Wanneer verjaren verkeerde praktijken van tandarts

Author:
bergjese
Posted:
di, 06/29/2010 - 23:19
Op ongeveer 15 jarige leeftijd heeft mijn tandarts zonder overleg met mijn ouders in één behandeling 11 vullingen aangebracht. Bij mijn 1 jaar jongere broer werden tijdens dezelfde behandeling 9 vullingen geplaatst. De tandarts was net een praktijk begonnen en mijn broer en ik kwamen voor een halfjaarlijkse controlebeurt. Volgens de tandarts zaten er op meerdere van mijn kiezen zwakke plekjes in het glazuur en was het beter om direct viervlaksvullingen aan te brengen (met onderlagen). De orthodontist waar mijn broer en ik toentertijd onder behandeling waren, heeft mijn ouders direct geadviseerd een andere tandarts te zoeken omdat volgens hem onze gebitten prima in orde waren. U begrijpt dat ik inmiddels op 43 jarige leeftijd al heel wat tandartsbezoekjes en pijnlijke behandelingen achter de rug heb. Grote vullingen blijven zwakke plekken en dienen onderhouden te worden. Bij de vervanging van de grote vullingen is al menige wortel gesneuveld. Gelukkig mag ik mij prijzen met een goede tandarts. In hoeverre kan ik mijn tandarts van weleer deze praktijken nog aanrekenen? Met andere woorden wanneer is een zaak als deze verjaard?
alpifresh

Je was minderjarig toen het gebeurde. Plus, het begin van de klachten telt ook mee. Wanneer je pas veel later klachten kreeg, kun je soms zelfs tot 20 jaar na dato nog een poging wagen voor een schadevergoeding.

De kans dat er nu nog een schadevergoeding te halen valt, is klein. Maar een letselschade advocaat weet precies wat mogelijk is. Het zit 'm echt in de kleine lettertjes.
wo, 06/30/2010 - 01:33 Permalink
vV

ik denk dat met een termijn van 30 jaar het onmogelijk te bewijzen is welk deel van de schade aan het gebit aan die tandarts toe te wijzen/te verwijten is.... En wie eist bewijst, ook al is de patient wellicht meer beschermd dan de gemiddelde consument. Bent u in het bezit van de foto`s ook voorafgaande aan de behandeling, of kunt u daar makkelijk aankomen?
wo, 06/30/2010 - 09:34 Permalink
bergjese

Dag Robin,

Wat een flauwe reactie. De issue is dat een tandarts bij een minderjarig kind zonder overleg met de ouders, de hele mond volgooit met amalgaan om zijn eigen portomonnaie te spekken. Ik, als patient, ondervind daar al jaren de nare gevolgen van. Was die claimcultuur er 30 jaar geleden geweest, dan was hij vast een stuk voorzichtiger geweest.
ma, 07/05/2010 - 09:03 Permalink
vV

u stelt dit, is alleen uw visie, de visie van de tandarts kennen we niet. op vragen die ik stelde over zaken heb ik nog geen antwoord gekregen. 30 jaar is een erg lange termijn, en er kunnen in die periode best wel veel andere zaken een rol gespeeld hebben die ook van invloed zijn geweest op de situatie nu. Waarom nu pas iets doen? toen was u minderjarig, en hadden als het niet ok was uw ouders in moeten grijpen, en moeten doen wat u nu wilt. Ik zou zeggen: doen een klacht in bij de medische tuchtraad tegen de tandarts. Dan krijgt u een onafhankelijk oordeel. Hier kunnne wij u niet geven wat u wilt in ieder geval.
ma, 07/05/2010 - 10:38 Permalink
vV

Ik vind het nogal kwalijk wat die tandarts heeft gedaan.
het is nog helemaal niet zeker dat ie het heeft gedaan... ik heb namelijk nog geen bewijs gezien.
Ik vind alsnog aanklagen helemaal prima.
niemand die het tegen houdt, denk alleen dat het geen zoden aan de dijk zet.
Bij een kind notabene, terwijl de ouders er niet bij waren.
dat zie ik nergens staan, alleen dat er geen overleg was. Overigens , als de ouders er niet bij waren vind ik dat een slechte zaak. Wie laat een minderjarige alleen naar de tandarts gaan? dan ben je ook niet echt geinteresseerd in je kind lijkt mij...

