Vraagje: Verdoving is toch inbegrepen bij extractie?

Author:
Evelien-W
Posted:
zo, 11/20/2005 - 20:20
Beste tandartsen & forumbezoekers,

Ik ben net van tandarts gewisseld, ik zit nu bij een jonge, vriendelijke vent die de tijd neemt voor een consult + behandeling. Geen gehaast, hij zegt duidelijk wat hij doet, ik ben zelfs over mijn tandarts-angst heen.
Niets dan lof dus.. Behalve toen ik de rekening kreeg. Er waren veel foto's gemaakt, en ik wist wel dat dat me een flinke cent zou kosten. Maar er is ook een verstandkies getrokken (linksboven), die er binnen een minuut uit was - een kwestie van aan een kant duwen, en met de tang, floep, klaar. Ik stond binnen 5 minuten buiten, geen hechtingen, pijnstillers of niets. Alleen een gaasje om een half uurtje op te bijten. MAAARRR waarom krijg ik dan een rekening met daarop:

"H30: Gecompliceerde extractie zonder mucoperiostale opklap" euro 46,80
(in de prijslijst op tandarts.nl staat er ook nog bij "inclusief hechtingen en wondtoilet", terwijl ik helemaal geen hechtingen had)

EN OOK NOG: "A10 Anesthesie" euro 11,70 (volgens de prijslijst zou dit dus inbegrepen moeten zijn)

Nu zijn mijn vragen dus, was dit wel een H30 en geen "eenvoudige" H10? Mag er apart ook nog verdoving in rekening gebracht worden?

Ik zou hier graag een advies over krijgen want ik wil niet klagen zonder goede reden. Ik heb alleen het idee dat ik hiermee een beetje opgelicht wordt (ik heb ook nog een afspraak staan om nog 2 kiezen te laten trekken - en ik weet niet hoe ik dat met zulke prijzen moet betalen!) Alvast bedankt!!! Groetjes,

Evelien
de digitale tandarts

Wat betreft de hechtingen, daarmee wordt bedoeld dat indien eventueel gehecht wordt, dit niet i.c.m. H30 gedeclareerd mag worden (m.u.v. materiaalkosten H21).
De verdoving zou volgens de vastgestelde tarieven inbegrepen moeten zijn bij het trekken en niet apart gedeclareerd moeten worden, als ik u was zou ik de tandarts daar naar vragen. Mogelijk dat het anesthesie voor iets anders betrof, of dat er mogelijk een foutje is gemaakt.

Wanneer een verwijdering van een kies valt onder een seenvoudige (H10) of gecompliceerde extractie(H30,H35), is moeilijk te zeggen. Ikzelf declareer ook bijna altijd H30 bij het verwijderen van een verstandskies, aangezien dit soms inderdaad binnen 5 minuten is gedaan, maar indien een wortel afbreekt het ook meer dan een half uur kan kosten.

De eenvoudige extractie bedraagt 18,70 inclusief een verdoving waarvan het tarief 11,50 is, waardoor de extractie eigenlijk 7,20 is. Voor dit tarief is het moeilijk om een extractie lonend te maken en zal de neiging groter zijn om de patient naar de voor de samenleving veel duurdere kaakchirurg te sturen. De tariefstructuur is door de overheid bepaald en niet flexibel en de tandarst moet deze zo goed als mogelijk binnen zijn praktijkvoering implementeren, hierdoor kan soms voor de patient het idee ontstaan dat er niet juist gedeclareerd wordt.

Met vriendelijke groet.
zo, 11/20/2005 - 20:50 Permalink
Evelien-W

Bedankt voor dit snelle en uitgebreide antwoord!
Ik begrijp uw redenering wel, alleen voor mij ligt dat natuurlijk anders. Een behandeling bij de kaakchirurg krijg ik nl. wel vergoed, en deze behandeling van 50 euro niet (ik heb geen aanvullende tandartsverzekering). Die declaratie v.d. verdoving sloeg wel op de extractie, daar zal ik het nog met de tandarts over hebben.

