Wat is wijsheid?

Author:
Denise1974
Posted:
vr, 07/29/2011 - 21:17
Ik ben een paar weken terug overgestapt naar een andere tandarts, omdat ik in de praktijk daarvoor elke keer zonder dat ik op de hoogte werd gebracht een andere tandarts had.
In deze praktijk spraken de tandartsen geen Nederlands of heel gebrekkig Nederlands en de 1 sprak de ander tegen en dat ging zo maar door.
Ik ben er nu achter gekomen dat de tandarts die mij in de nieuwe praktijk behandeld geen tandarts is maar mondhygienist.
De praktijk zelf beweerd dat hij wel tandarts is, maar via het BIG systeem vind ik hem niet en op zijn naamplaatje die hij op heeft staat duidelijk mondhygienist, ik had mijn lenzen in dus kon het heel goed lezen :D
De tandarts waarvan deze praktijk is is wel BIG geregistreerd en nu heb ik begrepen dat het wettelijk gezien zou mogen dat een niet tandarts behandelingen uitvoerd zolang er een tandarts rond loopt in het pand.
Mijn 1e vraag mag een mondhygienist een wkb doen?
2e probleem is problematischer: Ik voel me niet veilig en dat komt door het volgende.
Ik wilde naar de mondhygieniste en deze "tandarts" vond dat ook nodig.
Ik heb gevraagd of dat zomaar kon omdat ik een bloedstollingsziekte heb, ik moest maar overleggen met mijn hematoloog.
Ik heb dat gedaan en de hematoloog wil niet dat er behandeld word voordat ze mij goed doorgelicht hebben omdat eea kan veranderen en ze geen risico willen op nabloedingen.
In het gunstigste geval moet ik bij elke behandeling 10 dagen lang stollingsproducten slikken, in het ergste geval moet ik in een ziekenhuis behandelt worden en van te voren aan infuus.
Dat laatste doen ze ook bij kiezen trekken.
Toen ik dit vertelde aan de tandarts zei hij eerst ja dat kan wel gewoon hoor maak maar een afspraak, dus ik zei volgens de hematoloog kan dat dus niet zomaar bij verder vragen weet hij niet eens wat ik nou precies mankeer.
Uiteindelijk omdat ik bleef volhouden zei hij ja dan moet ze maar alleen onderzoek doen en verder niks doen.
Ik zelf vind dat nogal omslachting zeker als straks blijkt dat ik weer naar een ander moet, ik ben angstpatient en wil niet tig mensen in mijn mond of aan mijn lijf hebben.
Een ander iets is dat ze hadden gezegd dat ik bij nabloedingen naar de tandarts moet, maar de hematoloog zegt, de tandarts kan niks meer doen in dat geval je moet dan naar het dichtsbijzijnde behandelcentra.
Hij blijft volhouden (de tandarts) van niet.
Ik zit er hard aan te denken om hier ook weg te gaan, ook omdat ik ineens 4 gaatjes had en een begroting kreeg voor de mondhygieniste waaruit blijkt dat ik parodontitis heb maar niemand heeft mij dat verteld.
De laatste wkb was echt hel, die was al gestart door de andere tandarts en deze nieuwe tandarts dacht dus dat alles al dood was dus kon zonder verdoving, bleek dat het niet goed schoon was, serieus als ik al niet bang was voor een tandarts dan zou ik het nu wel geworden zijn.
Uiteindelijk is er wel verdoofd maar het zit me allemaal gewoon niet lekker.
Ik zeg niet dat deze tandarts geen gelijk heeft, misschien heb ik wel 4 gaatjes en heb ik parodontitis maar alles bij elkaar opgeteld.
IK voel me niet veilig en ik weet dus ook niet wie er gelijk heeft, ik zelf ga toch uit van de hematoloog maar ja van tanden heb ik echt geen verstand en van mondhygienistische behandelingen al helemaal niet.
Wat moet ik nou?
Denise1974

Zijn hier geen tandartsen die dit soort patienten hebben of zijn er voor tandartsen geen richtlijnen mbt het behandelen van patienten met dit soort aandoeningen?

Ik neem zelf al allerlei maatregelen van te voren maar ik vind het niet handig op deze manier.

Misschien maak ik me wel te druk, en is het gevaar niet zo groot?
do, 08/04/2011 - 11:27 Permalink
Paramedic

Hoi Denise1974,

Welke stollingsstoornis heb je ?

Ja, er zijn richtlijnen mbt behandelen van patienten die antistollings medicatie gebruiken. Nou gebruik jij die niet , want je hebt een stollings probleem.
De richtlijn van de ACTA :http://www.acta.nl/en/Images/Richtlijn%20%20ACTA%20antistolling%20septe…
LESA : http://www.knmp.nl/downloads/samenwerken-kennis-delen/ketenzorg/kennisd…
Zoals je kunt zien gaat deze richtlijn niet op voor pat. met een stollingsstoornis (ontbreken van één of meer stollingsfactoren).
Dus het lijkt mij raadzaam om je aan het advies van de hematoloog te houden. De tandarts kan overleg plegen met de hematoloog, vraag hem maar dit te doen.
do, 08/04/2011 - 23:10 Permalink
Denise1974

Paramedic dank je wel.
Mijn tandarts wil niet overleggen, die snapt het volgens mij ook niet echt.
Vandaag zei hij weer dat ik gewoon naar hun mondhygieniste moest gaan en dat overleg niet nodig is, dat ik niet hoef te wachten tot ik bij de hematoloog geweest ben.

