Wat is jullie mening?

Author:
miek80
Posted:
di, 12/09/2003 - 19:35
Een paar maanden geleden was ik op controle bij de tandarts. Ik vertelde toen dat ik last had van m'n een na achterste kies met kou/warmte/zoetigheid (deze kies had hij een half jaar eerder gevuld). Hij controleerde dit en zei toen dat het niet m'n een na achterste kies was, maar m'n achterste kies. Die was al gevuld een aantal jaar geleden maar volgens hem was die vulling gaan lekken. Ik was het er toen al niet mee eens, want ik had geen pijn in die kies, maar ja, ik dacht, hij zal het wel weten.
Die achterste kies heeft hij dus opnieuw gevuld en je raadt het al... Ik heb nog steeds last van m'n een na achterste kies.
Hij heeft nu dus voor niets een gaatje uitgeboord en weer opnieuw gevuld. En het erge is dat ik voor die een-na-achterste kies weer opnieuw naar hem toe moet, want het doet echt zeer.
Maar eigenlijk vind ik het niet eerlijk dat ik weer alles moet betalen terwijl hij de verkeerde kies heeft gevuld.
Wat vinden jullie?
Janneke2

Hoi Chantal,
dat is balen!!
Ten eerste je vraag: nee, ik vind dit niet eerlijk en niet netjes.
Jouw taak als cliënt is zo goed mogelijk uit de doeken doen wat er aan schort en dat heb je gedaan. Zijn taak is naar behoren jouw probleem proberen op te lossen - dat heeft hij niet gedaan, het doet nog steeds zeer.
Wat ik ook stom vindt (van hem, niet van jou, maar ik schijf het toch maar) is dat er kennelijk geen 'pestproef' gedaan is. Daar heb ik een keer om gevraagd: een wattenstaafje met een of andere vloeistof - en ik heb het toen zelf op 'die ene kies' gedrukt - au! En daarna hij zo'n zelfde staafje op een andere kies: 'nee, hoor, ik voel dat er iets op drukt maar het is totaal niet interessant'. Dan is het voor alle partijen helder.
Nu is het een soort machtsstrijd geworden, met hem in de rol van: 'ik weet het beter dan jij'. (En het achterlijke is: natuurlijk weet hij sommige dingen beter dan jij, daar betalen we een arts ten slotte voor!)
Ik zou zeker met hem het gesprek (of erger, dat hangt van de rekning af) met hem aangaan..!
Ik zou niet weten of ik in jouw plaats nog eens bij hem uitgebreid in de stoel zou willen (=durven) gaan zitten. Ik ben nogal wantrouwend/ angstig als het om tandartsen gaat.
Misschien, zei de optimist, is na een goed gesprek het vertrouwen hersteld...?
Veel groeten,
Janneke
di, 12/16/2003 - 10:07 Permalink
minique

Ondanks het feit dat de tandarts mogelijk niet de juiste kies heeft behandeld, wil ik wel even kwijt dat je wel last kunt hebben van een andere kies dan waar het werkelijke probleem zit. Ik heb dat zelf ervaren: ik had last van een hoektand, maar het probleem bleek in de kies er pal achter te zitten. Als de zenuw opspeelt, kun je dat ook zelf testen door met iets (een lepeltje bijv.) tegen het kauwvlak te tikken, dan haal je de 'lastpak' er zo uit. De tandarts kan dat ook testen, inderdaad met tikken en het beruchte wattenstaafje met een of andere spulletje (de derde test ben ik even vergeten).
Heeft jouw tandarts die testjes toen gedaan?
Zo nee, op basis waarvan heeft hij dan geconcludeerd dat het de achterste kies was en niet de op een na achterste?
Ik denk dat dat belangrijk is als je een gesprek aangaat met je tandarts. En ik zou het er zeker met hem over hebben (hoe moeilijk dat misschien ook is). Neem eventueel iemand mee, zodat je je sterker voelt.

Succes en laat je horen hoe het is afgelopen?

groetjes,
minique
di, 12/16/2003 - 10:21 Permalink
admiraal

bij onderzoek naar een dergelijke klacht kan horen: een foto, een warmtetest, koudetest en eventuel een faradische test met een stroompje. nadeel van alle tests:niet erg betrouwbaar. staat in dit wie van de drie spelletje de ware kies niet op dan samen kiezen wat te doen:even wachten totdat duidelijker wordt welke het is of een kies aanboren die het meest waarschijnlijke is, met als risico..... even wachten is een optie maar kan ook verkeerd worden geinterptereerd als HIJ DOET NIETS. communiceren dus.
zo, 12/28/2003 - 14:10 Permalink