Wat betreft de tarieven: Ik studeer nog, en ben dus te oud om te bedelen bij mijn ouders maar te jong om genoeg te verdienen om zoveel geld steeds uit mijn mouw te schudden. En aangezien me nogal wat behandelingen te wachten staan, namelijk:

1) Het trekken van twee verstandskiezen
2) Een "uitgebreide preventieve schoonmaakbehandeling" door de mondhygieniste, en
3) Een beugelconsult + behandelplan + uiteindelijk WEER een beugel :cry: (ik heb er een gehad voor mijn 18e, helaas heeft mijn vorige tandarts geen retainer geplaatst en ben ik zo langzaamaan weer terug bij af - voor mij de reden om van tandarts te wisselen).

... denk ik er dus serieus over om al deze afspraken af te zeggen, een uitgebreide aanvullende tandartsverzekering af te sluiten (bijv. Menzis, die zou ook ortodonthie boven 18 jaar vergoeden hoorde ik van iemand), de wachttijd uit te zitten en dan pas deze behandelingen uit te laten voeren.

Ik kan het anders gewoon niet betalen!! Ik ben nu binnen een maand 240 euro's armer geworden door 3 rontgenfoto's, 1 vulling + 1 kies trekken
-> in totaal 2 consulten en minder dan 1 uur in de stoel.... :o Helaas pindakaas maar dit is gewoon de realiteit. Ik heb het er graag voor over voor mijn gebitje, maar een goede verzekering zonder strenge medische selectie en niet te lange wachttijd kan ik wel gebruiken... Dus als u nog tips heeft... :lol:

Nogmaals ontzettend bedankt, Evelien
zo, 11/20/2005 - 22:05 Permalink
de digitale tandarts

Ik kan me voorstellen, dat zeker voor een student, het moeilijk zal zijn om dit alles te kunnen betalen.
Jouw idee om eerst een aanvullende verzekering te nemen en vervolgens de behandelingen te laten uitvoeren zou financieel gezien een logische stap zijn, echter veel verzekeringsmaatschappijen maken gebruik van keuringsrapporten, wat dus mogelijk een probleem zou kunnen zijn.

Echter met de wijziging van het zorgstelsel is het nu wel een ideaal moment om toegelaten te worden tot een nieuwe verzekering, aangezien verzekeraars proberen zoveel mogelijk polissen proberen af te sluiten, zonder al teveel voorwaarden te stellen.

Succes!
zo, 11/20/2005 - 22:27 Permalink
Evelien-W

De meesten hebben inderdaad een medische selectie voor de uitgebreide tandartspolissen. Ik las ergens anders op het forum dat jullie in januari misschien de verzekeringen gaan bekijken om ze vervolgens een "keurmerk" te geven... Dat zou natuurlijk heeeeeel handig zijn! En verder, ja, ik vraag straks maar overal offertes aan, en dan afwachten ... Nu maar hopen dat zo'n keuringsrapport me niet ook weer bakken met geld gaat kosten... :wink:

Verder mag ik niet klagen want mijn tandarts is echt een lieverdje - als het mijn tandarts niet was had ik hem allang mee uit gevraagd :smt008
Ik zou er nog veeeeel vaker komen voor controle als het allemaal niet zo prijzig was :smt050

Maar goed, het past voorlopig niet in mijn budget, dus die verstandskiezen en mondhygieniste moeten nog maar even wachten. Ik poets 2 x 4 minuten per dag met mijn spiksplinternieuwe Oral-B 8000 of zoiets, ik flos ook elke dag (ik ben flosverslaafd gek is dat) DUS dan moet mijn gebit het nog wel een tijdje uithouden :smt001 !!!

1000 x dank voor de info, hoera voor de digitale tandarts :smt121

Groetjes :smt006 Evelien
zo, 11/20/2005 - 23:31 Permalink