Twee kronen plaatsen, ik kan er maar 1 betalen.

Author:
B.oktay
Posted:
vr, 11/30/2007 - 14:10
Hallo iedereen,
Nadat ik gisteren een wortelkanaalbehandeling ben ondergaan heb ik de hele nacht bijna niet kunnen slapen vanwegen de zorgen. Dus ik d8 laat ik maar eens advies vragen en toen ben ik hier terecht gekomen.
Ik zal bij het begin beginnen.
7 jaar durfde ik niet naar de tandarts te gaan omdat de wortelkanaalbehandeling verschikkelijk was geweest. Na 8 a 9 of miss. wel meer spuiten voelde ik de pijn van de behandeling nog. De tandarts moest de behandeling stopzetten om de volgende keer weer verder te gaan. Een noodvulling dus. Uiteindelijk was het allemala gebeurt en daarna durfde ik dus niet meer. Die kies is zo beschadigt van al het boren dat er dus een kroon moet komen.
Nu 7 jaar later ben ik toch maar eens gegaan.
Enja heel veel gaatjes- totaal kosten : meer dan 500€. Alle vergoedingen zijn gebruikt.
Nu een paar dagen later kan ik niet kauwen van de pijn aan 1 kant en de andere kant doet ook erg pijn.
Hij kijkt en ziet er moet aan 1 kant waar hij heeft geboort een wortelkanaalbehandeling en aan de andere kant zit een groot gat in de tand naast de kies van de oude wortelkanaalbehandeling waar een kroon op moet komen.
Tja heb ik dus- totaal som- 1337,40€. Mijn maandsalaris is iets meer dan 900€ waaronder dus ongeveer 800€ vastelasten. Je raad het al dit kan ik dus nooit in 1 jaar betalen!
Agoed de wortelkanaalbehandeling is gisteren gedaan. Wil die tandarts aan de slag zonder te verdoven!!!?????????? :smt013
Nou ik roep hee ik wil verdoofd worden, hij kijkt een beetje vragend......! " ja wil je dat?"
Dus hij verdoofd de kaak, niet de kies!
Zegt hij, til je hand omhoog als je iets voeld....? NOUJA zeg alsof het nog geen pijn genoeg doet. Is dit nou raar of is het heel gewoon dat een tandarts een wortelkanaal behandeling wil doen zonder te beginnen met een verdoving??? Dit snap ik even niet? Misschien kan iemand mij daar advies in geven?

Nou das vreemd dingetje dat ik niet vertrouw. Verder is het een top tandarts!!

Dus ik vraag vriendlijk na de behandeling of hij dit jaar maar 1 kroon kan zetten omdat ik het anders niet kan betalen.
Zeg hij na veel moeite. "Nou goed, maar dan doen we de kies en dan boren we de tand en dan is het een grote kans dat hij breekt maar dat is dan jouw risico" Ik zeg kunnen we dan niet beter eerst de tand nemen? Nee hij wil de kies doen. De tand kan namelijk kapot breken omdat er schuin onderin een groot gat zit en er zit al een vulling in die op de tand.
Tja............ Wat moet ik doen. Ik vind het een beetje gevaarlijk om de tand te boren. Die kies zit er al 7 jaar in en doet het redelijk goed , die blijft na mijn idee nog wel een jaartje zitten.
Wat moet ik doen, ik kan de tandarts toch niet dwingen om de tand te kronen? Dat wil hij toch niet. Moet ik de kroon bij een andere tandarts laten doen en dan na een jaar terug komen. Zal hij niet zo leuk vinden. Ik weet niet wat ik moet doen, deze tandarts is best goed en misschien moet ik een andere zoeken maar ik blijf liever bij deze, ik ga daar al zo lang naartoe. Ik ken zelf zijn vader die mij als kind altijd heeft behandelt.
Ik wil graag een oplossing want 900€ kan ik niet betalen in 1 jaar en met een gebroken tand rondlopen is ook geen pretje. Ik heb ook geen vrienden of familie die me dat bedrag kan lenen.
Hebben jullie goede adviezen over in hoeverre ik mag gaan in de keuzes die een tandarts maakt. Ik betaal tenslotte toch?
Tja ik weet het dus niet meer, ik kan er zelfs niet van slapen.
B.oktay

Hallo tandarts,
Bedankt voor uw advies. De kies met die wortelkanaalbehandeling is best broos, er is nog weinig over van de kies zelf dus om daar een witte vulling in te zetten voor een jaar vind ik in mij geval niet echt nodig.

Ik heb hem voorgesteld om de tand die ernaast zit te "kronen" maar daar gaat hij niet opin. Hij wil persee die kies doen (kronen) en de tand boren.

Moet ik dan voor die kroon naar een andere tandarts gaan of hem nogmaals nadrukkelijk vragen of hij de tand wil kronen. Heb ik het recht om te bepalen wat er gebeurt of heb ik daar niks in te zeggen.

