vraag over tandarts codes v60 r31 en m32

Author:
iammen
Posted:
ma, 03/21/2011 - 21:00
Goedendag,

Heb even een vraagje over de codes V60, R31 en M32.
Zit nu sinds drie jaar bij een nieuwe tandarts die inmiddels 6 gaatjes heeft gevuld. (achterstallig onderhoud)
Ik heb gewoon een tandarts verzekering die het meeste vergoed, behalve de drie bovenstaande codes
Voor elk gaatje wat gevuld wordt, worden deze codes gebruikt. Het gaat volgens de rekening om 4 drievlaks en 2 tweevlaksrestauraties.
Ik heb geen kronen of bruggen verder.

Zijn deze codes dan te rechtvaardigen?

Alvast bedankt,
Spiegeltje

Belangrijk is uw opmerking: bij elk gaatje. Daarom durf ik hier te stellen dat een aantal codes ten onrechte is opgevoerd.

M32: plaquescore standaard opnemen is echt overbodig. Incidenteel kan het gedaan zijn.
R31: alleen als opbouw nodig is, vooraf dient een wortelkanaalbehandeling te hebben plaatsgevonden. Dit is hoogstens indicenteel aan de orde
V60: mag niet in combinatie met V21 (deze code staat ook vast op uw rekening). Deze code wordt bovendien nogal eens standaard opgevoerd, terwijl dit maar in een relatief klein deel van de restauraties geïndiceerd is (en uitgevoerd wordt). Het gaat hier vooral om diepe gaatjes tot vlak aan de pulpa.

Het lijkt er dus sterk op dat uw tandarts zijn patienten standaard een aardige opslag in rekening brengt. Maar het opzettelijk declareren van behandelingen die niet zijn uitgevoerd is nog steeds wel een misdrijf. Persoonlijk zou ik niet met zo'n tandarts te maken willen hebben.

Een voorbeeld van een "nette" nota voor een tweevlaksvulling vind je hier:
http://www.tandarts.nl/index.php?option=com_content&task=view&i…

Als de tandarts watten rollen heeft gebruikt om de boel droog te houden (gebeurt vaak) vervalt V50.
ma, 03/21/2011 - 21:18 Permalink
iammen

Helaas worden mijn vermoedens dus bevestigd. Erg jammer want ben verder erg tevreden over hem.

Ik heb nog nooit een wortelkanaalbehandeling gehad, dus de code R31 mag niet gedeclareerd worden?
Verder weet ik niet of code v21 wordt gerekend, omdat ik alleen de codes te zien krijg die ik zelf moet betalen.

Morgen maar even de tandarts bellen dan.
Kan ik het geld voor code r31 terugvragen? Het is bij elkaar toch 6x30 euro= 180 euro.

PS. nog bedankt voor uw snelle antwoord
ma, 03/21/2011 - 21:42 Permalink
Spiegeltje

k heb nog nooit een wortelkanaalbehandeling gehad, dus de code R31 mag niet gedeclareerd worden?
Sorry dit klopt niet, ik heb me vergist met een andere code.

Maar het blijft m.i. dubieus omdat deze code R31 doorgaans wordt gebruikt bij de voorbereidingen van een kroon, echter alleen als het element te weinig houvast geeft voor een kroon. Het past dus niet bij een gewoon gaatje. Heel grote vullingen worden als V14 gedeclareerd (composietkroon).

U kunt het beste de tandarts vragen de code R31 toe te lichten, waarbij u bijvoorbeeld de vraag kunt stellen waarom kennelijk standaard een opbouw in rekening gebracht terwijl geen sprake is van een kroon maar gewone gaatjes. Het is - denk ik - wel lastig de tandarts te bewegen dat ie geld gaat terugstorten. Hij doet dit waarschijnlijk al lang zo. Ik verwacht zelfs dat zij u met een kluitje in het riet zal sturen 8).

Jammer, want dit zegt natuurlijk niks over de kwaliteit van de behandelingen als zodanig. U kunt er natuurlijk best tevreden mee zijn.
ma, 03/21/2011 - 21:51 Permalink
vV

R31 en V60 gaan niet echt samen... R31 kan je gebruiken indien er inderdaad heel veel tandmateriaal verloren is gegaan, als voorbereiding/opvulling voordat de echte vulling erin komt, inderdaad bv bij een kies die een wortelkanaalbehandeling heeft gehad.
Meestal echter word het ebuikt als voorbehandeling voor een kroon. Bij een 2 of 3 vlaks lijkt het mij onzin. Zou zeker even in gesprek gaan emt deze meneer. idem mbt de V60. Bij heel diepe gaten/vullingen ja, moet op een foto te beoordelen zijn.

Laat het hem maar allemaal even uitleggen.

Overigens doet het in de discussie niet ter zake dat de verzekering het niet vergoed, sommigen hebben onzinnige polisvoorwaarden met rare beperkingen en uitsluitingen, dat op zich is geen argumentatie.
di, 03/22/2011 - 08:15 Permalink