Vreemde kwestie i.v.m. gaatje in kies/wortelkanaal/kroon

Author:
leokleijn
Posted:
vr, 08/24/2007 - 19:21
Geachte heer/mevrouw,

Ik hoop dat iemand mij raad kan geven, want ik zit met een enorm groot probleem.
Het volgende deed zich namelijk voor:

Sinds een anderhalve maand heb ik een nieuwe tandarts, omdat mijn huidige tandarts met ermee ge-stopt is helaas. Nu heb ik een nieuwe praktijk gevonden en daar ben ik ongeveer 4 weken geleden geweest voor een eerste keer. Nadat er foto's waren genomen bleek mijn verstandkies rot te zijn en deze moest verwijderd worden. Ook zag hij nadat er een specifieke foto was genomen, dat ik nog 2 kleine gaatjes had in een andere kies, maar dat deze zo klein waren dat dit nog geen probleem was!

Eerst zou mijn verstandkies verwijderd worden en een nieuwe afspraak werd gemaakt voor het vullen van de gaatjes. Na 3 weken kon ik weer terug naar de tandarts voor het vullen van de, zoals gezegd kleine gaatjes.

Gister toen ik dus aankwam bij de tandarts kreeg ik een andere tandarts als wie mij toen had geholpen en wie dus had gezegd dat het kleine gaatjes waren etc.

Eerst vroeg deze arts mij nog of ik verdoofd wilde worden, maar ik koos ervoor om het zonder te doen. Nadat hij de foto had bekeken (geen nieuwe foto, maar de foto van 3 weken geleden) zei hij "Heeft de andere tandarts niet gezegd dat je tegen een wortelkanaalbehandeling aan zit?
Nee antwoorden ik het zijn toch alleen twee kleine gaatjes?

Volgens hem was het dus geen klein gaatje en zou hij proberen te boren en te kijken of hij het toch nog kon vullen. Uiteraard werd ik nu wel verdoofd en nadat hij na flink wat boren zei "ik laat je terug komen, want het gaat niet lukken en het wordt toch een wortelkanaalbehandeling"
Uiteraard schrok ik hier van en zei ik nogmaals “erg vreemd allemaal, want het was toch een klein gaatje?”

Nu komt het er volgens deze tandarts op neer dat ik dus in plaats van een klein gaatje het volgende mankeer en dat ik nogal wat kwijt ben om de kies te behouden:
- Gister dus geboord en nu zit er een noodvulling in
- Donderdag terug en dan een wortelkanaalbehandeling
- Er wordt een kroon geplaatst.

Ik ben dus opeens i.p.v. een klein gaatje wat me niets zou kosten minimaal € 400= kwijt wat ik dus niet heb. Mijn vraag is ook eigenlijk hoe dit opeens zomaar kan?
Er is dus geen nieuwe foto gemaakt en nu opeens is de kies volgens deze tandarts zo slecht, terwijl de ander zei “Het is een klein gaatje” Dit gaat er bij mij gewoon niet in en ben er gewoon boos over.
Wat ik ook heel erg vindt, dat ik zo totaal het vertrouwen kwijt raak in deze praktijk.

Kan het dat de eerste tandarts van de tandartsenpraktijk en de arts die mijn kies getrokken heeft zich zo ontzettend vergist hebben en niet gezien hebben op de foto dat de wortelkanaal ontstoken was/is?

En voor de duidelijkheid, ik had nog totaal geen last gehad van de gaatjes omdat ze volgens de eerste tandarts die ernaar keek nog zo klein waren, ook de arts op het ziekenhuis zei mij wel dat ik één gaatje heb, maar op de foto zag hij niet wat deze tandarts zag. (vreemd toch)

Vriendelijk bedankt voor uw reactie.
Mvg,
Leo Kleijn

PS. Ik had deze vraag eerst in een andere categorie staan en heb ook al onderstaand andwoord ontvangen van IRFAN:

Beste Leo,

Het inderdaad een paradoxaal verhaal en ik begrijp je frustratie. Een gaatje kan soms klinisch klein lijken, maar kan bij openen veel groter lijken dan het geval. Maar volgens mij hebben beide tandartsen de gaatjes beoordeeld op basis van dezelfde foto. Ik zou maar eens op gesprek gaan, wanneer je eigen tandarts terug is. Voor nu denk ik dat het een groot gaatje is geweest, gezien de tandarts die de laatste behandeling heeft gedaan de kies daadwerkelijk heeft geopend. Waarschijnlijk was de eerste tandarts tot dezelfde conclusie gekomen. Ook tandartsen maken fouten.

Groet Irfan