Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Twijfels vullen gaatje | Tandarts.nl
2 berichten / 0 nieuw
Twijfels vullen gaatje
student11
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 3 maanden geleden
Geregistreerd: 03/22/2017 - 00:15
door student11 wo, 03/22/2017 - 00:35
#1

Hallo,
Ik zou graag jullie mening/ideeën willen weten over het volgende.
Bij mijn tandartspraktijk is het zo dat ik elke keer voor de controle en het vullen van de gaatjes een andere tandarts/mondhygieniste krijg, ik zie bijna elk jaar wel weer een nieuw gezicht. Een paar jaar geleden keek een tandarts/mondhygieniste(was niet duidelijk wat ze was) naar mijn gebit en zei dat ik geen gaatjes had en ze had wat foto's gemaakt, later werd ik echter opgebeld met de mededeling dat ik 6 gaatjes had(gezien op de foto). Nu heb ik een half jaar geleden een tandarts gehad die zei dat ik kleine beginnende gaatjes had die niet gevuld hoefde te worden, maar nu zegt dezelfde tandarts die naar de foto had gekeken dat ik 3 gaatjes heb.
Ik vind dit meningsverschil toch wel raar en ik verzorg mijn tanden erg goed en heb ook nergens last van, dus ik snap ook niet hoe ik aan zoveel gaatjes kom. Ik vraag dit niet meer aan de tandarts want dan gaan ze kinderachtige poetsinstructies geven en hier weer kosten voor rekenen.
Maar mijn vraag is nu: is het altijd noodzakelijk om gaatjes te vullen of is het soms niet nodig? ik snap dat jullie het zo niet kunnen beoordelen of het bij mij nodig is, maar mijn vraag is of dit in het algemeen wel altijd nodig is?
En ik twijfelde ook al eerder om op een andere tandarts over te stappen, maar moeten ze daar weer opnieuw foto's etc. maken of worden patiëntgegevens onderling gecommuniceerd normaal gesproken?
Hopelijk is mijn verhaal duidelijk en weet ik er straks iets meer over.
Groetjes

Ik vind het alleen al kwalijk
afbeelding van Lieneke
Lieneke
Offline
Laatst gezien: 1 dag 20 uur geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
door Lieneke wo, 03/22/2017 - 12:28

Ik vind het alleen al kwalijk dat je a) geen vast behandelaar hebt en b) het niet duidelijk is wat het beroep van diegene is. Staat dit ook niet op de naambordjes of op de website? Ik zou er zelf echt actief naar vragen.
Gaatjes hoeven lang niet altijd gevuld te worden. Via de hoofdpagina kun je daar veel informatie over vinden. Door goede mondhygiëne en goede voeding hoeven gaatjes zich niet verder te ontwikkelen en hoeft er geen vulling in. Pas als gaatjes niet stilstaan en hun weg vinden naar de zenuw, dan moeten ze gevuld worden. Een tandarts zal sneller beslissen om te gaan vullen als je een hoog cariesrisico hebt. Dus als de kans groot is dat de gaatjes verder gaan. Dat cariesrisico wordt onder andere bepaald door je levensstijl en je poetsgedrag.
Als je graag wilt dat je geen verdere gaatjes ontwikkeld en dat er niet (veel) meer geboord hoeft te worden, dan is dus juist die poetsinstructie heel belangrijk. Die is niet kinderachtig, zelfs opa's van 80 krijgen nog poetsles, want het is nu eenmaal niet zo eenvoudig. Maar voordat er een poetsinstructie wordt gegeven, zou ik zelf bij jou eerst vragen hoe het met jouw motivatie zit. Hoe graag wil je geen gaatjes meer en waarom niet? Of vind je het eigenlijk niet zo belangrijk en waarom niet? Wat heb je er voor over om ze te voorkomen? Dan zou ik achterhalen waarom je zoveel gaatjes ontwikkeld om het probleem bij de wortels aan te pakken. Dus ik zou je vragen om een voedingsdagboek bij te houden. Ook zou ik de poetsinstructie niet beperken tot laten zien hoe je moet poetsen, maar samen bekijken wat de beste borstel, pasta en poetstechniek is. Wat je tussen je tanden zou kunnen gebruiken. Hoe je je dag kunt inplannen etc etc. Dus echt coaching in plaats van - zo moet het en tot ziens. Bij zo'n coaching is het belangrijk dat je iemand als behandelaar hebt waarmee je een vertrouwensband kunt opbouwen. Zo te lezen is daar nu geen sprake van.
Als ik jou was, zou ik het ter sprake brengen en zorgen dat je echt een vaste behandelaar krijgt. Lukt dit niet, dan zou je via klachtenbemiddeling nog een voet aan de grond kunnen krijgen. De reden dat de een wel vind dat er 6 gaatjes geboord moeten en de ander 3 komt waarschijnlijk doordat ze jou niet goed in beeld hebben. Dus werken aan goede communicatie vind ik hierin echt een must en die moet van beide kanten komen.