Waar gaat de gezondheidszorg heen???????????

Author:
mens
Posted:
di, 04/25/2006 - 17:38
Hallo
Ik heb net 3 maanden vechten met de zorgverzekers achter de rug . Ik had de mening, ook ik, als grenzganger moet naar 1.01.06 net zo verzekerd zijn kunnen als voor de tijd.( 100 % tandarts bijvoorbeeld ) Het is gelukt, ik betaal 12% van mijn salaris aan het ziekenfonds in Duitsland en ca.30 euro aan CZ en nog een keer 30 euro bij Mensiz.
Ik heb op 24.04.06 mijn tandarts gebeld.
Ik heb een vulling eruit, wanneer mag ik komen. Ik kreeg direct die middag en afspraak, wat gaat dat snel heb ik heel blij aan mijn man verteld.
Daar lieg je dan- goede dag mevrouw - oh ik zie het al – de assistente gaat vragen of tijd is om de vulling nu te doen - 2 minuten later – nee de vulling kan nu niet van mij gedaan worden, de assistente doet u nu en noodvulling erin. Ik ben dan toch maar zonder vulling naar huis gegaan en heb een afspraak gemaakt als de tandarts tijd voor mij heeft. Ik mag op 6. Juni terug komen.

Waarom de assistente en niet de tandarts?
Wordt mijne zorgverzekering goedkoper als de assistente alles doet?
Mag ik ook bijklussen als Operatieassistente?
minique

Het is vervelend voor je dat je in feite onverrichter zaken weer naar huis bent gestuurd. Ik kan me heel goed voorstellen dat je boos en teleurgesteld bent, want je ging er uiteraard naar toe met de gedachte dat het allemaal weer mooi gemaakt zou worden. Maar nu moet je tot 6 juni wachten en dat is balen.

Nou is het natuurlijk wel zo dat een tandartsassistente aanvullende opleidingen zal hebben gedaan waardoor zij de tandarts wat extra werk uit handen kan nemen. Van zomaar bijklussen is dus geen sprake.

:smt006 Monique
di, 04/25/2006 - 19:48 Permalink
vV

En ja u mag bijklussen als operatieassistent(e), mits de verantwoordelijke meent dat u bekwaam bent, en dit geverifieerd heeft.

(is een beetje zwart-wit, als operatieassistente kan denk ik niet, maar er zijn zeer vele functies te bedenken wat wel kan!)

e.e.a. is het gevolg van de wet BIG. Het leggen van een noodvulling is wel 1 van de minste dingen die de assistente kan en mag doen overigens.

Overigens, in het kader van een andere wet, WGBO, mag u weigeren door de assistente behandeld te worden. En de tandarts is ook verplicht de patienten te informeren dat bepaalde handelingen door iemand anders gedaan worden (al is het middels een opgehangen mededeling in de wachtkamer). En de assistent mag alleen behandelingen doen waarvoor een omschreven opdracht voor gegeven is.

Als u behandeling door de assistente in dit geval dus niet gewild had, had dat voor het vervolg overigens niets uitgemaakt.
De meeste tandartsen spreken over een wachttijd van een maand of 2 voor minder dringende zaken. Klachten daarover a.u.b. bij de overheid. Middels het inschakelen van assistentes voor bepaalde werkzaamheden kan de wachttijd soms verkort worden, dit is dus in uw voordeel.

En nee, de premie van de verzekering zullen niet omlaag gaan hierdoor. Kijk maar eens naar de bedragen die zijn uitgegeven aan reclame de afgelopen maanden en u begrijpt waarom. Overigens geeft het inschakelen van assistentes ook een kostenstijging voor de tandarts, er worden aan deze dames die meer kunnen en mogen ook echt andere salarissen betaald. En een beetje cursus voor haar kost tegenwoordig ook al regio 400,= per dag (van 10.00-16.00, dus effectief een uur of 5 cursus). En daar zijn er toch wel een paar per jaar van nodig om alles te leren en bij te houden.
wo, 04/26/2006 - 07:43 Permalink