IK heb de ziekte van von willebrand en bij mij zijn de von willebrand factor en factor VIII behoorlijk verlaagd.

Bij verdoving zetten zei hij goh je bloed wel lang door toen zei mijn vriend tja niet zo gek als je een stollingsstoornis heb.

Bij lichte ingrepen/bloedingen slik ik 10 dagen cyklokapron (tranexaminezuur 3x per dag 1 gram)

Bij kiezen trekken moet dat in het ziekenhuis waar de hematoloog ook in huis is en krijg ik infuus, en de dagen daarna cyklokapron maar daar houdt mijn kennis echt op.

En de 3e optie als tranexaminezuur niet goed werkt of als er ernstige bloedingen zijn krijg ik heamate P

Ik ga toch naar een ander hoor vind dit niet echt geruststellend allemaal.
do, 08/04/2011 - 23:47 Permalink
Denise1974

Dank je twilitekid,
Ik heb nogal moeite om mensen te vertrouwen, daarom vraag ik dingen na.
Soms kan het namelijk ook zo zijn dat ik vanuit angst reageer en dingen denk die niet helemaal stroken met de realiteit.
Dit is een nieuwe tandarts dus dan moet het vertrouwen ook nog groeien.
Mijn vriend is niet bang voor tandartsen of artsen maar die heeft nu ook zoiets van ga er maar weg, die vind dit en andere zaken ook niet kloppen.
Als ik vanuit angst reageer zegt hij het ook, toch wel fijn een nuchter iemand in huis :D
vr, 08/05/2011 - 01:22 Permalink
Paramedic

IK heb de ziekte van von willebrand en bij mij zijn de von willebrand factor en factor VIII behoorlijk verlaagd.

Mijn tandarts wil niet overleggen, die snapt het volgens mij ook niet echt.
Vandaag zei hij weer dat ik gewoon naar hun mondhygieniste moest gaan en dat overleg niet nodig is, dat ik niet hoef te wachten tot ik bij de hematoloog geweest ben.


Waarom wil hij niet overleggen met de hematoloog ?, Wat is dit voor raar gedoe ?, Het is absoluut noodzakelijk dat er voor behandeling overleg wordt gepleegd met de hematoloog, ook voor subgingivaal tandsteenverwijdering . De bloeding kan in jouw geval fors en langdurig zijn.
Nou ja , je gaat er toch weg las ik, lijkt me een strak plan overigens.
vr, 08/05/2011 - 15:05 Permalink
Denise1974

Ik weet niet waarom,
Ik had ook mijn partner meegenomen omdat ik dacht dat het aan mij lag, maar die komt er ook niet door.
Hij begon ook gister ineens over een kroon terwijl we met dit onderwerp nog bezig waren.
Ik had het ook over klemmen/knarsen gehad en dan krijg ik als antwoord ja dat hebben zoveel mensen.
Nou ja toch maar andere tandarts zoeken, hij wil perse dat ik aankomende week naar hun mondhygieniste ga maar mijn hematoloog is ook op vakantie nu, er is wel vervanging maar toch en ik ga geen extra risico's lopen.
Ik heb al een andere praktijk gebeld en kan binnenkort op gesprek komen, wel tof dat dat ook kan, dan kan ik alles rustig uitleggen.
Ik heb ooit wel een probleem gehad nadat ik een wkb gehad had maar die tandarts heeft toen wel meteen actie ondernomen in samenwerking met de hematoloog, maar deze tandarts is weg.
vr, 08/05/2011 - 18:54 Permalink
Denise1974

Paramedic, ik vind het super lief dat je voor mij op zoek gaat.
Ik vond het erg interessant ook om te lezen.
Het middel DDAVP ben ik allergisch voor (raakte bewusteloos en bloeddruk kelderde heel snel) en dat geven ze dus niet meer aan mij.
Gelukkig testen ze dat middel sowieso eerst omdat het ook niet bij iedereen het gewenste resultaat geeft.
Maar goed gelukkig zijn er nog genoeg andere mogelijkheden, de conclusie blijft toch dat de hematoloog geraadpleegd moet worden.
Volgens mij is het ook best een ingewikkelde materie.
ma, 08/08/2011 - 00:50 Permalink
Denise1974

Dank je vV, ik snap hier ook niks van hoor, gister heb ik de mondhygieniste afgebeld, werd ik weer terug gebeld, dat ik gewoon moet gaan, ik vind dit wel heel erg raar allemaal.
Ik heb gezegd dat ik helemaal niets MOET en dat ik er verder niet meer over wil discussieren.
Ik wil sowieso gewoon een tandarts als het gaat om tandheelkundige zaken, los van al het gezeur verder dus genoeg reden om weg te gaan.
Volgende week bij de nieuwe praktijk praten en dan laat ik me uitschrijven en de gegevens opsturen.
di, 08/09/2011 - 19:47 Permalink