Ik weet niet hoe ik dit moet aanpakken? Wat is het wijst om te doen in deze situatie?
vr, 11/30/2007 - 16:09 Permalink
B.oktay

Hallo Vv,

Dankjewel voor je advies.
Dit jaar bedoel ik 2008 mee. Dit jaar is er al heel wat verbouwd in mijn mond.
De planning is volgend jaar 1 kroon plus een groot gat boren waarin er een zeer groot risico speels dat de tand gaat breken.
Ik heb al gezegt dat ik liever eerst de tand laat "kronen" maar hij bepaald dat het eerst de kies wordt.
Hoe kan ik die man overhalen wnat naar een andere tandarts gaan is geen optie.
Waarom wil hij niet gewoon doen wat ik hem vraag, is dat om mij te dwarsbomen ofzo?
Wat moet ik doen bellen of een brief schrijven, ik krijg het niet voorelkaar om hem te laten doen wat ik wil! Ik baal hier echt van.
Ik heb nu dus nog steeds geen oplossing alhoewel ik wel wat wijzer ben geworden!
vr, 11/30/2007 - 17:24 Permalink
B.oktay

Hallo tandarts vV,

IK bergijp wat U bedoelt en misschien zijn dat ook zijn beweeg redenen om voor die volgorde te kiezen. Ik weet het niet dus zou ik het nog eens moeten vragen.

Omdat hij al eerder dit jaar twee verstandkiezen heeft weggetrokken en heel veel gaten heeft gevuld (en dit grote gat over het hoofd heeft gezien :smt011 waar nu een kroon voor moet komen en een gat heeft gevuld waar blijkt na 2 weken dat daar een wortelkanaalbehandeling moest komen) vind ik het noodzakelijk om goed mee te denken over de volgende behandelingen.
:smt003.
Ik had nog zo gezegd tegen hem dat ik liever wou dat hij de verstandskies liet zitten want die groeit nu niet meer en als hij groeit kun je hem altijd nog trekken. Ik zag de noodzaak niet maar hij moest persee trekken, meteen. Als hij nog even had gewacht tot over 1 1/5 jaar hoefde ik nu niet 338 voor een wortelkanaal behandeling te betalen, wat voor mij onbetaalbaar is en het wordt niet gesubsidieert! Bedankt tandarts, 2 kiezen minder en een hoge rekening! Maargoed. Hij is wel goed, d8 ik? :smt002

Maargoed nu dus de 2 kronen..dat is na mijn idee een ander verhaal. Maar door deze fouten zou ik haast zelf gaan beslissen wat er moet gebeuren in mijn kies, want je weet maar nooit wat hij over het hoofd ziet :smt015 .

Ik kan niet in januari 338 betalen en in maart 500. Mijn inkomsten zijn ongeveer 1000€ en vaste lasten bij mij zijn zeker 900€ en tja, dan ben ik nog heel zuinig. Snappen jullie het probleem...ik krijg er zelfs nachtmerries van dat ik moet gaan bedelen op de straat. Rusteloze nachten en momenten wanneer ik eraan denk schiet ik metteen in de stress.
838 is veel hoor, en je weet nooit wat er allemaal nog meer bij komt!
Ik vind het jammer dat de tandarts zulke vergissingen kan maken en dat ik daar maar voor moet blijven betalen, erg jammer.Jammer dat er niet zoiets is als korting als de tandarts een fout of vergissing maakt. Net zoals in de winkel bij kleding. Als er een gat of haakje of vlekje zit in je kleding kun je in sommigge gevallen korting krijgen.

Ik weet dat vele tandartsen veel geld verdienen, dat wil nog niet zeggen dat er geen rekening hoeft gehouden moet worden met mensen met een laag inkomen. :smt009
do, 12/13/2007 - 17:55 Permalink
hello jozefien

Dat tandartsen veel geld verdienen vind ik een altijd nogal vreemde opmerking :oops: . Het is logisch dat zij wat meer verdienen dan Jan Modaal, Jan Modaal is meteen na school gaan werken en verdiende dus meteen geld.
Tandartsen of andere specialisten verdienden jaren niets, Studeerden en dat kostte ze ook nog geld. Dat is dus een keuze die men maakt. Gelukkig maar, anders liep iedereen met kiespijn!
Verder, jij verdient dus niet genoeg om de tandarts te betalen, vind ik erg, misschien heeft dit een reden, ben je afgekeurd of zo, dan houdt het op, dan zal je bij familie moeten lenen. Maar... als dat niet zo is: zou je je beter kunnen verzekeren, dit kost inderdaad meer per maand, maar nou niet onoverkomelijk veel! Vroeger tijdens mijn huwelijk, 2 kleine kinderen en studie, werkte ik er ook nog extra bij. Je zou , al is het maar voor een poosje, extra werk kunnen zoeken, ' s avonds winkel/horeca, weekend.... ik heb zelf eens als werkster gewerkt :oops: , kwam ik in de BMW van mijn man aanrijden :lol: , maakt niet uit, als je geld nodig hebt extra werken..... ouderwets? misschien, maar je kunt je dan wel beter verzekeren of iets betalen wat nodig is! Wens je veel sterkte! :smt006
do, 12/13/2007 - 20:37 Permalink
vV

dan zal je bij familie moeten lenen.

lenen moet je alleen doen wanneer je het ook terug kan betalen. Van (of aan..)familie zou ik nooit lenen anders dan met een notarieel bekrachtigde (dus officiele) leenovereenkomst. Maar dat is een andere discussie.

Geen mogelijkheden om de verzekering te verhogen per 1 jan?

Ik zag de noodzaak niet maar hij moest persee trekken, meteen.
Hiermee is hij dan wel ingegaan tegen de wet op de behandelovereenkomst. Als u namelijk geen toestemming geeft mag hij niets doen! Consequentie zou kunnen zijn dat hij verdere behandeling ook weigert. Dus ga gewoon eens even met hem in gesprek om een goede gedegen planning te maken waar u samen achter kan staan, en waarvan u weet wat de financiele gevolgen zijn. Een begroting moet redelijk nauwkeurig te maken zijn, een planning ook.
vr, 12/14/2007 - 10:40 Permalink