ik vraag mij overins af of betreffend etandarts nog praktijk heeft, zou na 30 jaar zomaar kunnen zijn van niet .
za, 07/17/2010 - 10:13 Permalink
mecánico para …

Wat ook aardig is:

1) de mening van de orthodontist was belangrijker dan die van de tandarts. wie behandeld eigenlijk de caries en wie doet de beugel? Is er ondertussen ook terugloop van die beugel behandeling??
2) Ik heb ook ergens rond die periode in mijn leven ook veel vullingen gehad. net als veel mensen was zoet ineens heel bereikbaar als je eenmaal 12 bent geweest.
3) het caries risico tijdens beugelbehandelingen is hoog.
4) het cariesrisico van pubers is hoog.
5) Hoezo is elke nasleep pijnlijk en vervelend. Mijn vullingen van begin jaren 80 functioneren vrijwel allemaal nog goed. Heeft ook met de qualiteit van het werk te maken, maar hangt nog veel meer samen met............. de zoetfrequentie/snoepgewoontes van de patient.

kortom. de TS voelt zich nu ineens bekocht, maar legt de orozaak zoals zo vaak bij een ander. is er tussen het 15e en 43e levensjaar ineens alleen achteraf of gevolgschade ? of is de TS een chronische snoeper/zoetgebruiker?

Nog afgezien van het feit dat de patiënt zelf allang niet meer reageert en iedereen het zielig vind, heeft blijkbaar de groep enthousiastelingen en leken geen inzicht in caries en het proces als zodanig. ook het niet meegaan van ouders als kinderen dermate veel gaatjes hebben, het daar alleen met vluchtgedrag op reageren is apart. Ben ook benieuwd naar de vervolgbehandelingen en dan met name de hoeveelheid vullingen in de periode na de overstap.

Last but not least: de tandarts bleek net een praktijk te zijn begonnen. wie zegt mij niet dat zowel de vorige tandarts achterstallig was in zijn diagnostiek? Dat gebeurt namelijk erg vaak. Mensen realiseren zich niet dat een jonge tandarts vaak veel verse kennis en training meeneemt En met name oudere tandartsen hadden in de jaren 70 nogal eens de neiging de wat ik nu de "ultra klinische blik" noem, te gebruiken. Daarmee bedoel ik dat ze met een korte blik in de mond alles in de knip hadden.
Maar wat bleek. ze maakten te weinig rontgenopnames en misten de caries tussen de kiezen in. Ze waren vooral gericht op het beeld in ongefluorideerd glazuur wat veel doorzichtiger is. En de fluoridetandpasta werd pas een jaar of 10 intensief toegepast dus het was een change of vision.
Ook het we hebben geen aandacht voor parodontologie verhaal is vaak voorbij gekomen. Dat is een vergelijkbaar probleem geweest.

Kortom, het is niet zoals meneertje Salmiac, de TS dus, stelt............er is een hsitorisch perspectief.

Daarnaast vind ik het hoogst apart zoniet vreemd dat iemand daar plm 30 jaar na dato, waarschijnlijk ingegeven door een praatje op een verjaardag plus een voorstel v/d tandarts voor kronen mee aankomt.

cynisch?? nee, dat is wat ik met enige regelmaat ook voorbij zie komen. nu nog steeds. Die tandarts was waarschijnlijk geen lafbek maar deed gewoon wat er moest gebeuren. De orthodontist, ach ja.........wie weet had die ook wel zo'n ultraklinisch voorkomen in zijn blik. Of misschien was het wel een vriendje wat ie niet wilde afvallen (de oude tandarts dus).

dus, laar TS nog maar eens reageren of anders lekker een slotje
za, 07/17/2010 - 11:20 Permalink