Wat moet ik hier van denken?

Author:
Flowerr
Posted:
vr, 02/17/2006 - 14:58
Hoi,

Ik ben 19 jaar en ga al heel mijn leven lang naar dezelfde tandarts, ongeveer tweemaal in een jaar.
Het kan wel eens zijn dat ik 1á2 maanden later ging dan de oorspronkelijke 'half-jaarlijkse' controle. Maar over het algemeen ging (en ga) ik dus wel twee keer in een jaar.

Sinds 4 jaar (en dat is niet overdreven) deelt mijn tandarts mij, na de controlebeurten, steeds mee dat ik hier en daar wat 'gele' vlekjes op mijn kiezen heb, die in de toekomst een gaatje zouden kunnen worden.
Hij benadrukte dan ook, bij elke controlebeurt, dat het noodzakelijk was dat ik om het half jaar kwam, want dan kon hij eventuele problemen voorkomen.
(Zoals ik al heb gezegd, kwam ik ongeveer wel om het half jaar..Maar blijkbaar moest dat precies 6 maanden zijn...Of dat leek hem in ieder geval beter...)
Dit heb ik echter nooit zo nauw genomen, omdat 1 á 2 maanden later volgens mij niet veel uit moest maken.

Met het gevolg dat ik bij iedere controle (de afgelopen vier jaar) kreeg te horen dat het echt noodzakelijk was dat ik om het halfjaar kwam, omdat ik nou eenmaal die gele vlekjes op mijn kiezen had.

Net voordat ik 18 werd, is er voor het eerst een foto gemaakt.
Deze foto heb ik zelf ook gezien en er zaten inderdaad 'vlekjes'.

Maar tot vandaag toe, vandaag ben ik dus weer op controle geweest (en inmiddels ben ik bijna 20), heeft mijn tandarts nooit meer gezegd dan:
'Er zitten gele vlekjes'. Het bleef dus altijd bij alleen een controle-beurt en ik hoefde nooit voor een eventuele behandeling terug te komen.

Vandaag ontdekte hij echter (naar mijn gevoel wel heel snel) maar liefst drie gaatjes. Volgens hem waren dit die 'gele vlekjes' dier er al jarenlang zaten en het kwam erop neer dat dat ervan kwam als ik niet om het halfjaar kwam!

Terwijl ik wel minstens, en uiterlijk, om de 8 maanden ga!!
Precies om de 6 maanden vond en vind ik ook niet zo nodig, want waarom zou dat iets uitmaken als ik toch jaar in en jaar uit hetzelfde verhaal krijg te horen (over dat er gele vlekjes zitten en ik daarom maar om de 6 maanden moet komen).
Die twee maanden later maakt dan ook niet uit!

Mijn vraag is dus eigenlijk of mijn tandarts die 'vlekjes' al niet had kunnen behandelen gedurende al die jaren?
Hij zei wel steeds dat ik om het half jaar moest komen, zodat hij problemen kon voorkomen..Maar er is vier jaar lang niets gebeurd?
Natuurlijk worden het dan wel een óóit gaatjes!?

Nu krijg ik de gedachte dat hij hierop gewoon heeft zitten te wachten, want was het bijvoorbeeld niet mogelijk geweest om de desbetreffende kiezen te sealen?
(Hier had ik iets over gelezen op internet; dat dit ook wordt gedaan bij volwassenen, en 4 jaar geleden was ik nog eens niet 'volwassen', wannneer er gaatjes worden verwacht).

Hij verwachtte namelijk al wel 4 jaar gaatjes?
Had hij hier dan niet iets aan moeten doen?

Bovendien heb ik helemaal geen last van die gaatjes en hij had het al wel binnen 'no-time' gezien dat er dire gaatjes zaten?
Dan zou het, naar mijn gevoel, al ver gevorderde gaatjes moeten zijn als je ze zo snel ziet..en dan zou ik er toch last van moeten hebben?
Ik betwijfel dus ook enigszins of er wel opeens drie gaatjes zitten na 4 jaar (al kan dat natuurlijk wel!)..Maar ik heb mijn tanden evengoed verzorgd, ben niet anders gaan eten, etc...

Dus al met al twijfel ik enorm óf er uberhaupt wel iets is en óf (wannneer dit werkelijk is) hij niet eerder in had moeten grijpen?

Alvast bedankt voor de reacties en sorry voor het langdradige verhaal :wink:
robinson

Ga er maar vanuit dat er dan ook iets aan de hand is.
Zullen waarschijnlijk "gaatjes tussen de tanden zijn"( approximale cariës), hier helpt sealen niet, dit doe je alleen bovenop de kiezen en bij sommige kiezen aan de buitenkant.
Geen last of geen pijn is geen indicatie om het dan maar niet te doen.
Vooral bij patiënten zonder vullingen zijn we wat meer terughoudend om te vullen, maar op een bepaald moment( en dat is NU bij jou) moet je behandelen.
Denk dat jouw tandarts gelijk heeft.
vr, 02/17/2006 - 15:07 Permalink
vV

vlekjes hoeven niet altijd gaatjes te worden, dat hangt van meerdere factoren af, de tandarts kan alleen waarschuwen/adviseren dat er weleens iets zou kunnen gaan gebeuren, en eventuele maatregelen adviseren. Dat de zwakke plekjes wel gaatjes zijn geworden is de tandarts niet verwijtbaar, hij heeft denk ik juist gehandeld. uiteindelijk heeft het nog 2 jaar geduurt voordat er daadwerkelijk van gaatjes gesproken kan worden...

Advies: neem in ieder geval je drink en eetgewoontes eens onder de loep, want blijkbaar is er wel iets aan de hand waardoor de plekjes gaatjes konden worden.
vr, 02/17/2006 - 16:23 Permalink