Vragen over factuur tandarts m.b.t. beugelplaatsen

Author:
beugelbekkie1
Posted:
za, 01/22/2011 - 16:11
Beste mensen,

Voordat ik in gesprek wil gaan met mijn tandarts heb ik enkele vragen over gebruikte codes op de factuur voor ortodontie behandelingen uitgevoerd door mijn tandarts.

1.
Vorig jaar heeft mijn tandarts bij mij een beugel (boven en onder) geplaatst van het zogenaamde DAMON systeem. Hierbij zaten de metalen brackets in een soort gebitje waardoor ze redelijk snel geplaatst konden worden. Dit zat in een doos van OrthoCAD iQ (ik weet niet of dit relevante informatie is).

Aangezien ik geen aanvullende verzekering heb voor orthodontie (val in de categerie 30+) moet ik alles zelf betalen en vraag me daarom af of het correct is dat de tandarts voor de plaatsing het volgende in rekening brengt:
1 x D41 Aanvang vaste apparatuur
19 x D59 Keramische zelfligerende bracket
2 x D42 Maandtarief ortho voll. vast <25

De brackets zijn niet keramisch (was misschien wel mooier geweest maar ik wist niet eens dat dit mogelijk was helaas) en volgens mij heeft het DAMON systeem als voordeel dat niet elke bracket "los" geplaatst hoeft te worden maar toch wordt D59 in rekening gebracht
Ik heb dit ook aangekaart bij de tandarts maar volgens de assistente mag de tandarts D59 in rekening brengen en deze code is ook van toepassing voor metalen brackets.

2.
Tevens is er bij dit systeem minder tandartsbezoek nodig i.v.m. controle (ongeveer één keer per 2 mnd). Is het dan correct dat de tandarts mij toch elke maand D42 in rekening brengt als ik niet ben geweest?

Het geprognotiseerde bedrag van de behandeling is nu al bereikt na 7 maanden terwijl er ongeveer 1,5 jaar voor de behandeling staat.

Wie kan me hier meer over vertellen?

Mvg,
Beugelbekkie
vV

ik ben geen ortho...dus weet zo neit wat gebruikelijk is. Ik meen dat een maandtarief controle alleen in rekening gebracht mag worden als je in die maand daadwerkelijk geweest bent. Staat als het goed is in d etariefbepalingen, kan je zo nalezen elders op het forum.
Heb je al overleg met de tandarts gehad? is toch eerste aanspreekpunt hoor. Zijn soms net mensen, maken ook wel eens een vergissinkje.
za, 01/22/2011 - 19:04 Permalink
Holmes

D55 Toeslag voor keramische of metalen € 11,04
zelfligerende brackets, per bracket
D59 Toeslag voor zelfligerende-keramische € 22,07
brackets, per bracket

Of het zelfligerende brackets zijn weet ik niet. Hij mag in ieder geval niet de D59 in rekening brengen.

Uit de Algemene Bepalingen Orthodontie:
Algemene bepalingen betreffende onderdelen C t/m G (Behandeling met apparatuur)
1. De tarieven voor behandeling zijn gegrond op de actieve behandeling met apparatuur.
2. De vergoeding van behandeling vindt plaats op basis van een tarief per behandelingsmaand, al dan niet vermeerderd met het toeslagtarief, afhankelijk van de toegepaste apparatuur tijdens het verloop van de behandeling.
3. Onder behandelingsmaand wordt verstaan de kalendermaand waarin de patiënt zich bij de zorgaanbieder vervoegt voor behandeling met apparatuur.
4. De tarieven gelden ongeacht het aantal bezoeken per kalendermaand.
5. De eerste behandelingsmaand is de kalendermaand waarin daadwerkelijk met de actieve behandeling wordt aangevangen (bijvoorbeeld het nemen van afdrukken ten behoeve van apparatuur of het separeren van gebitselementen).
6. Over de kalendermaanden waarin de patiënt zich niet bij de zorgaanbieder vervoegt, wordt niet gedeclareerd.
7. De in de tarievenlijst voor de behandeling met apparatuur vermelde bedragen zijn gemiddelde tarieven. De bedragen omvatten zowel de vergoeding voor de zorgaanbieder (inclusief de praktijkkostenvergoeding) als de techniekkosten (m.u.v. de meerkosten voor tandtechniek bij vacuümgevormde apparatuur en linguale apparatuur) en kostenvergoeding voor eigen apparatuur en hulpkrachten voor de met deze behandeling gepaard gaande werkzaamheden.

De maanden dat je geen bezoek brengt aan de orthodontist mogen niet in rekening worden gebracht.
wo, 01/26/2011 - 10:23 Permalink