afgebroken wortelkanaalinstrument is een gekende complicatie, maar niet noodzakelijk een fout, behalve als kan aangetoond worden dat de probleem zich voordeed omwille van een defect aan het instrumentarium, want daar geldt wel een resultaatseverbintenis, dan moet de fabrikant van het materiaal in gebreke worden gesteld. Allemaal niet eenvoudig, en als je in zo'n geval een schadeclaim zou indienen t.a.v. je tandarts, dan zal je hoogstwaarschijnlijk tegenover de juristen van zijn beroepsaansprakelijkheidsverzekering komen te staan en dan ben je nog niet thuis, dit zou altans de situatie in België zijn . Eenvoudiger is het gesteld als er een no-fault regeling is, dan moet je enkel de schade kunnen aantonen en niet de fout, om aanspraak te kunnen maken op een (forfaitaire) schadevergoeding, maar of dit het geval is in Nederland zal ongetwijfeld een van de Nederlandse collega's kunnen uitleggen.
zo, 10/16/2011 - 16:56 Permalink
Basset

De kans dat je dat kan verhalen zit eigenlijk op nul. Het zal minstens een hele leidensweg worden. De kosten na de endodontoloog zou je bovendien zowiezo gehad hebben ook zonder endodontoloog. Voor wat de kosten voor de endodontoloog betreft reken ik persoonlijk, als zoiets gebeurd het gedeelte dat door mij afgewerkt is, bijvoorbeeld 2 van de drie kanalen. De endodontoloog doet dan het derde kanaal.

wortelbreuk is inderdaad een risico van de ingreep. Fabricanten geven aan dat hun vijlen voorzien zijn van een zwak punt zodat bij breuk een stukvan de vijl buiten de wortel blijft zitten. dit is echter zelden het geval, ze breken meestal waar de torsiekracht te groot wordt. Indien je dit juridisch zou kunnen winnen dan is dit het einde van de wortelkanaalbehandeling want dan doet niemand er nog één en zou die ingreep onverzekerbaar kunnen worden.

Is zoiets als X heeft een hartoperatie gehad, ingreep 100% sucesvol maar X is dood.... dan ligt de operatierekening er ook en wordt ze niet kwijt gescholden.

Bij wortelkanaalbehandelingen worden veiligheidssystemen gebruikt waarbij de vijl linksom gaat draaien als de torsie te hoog is. Dat vergt een fractie van een seconde reactietijd van het analyse systeem en soms is dit net te lang.

Anders zou het zijn wanneer je behandeld werd door bijvoorbeeld een dronken tandarts .... dan is er wel een juridisch probleem. Door de jaren heen zijn de technieken dusdanig vebeterd dat de slaagkans van 55-60% gestegen is tot 90% maar daarvoor zijn enkele andere mogelijke problempjes in de plaats gekomen.

Weet je dat een wortelkanaal uitvoeren ooit een medisch misdrijf is geweest?
ma, 10/17/2011 - 03:16 Permalink