vraagje

Author:
sandra---
Posted:
do, 05/05/2011 - 20:05
ik ben in februari bij de tandarts geweest voor de halfjaarlijkse controle. In april had ik een afspraak met de mondhygieniste. Die vertelde me dat ik maar weinig tandsteen had. Nu krijg ik echter een rekening met M59 en C12. Nu vraag ik me af of die C12 wel klopt, want ik was toch al op controle geweest, en ik heb in september een nieuwe afspraak bij de tandarts voor controle. Mag de mondhygieniste dan ook nog eens een C12 code aanrekenen?
sandra---

heb erover gebeld, en dan krijg je als antwoord dat het aangerekend word als voorlichting. Ze vroeg of ik wilde voortonen hoe ik poets en dat ik minder hard op me tandenborstel moet duwen. Dat is alles, en daarvoor wordt dan €19.63 aangerekend???
di, 05/10/2011 - 11:48 Permalink
mecánico para …

De MH mag best M59 rekenen als er uitgebreid is gereinigd en gepolijst. C12 slaat nergens op. Dat is een periodiek onderzoek en GEEN preventie zoals poetsinstructie. Dat dat als aparte verrichting niet bestaat is jammer maar helaas voro de MH. Kortgezegd, ik zou weigeren dat te betalen en ook meteen zeggen dat ik van dit soort gegraai niet gediend was..........en blijf. Laat ze maar spartelen, maar als de c11 in het begin van het jaar gedaan is en er is afgesproken voor gebits reiniging.......3 maanden later??? dan denk ik dat ze weinig voeten in de aardre heeft met dit verhaal.

nb, zit de MH in de zelfde praktijk/loondienst van je tandarts of stuurt ze zelf rekeningen? Want dan, in dat laatste geval zou ze helemaal zuur zijn omdat ze dingen rekent die ze niet doet en ook nog eens foute uitleg aan de codes geeft.
di, 05/10/2011 - 12:01 Permalink
Spiegeltje

Als C12 wordt gedeclareerd is dat inclusief het geven van voorlichting,
aanwijzingen en adviezen over preventief gedrag en/of preventieve maatregelen maar je mag het niet omdraaien: als sprake is geweest van voorlichting over preventie is daarmee nig niet een C12 gerechtvaardigd. Kwestie van slecht denken (of zelfs boze opzet?). Zou voet bij stuk houden en C12 aanvechten.

M59 bij weinig werk is een lastig verhaal. Het lijkt nogal eens voor te komen bij bepaalde behandelaars dat bij gebitsreiniging standaard M59 wordt opgevoerd, ongeacht de hoeveelheid werk. Ik denk dan toch wel aan gauw aan minimaal 30-40 minuten werk, alhoewel er geen harde criteria voor zijn.

Het staat je altijd vrij een andere mondhygieniste te zoeken die hier beter mee omgaat.
di, 05/10/2011 - 12:10 Permalink
vV

Ik denk dan toch wel aan gauw aan minimaal 30-40 minuten werk, alhoewel er geen harde criteria voor zijn.

precies geen harde criteria, geen harde tijden voor. de een werkt sneller dan een ander, en de omschrijving wat uitgebreid is is ook nogal grijs.
Ik vind wel dat als je het structureel doet, wat (in ieder geval op dit forum kijkend) vaak voor lijkt te komen bij een MH in loondienst, de patient vooraf goed geinformeerd moet zijn.
di, 05/10/2011 - 12:47 Permalink
Spiegeltje

k vind wel dat als je het structureel doet, wat (in ieder geval op dit forum kijkend) vaak voor lijkt te komen bij een MH in loondienst, de patient vooraf goed geinformeerd moet zijn.

Nu nog geen sprake is van vrije tarieven gaat het mijns inziens niet om alleen goed informeren. Het kan niet zo zijn dat iedereen M59 voor zijn neus krijgt, ongeacht de hoeveelheid en aard van het werk. De tarieven voorzien niet voor niets in drie codes.
di, 05/10/2011 - 15:26 Permalink
sandra---

over die M59 heb ik het nog niet eens gehad. Het probleem is dat de mondhygieniste bij dezelfde praktijk als de tandarts zit, dan is het alweer moeilijker om daar weg te gaan. Dat ik pas 3 maanden later voor gebitsreiniging ging, is omdat ik deze afspraak al van vorig jaar had staan, ik moest nl na 1 jaar terug komen. doordat ik ondertussen ook diabetes heb gekregen, moet ik nu ook ieder half jaar terug. eigenlijk moeten diabeten elke 3 maanden ze ze, maar doordat ik bijna geen tandsteen heb, mag ik een half jaar wegblijven. ik voel me eigenlijk wel genaaid, maar weet niet zo goed hoe ik hier mee moet omgaan doordat daar ook de tandarts zit.
di, 05/10/2011 - 15:35 Permalink
vV

gewoon vertellen hoe je je voelt, dat deze gang van zaken niet deugt (niet alleen omdat jij dat zo vindt, maar omdat meerdere tandartsen alhier dat ook vinden, en wij weten waar wij het over hebben, denk tenminste nog steeds van wel..)
di, 05/10/2011 - 16:04 Permalink
mecánico para …

Ik denk dan toch wel aan gauw aan minimaal 30-40 minuten werk, alhoewel er geen harde criteria voor zijn.


ik vind uitgebreid 15 minuten bikken of langer. Normaal is iets dat ruimschoots binnen de 15 valt en gering is echt minuten werk. 30 minuten of meer vind ik meer richting scalen/rootplanen gaan, want als je er zolang over doet is het geen normaal supragingivaal tandsteen met wat randjes in de sulcus meer.
di, 05/10/2011 - 20:08 Permalink
Stokertje

Met een uitgebreide gebitsreiniging (dus boven het tandvlees) ben ik gemiddeld 20-25 minuten bezig met het verwijderen van tandsteen en aanslag. Eén of twee pockets neem ik wel even mee in behandeling, worden het er (veel) meer, dan gelden er andere regels en gaat het richting t-codes (maargoed daar gaat het hier niet om). Van het half uur dat ik voor een m59 krijg doe ik de rest, zoals anamnese, gesprek met de patiënt over de situatie, notities, schoonmaak, enzovoort.

Echter vind ik dat een goede instructie bij een m59 hoort (of welke m-code of c-code dan ook). Dan maar een beetje uitlopen. Dat hoort bij het vak (vind ik dan...)
di, 05/10/2011 - 22:47 Permalink