Twijfels over tandarts

Author:
Naomie
Posted:
do, 09/22/2005 - 12:05
Dit afgelopen jaar is er uit een kies een vulling gevallen, deze vulling zat er nog geen jaar in. Onder een andere vulling is een gaatje ontstaan waardoor deze op nieuw gevuld moest worden. Gisteren ben ik weer bij de tandarts geweest, in de eerste instantie weer voor een gaatje onder de vullen, maar na het boren bleek dat een wortelkanaalbehandeling moest worden gedaan. Ik heb eerst een tijdelijke vulling gekregen die er volgende week weer uit gaat. Maar wat schetst mijn verbazing? De helft van die vulling is uit mijn kies gevallen waardoor er een gigantisch gat is ontstaan. Ik heb hier al over gebeld, maar zo lang er geen pijnklachten zijn, hoeft daar niets aan gedaan te worden.

Nu vraag ik mij toch af. Zit deze tandarts te prutsen of heb ik gewoon pech????? Logisch bekeken zou ik zeggen dat de vullingen niet goed zijn gezet en/of er niet voldoende is geboord. Ik vind het niet normaal dat dit allemaal gebeurt. Behalve de last, zit ik eigenlijk steeds dubbel te betalen voor vullingen. Ik overweeg dan ook een andere tandarts te gaan zoeken, maar voor ik dit doe wil ik wel zeker weten dat het aan de kundigheid van mijn tandarts ligt.

Ik ben erg benuwd wat uw mening hierover is.
vV

kan weinig over gezegd worden zonder de kwaliteit van de oude en nieuwe vullingen te zien...

Dat een noodvulling (deels) eruit komt gebeurt helaas wel eens vaker, vaak maakt men zich erg zorgen zonder dat dit nodig is, in de diepte sluit het o.h.a. nog wel af.
do, 09/22/2005 - 12:27 Permalink
carabelli

Wat betreft noodvullingen, dit zijn ook echt tijdelijke vullingen om een kleine periode te overbruggen. Van deze vullingen breekt sneller een stuk af dan van gewone vullingen. Het is natuurlijk vervelend dat er een stuk afbreekt, maar zolang de wortelkanalen afgesloten blijven is er weinig reden om voor minder dan een week weer een nieuwe noodrestauratie te laten maken.

Overigens een noodrestauratie wordt niet gerekend, deze zit bij de behandeling in, echter wanneer u nu naar uw tandarts gaat om de vulling te laten vervangen zal uw tandarts wel een consult rekenen (C13) immers u neemt zelf het initiatief voor de afspraak. In de redenatie op zich dat u voor een afgebroken noodrestauratie niet perse langs hoeft te komen (immers dat kost u toch weer een consult a 17,80) kan ik uw tandarts dus op zich wel volgen, echter als er zoveel van de vulling afgebroken is (of hij is er in zijn geheel uitgevallen) dat de kanalen open komen te liggen zou ik er wel graag een nieuwe vulling in leggen, echter bij een kies is de kans dat de vulling ook boven de kanalen wegbreekt vrij klein.

Resumerend is de stelling dat u dubbel betaald voor de vullingen niet correct, alleen de definitieve restauratie wordt in rekening gebracht als zijnde 'vulling'.

Als er alleen een stuk afgebroken is maar de kern van de vulling zit er nog zou ik het ook laten zitten tot komende week wanneer de wortelkanaalbehandeling start. Als de hele kern er ook uit ligt (dwz de kanalen zijn toegankelijk) zou ik er wel een nieuwe noodrestauratie in leggen om eventuele problemen voor te zijn.

Met vriendelijke groet
do, 09/22/2005 - 12:39 Permalink
carabelli

@vV: Je was me voor :smt005 :wink:

Overigens gewone vullingen kunnen wel eens loskomen, dat wil nog niet automatisch zeggen dat de vulling niet juist gelegd is. Ik denk dan ook niet dat u op grond van een losgekomen definitieve vulling en een afgebroken noodrestauratie kunt concluderen dat uw tandarts slecht zou zijn.

Mocht u meer twijfels hebben, dan kunt u natuurlijk altijd een second-opinion overwegen.
do, 09/22/2005 - 12:40 Permalink