verplichte anamnese volgens de NZA

Author:
Jan Knol
Posted:
vr, 10/21/2011 - 12:38
Quote NZA:
Medische intake
Een medische intake, ofwel schriftelijke medische anamnese, mogen tandartsen declareren als er na het stellen van routinevragen nog meer medische informatie nodig is over een patiënt. Veel meldingen die de NZa krijgt zijn van patiënten van wie de tandarts geregeld een medische anamnese uitvoert en daarvoor kosten in rekening brengt (met code C22, het huidige tarief is € 19,63).
Een schriftelijke medische anamnese is alleen declareerbaar als er iets bijzonders of complex aan de hand is. Een vragenlijst invullen als iemand voor het eerst bij een nieuwe tandarts komt, of routinevragen over zwangerschap of over medicatie komen niet in aanmerking voor declaratie. De NZa adviseert iedereen die over de declaratie van een anamnese twijfelt altijd eerst met hun tandarts te overleggen. Veel tandartsen geven als reactie aan patiënten aan dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg met een circulaire de tandartsen verplicht heeft om regelmatig een schriftelijke medische anamnese uit te voeren. Dat is niet het geval.
vV

even voor de goede orde: het is niet de NZA maar de IGZ die weldegelijk de verplichting aan tandartsen oplegt en een medische anamnese af te nemen, en deze, geregistreerd in dossier, ook regelmatig te updaten. Bij controles van tandartspraktijken door de IGZ is dit ook 1 van de punten waarop gecontroleerd wordt.
miv van 1 januari as staat deze verplichting overigens gewoon omschreven in de behandelcode (gefromuleerd door de NZA....)voor het intakeconsult en de periodieke controles. Oftewel het tarief wat de tandarts er aan vast moet hangen is inclusief de kosten van de nu nog losse code c22.

die rode letters zijn dus niet nodig...want de NZA zit, als men dit zelf zo stelt, zelf heel erg scheef.
za, 10/22/2011 - 11:10 Permalink