Uitgebreide tandsteencontrole

Author:
Karel80
Posted:
wo, 04/11/2007 - 08:17
Mijn tandarts brengt zet bij elke halfjaarlijkse controle naast de 18 euro controle ook een uitgebreide tandsteenverwijdering op de rekening á 44,50 (M59).
Mijn vragen hierover:

1. Wat houdt de deze behandeling precies in. (Hij gaat wel elke tand na met een haakje, max. 5 minuten voor het hele gebit. Ik zie dan wel dat hij af en toe iets wittigs weghaalt, maar geen grote hoeveelheden.)

2. Is het realistisch dat deze behandeling elk half jaar nodig is? Ik heb eens in de paar jaar een gaatje (gemiddeld) en poets m'n tanden 2 a 3x per dag.

3. Kan ik deze behandeling met goed fatsoen weigeren en is dat verstandig? Overigens vraagt de tandarts nooit of ik het nodig vind, uit de rekening blijkt dat hij dit gedaan heeft.

4. Ik hoorde pas van collega's dat zij bij dezelfde tandarts ook deze behandeling krijgen. Zij hebben ook hun vraagtekens bij de rechtmatigheid van het in rekening brengen van deze behandeling.
Is het mogelijk om hiervan een melding te maken bij een toezichthouder in de zorg / tandartsen, die dan mijn tandarts hierop controleert?

Het gaat me niet om die 8 tientjes op jaarbasis, maar meer dat ik van mening ben dat ook deze tandarts zijn geld moet verdienen.

Dank voor evt. antwoorden.
mecánico para …

Uitgebreid tandsteen is in principe niet in 5 minuten te doen, sterker nog het kan niet.
Voor uitgebreid tandsteen verwijderen moet je eigenlijk bedenken dat het niet bij de controle erbij zou gebeuren en dat het een extra afspraak behoeft. Kan me voorstellen dat er veel zit, maar dan ben je niet in 5 minuten klaar

ergo, de tandarts is een makkelijke verdiener en verschuilt zich achter de vaagheid van code M50-55-59.
wo, 04/11/2007 - 08:37 Permalink
dj

Maar m50 weigeren te betalen ligt denk ik moeilijker als dat zou worden gedeclareerd. Mijn idee zou zijn even een briefje te sturen dat dat verricht is en dat je graag die factuur wilt. Als je de factuur niet nodig hebt voor de verzekering dan kun je gewoon op eigen initiatief een lager bedrag betalen. Wel even uitleggen, best schriftelijk, kopietje bewaren.

Kan ik deze behandeling met goed fatsoen weigeren en is dat verstandig?

Als er echt niets zat kun je het natuurlijk overslaan :P. Het laten zitten is beslist niet verstandig, vooral niet op de tandvleesrand denk ik. Het hoeft niet snel tot grote problemen te leiden maar het kan/zal ze op termijn wel degelijk veroorzaken.

Is het mogelijk om hiervan een melding te maken bij [..] tandartsen,

Jazeker, een formele klacht bij de beroepsvereniging.

bij een toezichthouder in de zorg

De "Inspectie".

die dan mijn tandarts hierop controleert?

Not-bloody-likely :).
wo, 04/11/2007 - 09:32 Permalink
Spiegeltje

Is het realistisch dat deze behandeling elk half jaar nodig is? Ik heb eens in de paar jaar een gaatje (gemiddeld) en poets m'n tanden 2 a 3x per dag.


Hangt van uw mondhygiene af en de mate waarin u aanleg heeft tandsteen te ontwikkelen. Verreweg in de meeste gevallen zal de tandarts bij dde halfjaarlijkse controle tandsteen in meer of mindere mate constateren. Dat de tandarts hieraan aandacht besteedt is een goede zaak. Het gebeurt nogal eens dat dit aspect wat verwaarloosd wordt door tandartsen, althans niet de zorg krijgt die het idealiter zou moeten hebben.

Op welke wijze hij dat in rekening brengt weer een andere (zie ook andere posters).

Ik wil wel aangeven dat ik een ex paropatient ben en dus elk half jaar bij een mondhygieniste tandsteen laat verwijderen en het tandvlees laat controleren (+ fluoridebehandeling blootliggende tandhalzen). Dat duurt een half uur en kost me circa 50 euro (weet het tarief niet meer precies).

Als de tandarts zoveel in rekening brengt voor 5 minuten werk kun je beter naar de mondhygieniste gaan. Vaak goedkoper. Dat is doorgaans goed besteed, al is het maar om af en toe eens aanslag weg te halen (polijsten). Zij kan ook aangeven hoe vaak je moet komen. Daarmee wil ik niet zeggen dat iedereen naar de mondhygieniste moet maar ik heb er in ieder geval goede ervaringen mee, ook in het nazorgtraject.
wo, 04/11/2007 - 09:43 Permalink
vV

M59 in 5 minuten...het moet niet gekker worden.

5 min werk klinkt meer als M50.

Dat ie alle tanden en kiezen naloopt is prima, maar de invloed op het tarief is er alleen wanneer er daadwerkelijk iets zit om weg te halen. En de hoeveelheid daarvan bepaalt het bijbehorende tarief. Overigens heb ik meerdere patienten waarbij ik toch elke 6 maanden M59 declareer, omdat ik er het werk ook aan heb. Maar die krijgen ook al een extra lange afspraak mee ervoor..
wo, 04/11/2007 - 09:53 Permalink
Karel80

Dank voor de duidelijke antwoorden. Ik zal een volgende keer de tijd die het exact duurt goed in de gaten houden. Mocht het weer als M59 gedeclareerd worden, dan ga ik hierover in discussie met mijn tandarts.
Als dit geen structureel effect heeft, dan zal ik het melden aan de beroepsvereniging / toezichthouder.

Wordt dus wellicht vervolgd.
vr, 04/13/2007 - 07:31 Permalink
vV

Als dit geen structureel effect heeft, dan zal ik het melden aan de beroepsvereniging / toezichthouder.


en wat denkt u dat zij met een melding over 1 tandarts en 1 patient gaan doen?? ikzelf denk helemaal niets. Het enige wat zij in behandeling nemen is een ingediende tuchtrechterlijke klacht. maar dan is de enige weg nu al actie nemen, want de tandarts zal zich er uiteraard op beroepen dat hij al meerdere keren dezelfde behandeling gedaan heeft zonder dat u reageerde, en de nota gewoon betaald heeft. Dus nu actie nemen, of helemaal niet meer...
vr, 04/13/2007 - 08:57 Permalink
Holmes

U zou het ook kunnen doorgeven aan uw zorgverzekeraar. Wellicht dat zij een onderzoek kunnen doen in hun database. Als inderdaad blijkt dat uw tandarts opvallend vaak de M59 declareert dan zouden zij een onderzoek kunnen doen onder deze verzekerden.
vr, 04/13/2007 - 10:01 Permalink
vV

Een zorgverzekeraar heeft hier in principe niets over te zeggen, tenzij er (en dat is vrij onwaarschijnlijk) een zorginhoudelijke overeenkomst met de tandarts gesloten is.

Dit is heel simpel tussen patient en zorgverlener. Dus communiceer er eens over, kijken wat de reactie is. Zolang dat niet bekend is heeft het weinig zin te gaan speculeren.
vr, 04/13/2007 - 11:15 Permalink