Vertrouwen in tandarts / Juiste oplossing

Author:
Just_me
Posted:
do, 04/08/2010 - 13:09
Even wat geschiedenis voor ik mijn vragen stel.

In de zomer van 2008 zijn we op vakantie geweest in Italië. Mijn vrouw (nu 25 jaar oud) is door omstandigheden flauw gevallen in de badkamer van ons appartement en is op haar mond gevallen. Hierdoor zijn de twee voorste (snij?) tanden in de bovenkaak afgebroken. Ze heeft daar een week in het ziekenhuis gelegen (dit heeft ook andere redenen en ik zal daar verder niet over uitweiden, maar het was verschrikkelijk in ieder geval, omdat de mensen je daar echt niet willen begrijpen) en ze hebben daar helemaal NIETS aan haar gebit gedaan. Kortom de twee stukken tand aanzetten heeft geen zijn meer. Ze had ook een gat in haar lip welke ze niet gehecht hebben waardoor ze nu een bobbeltje op haar lip heeft.

Terug gekomen in Nederland na deze erg rotte vakantie, zijn we naar onze tandarts gegaan. Hij heeft het nog vast zittende stuk tand (rechter snijtand had nog een stukje eraan vast) weg gehaald. En heeft even een onderzoek gedaan. Conclusie was dat er meerdere mogelijkheden waren om het weer goed te krijgen.

Rechter snijtand was zo schuin en raar afgebroken dat deze niet te redden was en er geen stuk opgezet kon worden. Tandarts zei dat in dat geval een kroon op een implantaat het mooiste zou zijn.

De linker snijtand kon wel een stuk opgezet worden.

Let wel, mijn vrouw had op het moment voor het ongeluk een compleet gaaf gebit, kaars recht (nooit een beugen gehad zelfs) en nooit gaatjes enz. We hebben ook diverse foto's gegeven aan de tandarts van mijn vrouw haar gebit voor het ongeval, die we gelukkig hadden.

Op het moment dat de tandarts de wortel van de rechter snijtand eruit haalde keek hij wat verbaasd. Het gaf mij het gevoel dat deze er misschien niet uit had gehoeven...? De andere, linker snijtand hebben ze (dit keer de vrouw van de tandarts) een stuk tand (composiet?) aan gezet. Echter leek dit niet op hoe het vroeger was. Ook kleurde de tand al heel snel grijs. De tand hebben we later nog aan laten passen, maar nog was het niet wat het moest zijn eigenlijk. Het voelde ook anders en de tand raakte haar onderlip, waarvan ze het idee had dat dat vroeger niet zo was. We hebben het maar even zo gelaten.

Daarna naar de kaakchirurg en deze heeft een implantaat geplaatst. Dit is allemaal goed verlopen. De tandarts heeft er een porseleinen kroon voor laten maken en deze geplaatst. Deze heeft wel een mooie kleur (waardoor de grijze erg opvalt nu), alleen is deze, mede doordat er rekening is gehouden met de linker snijtand, ook niet zoals het vroeger was. Deze is namelijk en stukje kleiner.

De grijze tand wil mijn vrouw natuurlijk laten vervangen, dus wij dachten aan een kroon. We waren op controle bij de tandarts (dit keer weer zijn vrouw) en zij zei dat dit mogelijk was, maar moest het overleggen. Wij spraken nog uit dat het niet was zoals het vroeger was, maar ze gaf aan dat dit nooit zou kunnen en scheepte ons daar een beetje mee af naar ons idee. Ook konden ze de linker snijtand niet hetzelfde formaat geven als de rechter want dan zou een speeltje ontstaan. Dan hadden ze vanaf het begin beide meteen moeten vervangen. Dit hebben ze toen niet als optie gegeven, dus daar hebben we nu niets meer aan!

Vandaag is mijn vrouw weer naar de tandarts geweest (de man dit keer) en hij heeft aangegeven dat hij goed naar de foto's gaat kijken die de vorige controle zijn gemaakt. Hierna kan hij aangeven of een porseleinen kroon voor de linker snijtand ook een optie is. Maar eigenlijk kon dit niet, omdat deze al een wortelkanaalbehandeling gehad heeft? De kroon zou ook maar tien jaar mee gaan! Hij heeft verder niets gezegd over een eventueel spleetje o.i.d.

Goed, er is bij ons wat onvrede over de manier waarop dit allemaal gegaan is. Ik weet dat wat je op tv ziet niet allemaal waar is, maar daar zie je toch regelmatig tandartsen aan de gang die een gebit toch echt weer helemaal mooi maken. We hebben er tot nu toe al ruim meer dan €2000 euro aan uitgegeven en dan is het nog niet naar je zin!

Onze vragen:
  • Kan het zijn dat de wortel er niet uit had gehoeven bij de rechter snijtand? Of moest dit sowieso.[/*]
  • Had er op de linker snijtand wel iets opgezet moeten worden, of hadden ze gelijk aan moeten geven dat dit ging verkleuren.[/*]
  • Kan de maat/vorm vanaf een foto nagemaakt worden zoals het hoorde te zijn of is onze verwachting te hoog.[/*]
  • Waren er misschien andere/betere oplossingen geweest om het wel goed te krijgen.[/*]
  • Heeft het nu zin een kroon te plaatsen op de linker snijtand en is het waar dat deze maar 10 jaar mee gaat.[/*]
  • Klopt het dat een porseleinen kroon plaatsen op die plaats lastig is?[/*]
  • Is het nuttig een second opinion te vragen en daar ons verhaal nogmaals te doen?[/*]


Graag willen we het vertrouwen in onze tandarts houden, maar het geeft ons nu een beetje een raar gevoel. We weten nu even niet goed wat we moeten doen. Graag dus een reaktie hierop.
de digitale tandarts

Gezien het aantal vragen dat u heeft en mogelijk ook het verlies in vertrouwen, zou een second opinion een goede optie zijn.

Of er een kroon gezet kan worden op een kleine snijtand ook na een wortelkanaalbehandeling is vanaf hier moeilijk te beantwoorden. Het is echter wel duidelijk dat de verkleuring veroorzaakt wordt door de kanaalbehandeling. Eventueel kan hier nog wat aan gedaan worden m.b.v. intern bleken i.c.m. een nieuwe vulling of eventueel toch een opbouw en kroon.

Overigens denk ik niet dat er in eerste instantie veel andere behandelopties waren dan het trekken van de slechtste snijtand en het redden van de andere m.b.v. een kanaalbehandeling en een kroon. Echter nu het esthetisch eindresultaat tegenvalt, zou je kunnen kijken wat daar nog aangedaan kan worden.

Met vriendelijke groet.
vr, 04/09/2010 - 07:52 Permalink