verantwoordelijkheid

Author:
shefden
Posted:
zo, 05/23/2004 - 19:56
Hi,
Ik wou vragen wie eind verantwoordelijk is voor mijn brug, de tandarts die het geplaatst heeft of mijn regular tandarts?

Ik heb mijn brug laten maken bij een tandarts die aleen stifttanden, crownen en brugwerk in principe doet.

Hij heeft eerst de crown op mijn stifttand gemaakt en daarna een brug geplaatst. Ik heb pijn aan over gehouden sinds mijn kiezen afgeslepen zijn, vooral de post kies. Mijn tandvlees is teruggetrokken sindsdien dus heb ik last van een gevoilge tandhals.

De brug heeft de tandarts niet vast gemaakt voor het geval dat het pijn niet overgaat en ik eventueel en wkb nodig zou zijn. Verder heeft hij een lokale flouride applicatie van een lak laagje op de tandhals gedaan en dit hielp. Hij mij verteld dat ik waarschijnlijk nog een paar behandelingen nodig zou hebben en naar mijn eigen tandarts te gaan hiervor en voor een wkb zou dit nodig zijn?

Na mijn mening hoort hij zijn werk zekl af te maken en niet verwachten dat een ander de problemem op gaan lossen?

Ik ging naar mijn tandarts en legde uit over de flouride behandeling die ik voort moet zetten maar volgens hem zou het niet helpen? De behandeling heeft hij aan een assistente overgelaten. Zij kwam eraan met de flouride dat men aan kinderen geeft, in eerste instantie en ik heb haar moeten vertellen dat het de verkeerde behandeing was. Toen ze ze de tandarts vragen en kwam ze met flouiride in een spuitje aan dat ze over mijn keiz en tandvleece smeerde, stopte een watje in mijn mond dat ik na twee uur uit moest halen? Het was in iedergeval niet hetzelfde behandeling als bij de tandarts want dat was na de hand droog. Het hielp inderdaad niet.

Het leek mij dat ze niet op de hoogte waren van hoe ze gevoelige tandhalsen moeten behandelen met een bescherm laagje van flouride, is dat mogelijk?

Weet iemand precies hoe het behandeling heet en welke flouride gebruikt word voor de behandeling van de gevoelige tandhals? (Blijkbaar heb ik het niet goed uitgelegd aan mijn eigen tandarts) Hoe vaak moet de behandeling herhaald worden voordat het resultaat blijvend word en hoeveel tijd tussen de behandelingen moet er zijn? :smt001
Ricky

Beste Shefden,

Een heel verhaal, een boel vragen....
Behandeling heet eenvoudigweg fluorideapplicatie (mbv fluoridelak, bijv. Duraphat) en wordt inderdaad vaak toegepast bij gevoelige tandhalzen. Dit is echter niet gebruikelijk bij nieuwe kronen of bruggen, zoals je reguliere tandarts terecht opmerkte.
Oorzaak is OF een geirriteerde zenuw (door de preparatie of door overbelasting) OF de randen van de brug zijn te kort!! Het lokaal aanbrengen van fluoride werkt dan alleen maar symptomatisch en zeker niet op de lange termijn! In principe moet de tandarts die de brug heeft gemaakt er voor zorgen dat deze goed funktioneert, dus ook klachtenvrij! Als er na zijn werkzaamheden nog dingen moeten plaatsvinden (zoals het definitief plaatsen) dan mag hij dit alleen aan een andere tandarts overlaten als deze daarmee instemt na overleg!
Een vraag: Ben je op eigen initiatief naar die tandarts gegaan om de brug te laten maken, of is dit in overleg met en op verwijzing van je reguliere tandarts gebeurd? Is dit NIET gebeurd, hou er dan rekening mee dat je zelf met de "brugspecialist" in contact moet treden om de problemen de wereld uit te helpen. Is dit WEL in overleg gegaan, vraag dan aan je reguliere tandarts om hulp bij het "bemiddelen". Deze kan vaak wat meer "gewicht" in de schaal leggen. :smt002

Succes, Rick
zo, 05/23/2004 - 22:59 Permalink
shefden

De kaakchirurg die mijn pin voor de stiftand heeft geplaast gaf mij de naam van de tandarts voor het plaatsen van de crown. Ik was aan het veranderen van tandartsdus ben op eigen initiatief naar hem toe gegaan. Na de hand heb ik mijn eerste controle gehad met de nieuwe tandarts, en heeft geen overleg plaats gevonden tussed de tandartsen.

Ik ben van plan om een oplossing te vinden voor de klachten die ik aan over heb gehouden. Ik moet terug naar de kaakchirurg voor controle en mondhygienist voor en behandeling. Kunnen bovengenoemd vastellen als het crown goed aansluit of als er sprake van overbelasting is?

Naar mijn gevoel drukt het crown tegen de stiftand aan alsof het te strak is, kan dit mede pijn veroorzaken? Het tandvlees is zeker terugtetrokken en de tanhals bloot sinds de behandeling. Kan het zijn dat er meerdere factoren een rol spelen?
ma, 05/24/2004 - 08:46 Permalink
de digitale tandarts

Dit soort hele specifieke vragen moet je echt aan de behandelaars zelf stellen, vanaf onze positie achter de pc is daar te weinig over te zeggen.

Fluoride appilicatie's kunnen inderdaad op meerdere manieren gegeven worden, mede afhankleijk van het gebruikte merk. Het is niet zo dat jouw 'reguliere' tandarts niet weet hoe hij een fluoride applicatie moet geven.

Je gaat nog naar de kaakchirurg en de mondhygienist wellicht kunnen deze u meer vertellen over de toestand omtrent je nieuwe brug.
ma, 05/24/2004 - 09:27 Permalink
shefden

Ik dacht ook dat de tandarts weet wat voor floride behandeling de oorspronkelijk tandarts gegeven heeft en vond het vreemd dat de assistente die de behandeling deed aan kwam met de floride behandeling voor kinderen?

Ze ging de tandarts na de hand vragen wat ze moest gebruiken maar toch heeft zij niet hetzelfde middel gebruikt als de oorspronkelijke tandarts.

Wat hij gebruikt droog tot een lak en was enigzins effectief. De assistente gebruikte geen lak en ik moest volgens haar een watje in mijn mond houden voor 2 uur lang. Het was over mijn keizen en tandvleece gesmeerd, drogde niet tot een laklagje en hielp de pijn kachten helemaal niet.

Ik vraag mij ook af hoe dit kan maar toch is het gebeurd.
ma, 05/24/2004 - 10:00 Permalink
de digitale tandarts

Omdat het waarschijnlijk een ander merk was met andere eigenschappen.
Het apppliceren van fluoride is juist een behandeling die makkelijk uit besteedt kan worden aan een assistent; dit is vrij normaal in de dagelijkse praktijk.

Maar gezien dat je problemen ervaart met de brug, kan je dit het beste terugkoppelen naar de tandarts die de brug gemaakt heeft, hij is tenslotte verantwoordelijk voor de door hem verichtte handelingen.

Succes.
ma, 05/24/2004 - 12:15 Permalink