Vergroeide melkkiezen

Author:
flammz
Posted:
ma, 08/12/2013 - 14:07
Ik heb in mijn onderkaak twee melkkiezen (in het midden) die niet zijn meegegroeid (ben inmiddels mid-20). Er komen geen nieuwe kiezen meer. Nu ben ik onlangs twee keer naar verschillende tandartsen geweest, die mij allebei vertelden dat mijn oude tandarts had moeten aangeven dat dit problemen zou gaan opleveren toen ik een jaar of 10/11 was. Mijn oude tandarts heeft dmv een foto vastgesteld toen ik rond de 13 was dat er geen nieuwe kiezen zouden komen, en dat de oude niet meegroeiden. Hij heeft toen gezegd dat er geen actie nodig was.

Nu zit ik met twee melkkiezen die er op den duur uit zullen moeten/gaan bij de kaakchirurg, vergroeid zijn in de kaak, en bovendien ook nog eens 2 verstandskiezen onder waar geen ruimte voor is. Beide tandartsen waar ik geweest ben zeiden dat zij zelf in dit geval hadden geadviseerd om de melkkiezen te verwijderen toen bleek dat er geen nieuwe kwamen, om problemen later te voorkomen en om ruimte te maken voor de verstandskiezen. Ik zal dus 2 keer naar de kaakchirurg moeten; 1x voor de verstandkiezen, 1x voor de vergroeide melkkiezen. Dit wordt zelfs met verzekering een heel duur grapje.

Mijn vraag is dan ook; is mijn tandarts nalatig geweest door deze problemen niet te noemen en te zeggen dat er geen actie nodig was? Deze tandarts ben ik bij geweest vanaf m'n 4e tot mijn 20ste.

Met vriendelijke groet en bij voorbaat dank.
vV

hij is nalatig geweest in de informatie, in zoverre dat er wellicht meer alternatieven mogelijk zijn die niet besproken zijn, maar e.e.a. moet je ook zien dat we het wel over dik 10 jaar geleden hebben, andere tijd andere inzichten wellicht (zonder foto kan ik niet beoordelen dus ook niet onderschrijven van de stellingen van de andere tandartsen).
overigens is het nog steeds geen keiharde richtlijn dat de melkkiezen er dus uitmoeten en wat verder verteld is, heel vaak is het zo dat ze gewoon blijven zitten zolang als kan, soms zelfs opgebouwd met composiet om vorm blijvende kies te imiteren, diverse opties al met al zoals wel vaker het geval is in dit vak.
De zaken zoals door de andere tandartsen omschreven vind ik een beetje erg zwart wit gepresenteerd al met al.
ma, 08/12/2013 - 14:50 Permalink
Ortholimburg

De zaken zoals door de andere tandartsen omschreven vind ik een beetje erg zwart wit gepresenteerd al met al.


Abslouut mee eens. Om agenesiën te benaderen zijn er verschillende opties, en het is helemaal geen zwart-wit verhaal. Nu zouden we eventueel de kiezen naar voor halen met botankers. Dat was 10 jaar geleden zeker geen routine. Bovendien is het dan absoluut nog niet zeker dat de wijsheidstanden wel goed zouden komen.
De melktanden zolang mogelijk houden, en later eventueel implantaten ,was, in de tijdsgeest van toen ,zeker geen foute keuze .Dus ik zou nog niet gaan schermen met termen als nalatigheid en zo!
ma, 08/12/2013 - 15:23 Permalink