Vraagtekens bij behandelingen

Author:
Viva_Aleve
Posted:
vr, 08/28/2009 - 00:13
Ik zal niet meteen in de rondte meppen en zeggend at mijn tandarts sowieso fout is, maar ik heb wel twijfels over zijn manier van handelen.

In april kwam ik voor een reguliere controle, toen bleek dat er 2 kleine gaatjes gedicht moesten worden en dat er 1 plekje in 1 van mijn voortanden ook alvast behandeld moest worden, er was volgens de tandarts nog geen gaatje, maar dat moesten we volgens hem ook maar niet afwachten. Dus ik moest in mei terugkomen voor behandeling.

Alles goed en wel tot een paar weken geleden, toen barstte ineens de behandelde voortand, niet dat dat pijn deed oid het leek op een heel oppervlakkig barstje, maar ik had toch maar een afspraak gemaakt om er even naar te laten kijken, letterlijk een kwartier later voelde het alsof er iets "ontplofte" in mijn mond/hoofd. Om kort te gaan: volgende middag meteen een wortelkanaalbehandeling, volgens de tandarts (Een andere dan de vorige, die ineens weg was, tandarts numero 3 in die bewuste Hilversumse praktijk in een jaar die weggaat) het gevolg van een eerdere behandeling waarbij de tandarts waarschijnlijk de zenuw geraakt en geirriteerd heeft, wat dus is gaan ontsteken en waar ik nu dus flink last van heb.

Op dinsdag ben ik geweest voor de start vd behandeling, op woensdag was het plan de opengelaten tand (zodat, sorry smerig verhaal, de pus eruit kon lopen om de druk op mijn gezwel te verminderen) tijdelijk te sluiten, maar bij aankomst schrok de tandarts een beetje: de zwelling was uitgebreid naar halverwege mijn neus. Het plan was om met een scalpel een incisie te maken om zo de pus een kortere route naar buiten te gunnen, maar er was geen scalpel voorhanden (Op zich raar lijkt me? Een beetje praktijk heeft toch wel een scalpel? Het was 08.00, dus het was ook niet zo dat alle scalpels al vies waren oid) Dus dat ging niet door. Dan maar antibiotica, dat zou volgens 1 vd vele assistenten ook wel helpen, dan moest het lichaam de zwelling en dus de ontsteking en daarmee dus ook de pijn afhandelen. Vanmorgen weer geweest: tandarts (wederom een andere dan op dinsdag en ook een andere op woensdag) had ergens een scalpel vandaan weten te halen en begon vol goede moed te snijden en te duwen op de zwelling (Zonder verdoving uiteraard en dat doet "best wel" zeer). Uiteraard gaf de inhoud vd zwelling geen centimeter mee en de tandarts begon te mopperen: "Ja nu lukt het ook niet meer, dat had direct moeten gebeuren, nu is het te laat om zomaar open te snijden".

Morgen weer terug om de tand tijdelijk te laten sluiten, dinsdag voor een controle van het geheel en in oktober voor de definitieve sluiting.
Ik heb nog geen rekening gezien, maar ik kan nu al voorspellen dat die meer dan behoorlijk zal zijn: in totaal 6 consults voor een probleem wat in feite was veroorzaakt door de allereerste ingreep in mei.

Is het vanuit de tandarts gezien helemaal fair om mij overal voor op te laten draaien?
Ik begrijp dat de tandarts waarschijnlijk naar beste eer en geweten die eerste ingreep heeft gedaan en dat dat misschien verkeerd is gegaan snap ik ook nog en ik snap ZELFS dat dat ook deels het risico (=mijn risico) is van een behandeling, maar voor bijvoorbeeld het consult waarbij er gewoon geen scalpel aanwezig was vind ik eigenlijk niet dat ik zou moeten betalen.
Wat is jullie mening hierover?
mecánico para …

stel amateurs. na openen open laten?? geen pus via kanaal en wel zwelling = nooit pus in zwelling erboven. dat heet infiltraat. en sorry omhet zo te zeggen, dat is een sponsachtige zwelling. En geen ballon. En een spons kan je niet lek prikken, dus geen pusafvloed. Antiobiotica..........laat die assietenten alsjeblieft hun domme mond houden want ze kakelen maar raak. ik zeg, drie tandartsen in drie dagen...........abhouen, wegwezen en nooit meer aan laten zitten.
vr, 08/28/2009 - 14:47 Permalink
Spiegeltje

Wat betreft de zorg om de kosten: bespreek vooraf met de tandarts de kosten van de nog komende behandelingen. Mocht u twijfelen aan de rekening dan kunt u deze hier posten zodat wij deze van commentaar kunnen voorzien.

Los van de tandheelkundige behandeling (kunnen tandartsen beter beoordelen) vind ik ook dat (groeps)praktijken met steeds wisselende tandartsen en een groot verloop aan (jonge) tandartsen een nadeel zijn. Met een vaste tandarts kan uiteraard een betere behandelrelatie worden opgebouwd waar je als patient zeker voordeel bij hebt. In veel groepspraktijken is het zo dat je toch, zo veel mogelijk, een vaste tandarts hebt.
za, 08/29/2009 - 01:28 Permalink