Vraag over factuur voor kroon

Author:
twilitekid
Posted:
di, 08/09/2011 - 09:54
Twee weken geleden is bij mij element 15 voorzien van een kroon. Er is een afdruk gemaakt voor de noodkroon, de kies is omslepen, er zijn nieuwe afdrukken gemaakt van boven- en onderkaak en tenslotte is de noodkroon geplaatst. Drie kwartier geleden is deze vervangen door de definitieve kroon. Nu kreeg ik natuurlijk ook de factuur mee, maar ik heb een klein beetje mijn twijfels bij twee dingen die erop staan.

De volgende zaken staan erop:

X10 Intra-orale foto €14,47
C29 Studiemodel €25,83
G15 Beetregistr. (voor beh. beethoogte) €25,83
V40 Applicatie medicament €5,17
R25 Kroon - geheel porselein overbakken €227,31
XXX Materiaal-/techniekkosten €235
------------------------------------------------------
Totaal €533,61

Nu verkeerde ik eigenlijk in de veronderstelling dat het maken van gebitsafdrukken gewoon hoort bij het plaatsen van een kroon en dus al in de R25-code zit, en niet apart in rekening zou moeten worden gebracht d.m.v. C29. En waarom moet ik €25,83 betalen voor het behouden van mijn beethoogte, dat lijkt me toch vrij vanzelfsprekend? :P

Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden. Overigens: ik ben op zich erg tevreden over deze tandarts! Zowel deze als eerdere behandelingen zijn altijd naar tevredenheid uitgevoerd en behandelingen uit het verleden zijn ook altijd correct gefactureerd. Daarom verbaast het me nu juist zo dat er twee m.i. onnodige dingen worden gefactureerd.
TechniekerJeetje

Voor beide punten heb je gelijk. Als er geen extra afdrukken gemaakt zijn, dan is dat studiemodel onzin ( niet nodig ook). Ook de beetregistratie voor zo' n klein kiesje is niet nodig en wordt meestal dus ook niet gedaan.....
Je zou eens de tandarts kunnen vragen om de factuur te herzien, wel als je zeker weet datdeze dingen niet gedaan zijn....
di, 08/09/2011 - 16:13 Permalink
twilitekid

Dank voor je reactie :)

Voor zover ik mij kan herinneren zijn er de volgende dingen gebeurd:

- Vóór het beslijpen van de kies is er een afdruk van alleen het betreffende kwadrant gemaakt. Dit was voor de noodkroon;
- Er is een afdruk van de complete onderkaak gemaakt, met een lepel;
- Er is een afdruk van de complete bovenkaak gemaakt, met een lepel;
- Er is nog een apart soort afdruk van de bovenkaak gemaakt zonder lepel. Dit gebeurde met behulp van een soort gel die om/over mijn tanden werd gespoten, na een paar minuten was dit harder geworden en werd het weer verwijderd. Ik heb geen idee wat dit was of waar het goed voor was.

Verder lees ik op de site van het NMT de volgende uitspraak van de PTBC:

C29 is de code te gebruiken voor een studiemodel ten behoeve van het opstellen van een behandelplan. C29 hoort bij de diagnostische codes C28, C11 of C12 en kan dus niet als toevoeging bij een andere verrichting worden gedeclareerd.


Met die informatie zou ik in ieder geval naar de tandarts kunnen gaan. Over die beetregistratie ben ik wat minder zeker; ik weet eerlijk gezegd ook niet wat dat is en dus ook niet of het wel of niet uitgevoerd is :P Iemand die me daar misschien iets over kan vertellen?

Ik kijk er overigens niet echt naar uit, zoals ik al schreef vind ik het verder een fijne tandarts en ik heb geen zin om ruzie te gaan maken (en mogelijk de behandelrelatie te verstieren) om 50 euro. Aan de andere kant heb ik ook niet zo'n zin om onterecht gedeclareerde euro's, hoe weinig ook, te gaan betalen. Is toch een beetje een principekwestie, ben ik bang, ook al ben ik in veel gevallen geen voorstander van principes. :P
di, 08/09/2011 - 16:42 Permalink
vV

50,- nu, wat volgende keer. Maar wees gerust: als het goed is is dit soort praktijken volgend jaar voorbij, dan moet hij gewoon zijn kroontarief vaststellen, waar dus ongetwijfels dit standaard in verwerkt zal worden. en op zijn website zichtbaar worden in hoeverre hij in prijs afwijkt van andere tandartsen. en als het goed is zal ook duidelijk worden waardoor een eventueel verschil er is.
di, 08/09/2011 - 17:25 Permalink
twilitekid

Ik heb bij deze tandarts al een controle, een gebitsreiniging en een wortelkanaalbehandeling laten uitvoeren en er zijn vijf vullingen gemaakt/vervangen. Dat is allemaal vakkundig uitgevoerd en correct in rekening gebracht, dus ik heb niet het idee dat deze tandarts maar wat doet en er maar op los declareert.

Maar goed, ik ga denk ik gewoon een vriendelijke mail opstellen waarin ik vraag om een toelichting, en dan zie ik wel wat de reactie is!
di, 08/09/2011 - 18:20 Permalink
twilitekid

De afdrukken die gemaakt zijn:

- Een afdruk van mijn rechterbovenkaak voor de noodkroon;
- Een afdruk van mijn complete bovenkaak met hardwordend spul;
- Een afdruk van mijn complete onderkaak met hardwordend spul;
- Een afdruk van mijn bovengebit met een soort siliconen-gel.

Kan iemand mij vertellen of dit op de één of andere manier een aparte verrichting is, of dat deze manier van afdrukken standaard is en dus bij R25 hoort? Want ik wil het er toch nog niet bij laten zitten, maar het probleem is natuurlijk dat ik geen tandarts ben en dus ook niet zoveel kennis heb van gebitsafdrukken. :smt012
wo, 08/10/2011 - 18:48 Permalink
TechniekerJeetje

Volgens de tandarts is er een beetregistratie G10 uitgevoerd, maar is dit gedeclareerd als C29 en G15 omdat dit voor de patient goedkoper is.

:smt017 Wat moet ik hier nu weer mee...


Beetje knip en plak werk van de tarievenlijst....:

G10 Eenvoudige beetregistratie € 77,49

Extra-oraal, quick mount. Hieronder wordt
middelwaarde vóór of ná enigerlei verstaan: het overbrengen van de
preparatie positie van de bovenkaak in de schedel
ten opzichte van de arbitraire
intercondylaire as naar een middelwaarde
articulator met behulp van face- of earbow,
exclusief modellen.

Met andere woorden... Bullshit wat de tandarts je verteld.... Hij heeft gewoon een simpele beetregistratie met siliconen gedaan. Dit zit gewoon bij het tarief voor de kroon in(had ook gewoon een wasbeetje kunnen zijn). Hij mag een G10 alleen maar opvoeren als deze ook daadwerkelijk gedaan is (geldt ook voor de C29 en G15 trouwens). Je krijgt dan een aluminium ding op je hoofd geplaatst en daarmee bepaald ie de beet. Dit merk je echt wel!

Gewoon nog een keer bellen met de je net vertelde wijsheid! Scheelt je toch zo`n €50 en een beetje....
wo, 08/10/2011 - 23:20 Permalink
TechniekerJeetje

Heeft iemand per ongeluk op "wijzigen" gedrukt i.p.v. "quoten"?

"Toch weer €50 verdiend he!?!" zijn namelijk niet mijn woorden :P


:oops: :oops: :oops: :oops:

Well, it was me...... :smt003

Foutje!!!! (buttons zitten ook zo dicht bij elkaar!!!)

Weer weggehaald hoor! Maart de quotes laat ik staan!!!
wo, 09/07/2011 - 20:37 Permalink