Te grote vulling?

Author:
kljuc
Posted:
wo, 10/19/2005 - 08:06
ik was een half jaar bij de tandarts en toen heeft hij een kies voor de 2e keer moeten maken. Doordat de kies voor een 2e keer gevuld werd, zei de tandarts dat ie erg vol zit. Hij heeft wel 4?5? keer gevuld volgens mij.
Ik moest toen na een paar dagen terugkomen omdat hij de kies teveel gevuld had zodat mijn kiezen bij het sluiten teveel op elkaar kwamen en het pijn deed. Snel heeft ie een beetje vulling eraf gehaald en zou het beter zijn.
De daarop volgende maanden was die kies extreem gevoelig, bij zowel koud als warm..zodat ik die kies maar probeerde te mijden. De tandarst zij dat dat normaal is bij een goedgevulde kies, en als de pijn aanhoudt dat ik dan een wortelkanaal zal moeten doen.

Nou de pijn is begonnen, en ik zal morgen of overmorgen een wkbehandeling gaan doen maar ik ben nu benieuwd om mijn tandarst geen fout heeft gemaakt?Er werd mij verteld dat hij bij de 2e vulling, de tand eerst schoon had moeten maken...de ontsteking voorbij laten gaan en dan een paar dagen later vullen.

Ik hoop dat iemand hier iets over weet , voordat ik die wkbeh. ga doen.
en heeft het nut om dit bij een andere tandarts te doen zodat dezxe dan kan kijken wat er precies allemaal gedaanis?
bedankt allemaal
goran
Moon

Op zich kan het bijslijpen van een vulling vrij snel gedaan worden. De vulling is immers al geplaatst en hoeft niet uitgebreid worden schoongemaakt, omdat het geen kies is. Als het goed is heeft de tandarts de vulling lager gemaakt en toen weer gepolijst (hoewel ik niet zeker weten of polijsten noodzakelijk is bij het lager maken van een vulling)

Weet je toevallig of het de laatste keer een vrij diep gaatje was?
Wanneer dat nl. het geval is, kan et zo zijn dat niet alleen een gaatje in de kies zit, maar ook de zenuwen aan het ontsteken zijn gegaan en je daardoor een wortelkanaalbehandeling aan zal moeten gaan, om zo de oorzaak van de pijn weg te nemen.

Ik hoop dat je iets aan dit antwoord hebt.
wo, 10/19/2005 - 08:48 Permalink
kljuc

Bedankt voor de snelle reactie.
Het bijslijpen is ook snel gebeurd,daar ligt het probleem ook niet
De tandarts vertelde me dat het een vrij groot gat was de laatste keer, en dat de vulling dicht bij de zenuw ligt waardoor het zo kan zijn dat deze maandenlang gevoelig kan zijn tot ie er aan went.(omdat algamaan zo een goede geleider is)
Ik heb denk ik ook helemaal geen gaatje meer op inkies, maar ik denk dat ie gewoon ontstoken is door de kou/wind/etc.
Ik vrroeg me alleen af of de tandarts de laatse keer niet gewoon eerst mijn ontsteking had meoten helen, voordat hij er een grote vulling instopt.
Voor de goede orde, de kies is sinds die laatste vulling 5 maanden geleden , nooit helemaal goed geweest.
wo, 10/19/2005 - 08:55 Permalink
Moon

Dat was bij mij inderdaad ook het geval. Soms herstellen zenuwen zich nog wanneer een gaatje diep zit, maar soms heeft de zenuw gewoon te veel te verduren gehad en hersteld hij zich niet meer en blijft de pijn. Dan is inderdaad een kanaalbehandeling noodzakelijk. (helaas!)
wo, 10/19/2005 - 09:05 Permalink
dj

Er werd mij verteld dat hij bij de 2e vulling, de tand eerst schoon had moeten maken...de ontsteking voorbij laten gaan en dan een paar dagen later vullen.


Dat hangt er vanaf wat voor onsteking het is denk ik. Caries (voor termen zie de woordenlijst van het forum) kan leiden tot een ontstoken pulpa, pulpitis. Caries wordt vaak behandeld door geinfecteerde dentine en pulpa weg te nemen en te vullen. Dit gebeurt over het algemeen direct.
Vooral bij irreversibele pulpitis gebeurt het wel eens in twee keer, maar dat wordt behandeld met een wkb, die jij dus nog niet hebt gehad.

Dus wat voor ontsteking ging het om? Wie heeft er gezegd dat dat eerst tot rust moest komen, was dat een tandarts of kaakchirurg, want dat moet je wel zijn om zoiets te kunnen beoordelen.

Overigens: vooral bij grotere vullingen bestaat er geen garantie dat het lukt, er kan altijd onsteking dieper in de pulpa overblijven. Het hoeft echt geen fout van de tandarts te zijn.

Een tip: vraag van tevoren (liefst nu bellen) of de tandarts bij de wkb een rubberdam gebruikt. Wil de TA dat niet, is het misschien een idee een andere te zoeken die dat wel doet.
wo, 10/19/2005 - 09:35 Permalink
carabelli

Ik zal het verhaal voor deze thread even aanvullen: De pulpotomie is een bij blijvende elementen niet veel uitgevoerde behandeling, omdat de baten, o.a.de kans dat de zenuw toch de geest geeft, je vaak niet een goede indicatie hebt wat de mate van infectie is (behalve bij traumata) en natuurlijk het feit dat je de boel weer open moet maken om alsnog de wortelkanaalbehandeling te gaan doen.

De pulpotomie is echter wel een veel uitgevoerde behandeling in melk elementen, bij melkelementen raak je de zenuw sneller als je caries verwijderd en een wkb in een melkelement is lastig (zo niet onmogelijk in sommige gevallen) en voor het kind is een wkb natuurlijk een extreem belastende behandeling, in zo'n geval is het dan de meest aangewezen en praktische oplossing om het ontstoken deel van de pulpa te verwijderen en de zenuw in de kanalen af te dekken en te zien hoe het gaat.

De pulpotomie heeft dus zeker bestaansrecht, maar het hangt heel erg van de factoren af of je deze behandeling uitvoert. Voor volwassenen ligt deze afweging dus anders dan bij kinderen en dat verklaart dan ook dat het een voor volwassenen wat minder gebruikelijke behandeling is en voor kinderen meer een gebruikelijke.
wo, 10/19/2005 - 11:28 Permalink
kljuc

Ik heb er wat meer over gelezen en ik ga nu maar de tandarts bellen om te kijken wanneer ik langs kan komen
Ik zal hem ook vragen naar een rubberdam, ik heb begrepen dat dit alles wel iets makkelijker maakt.
Tis wel een 'ouwertje' en ik zag dat vooral de jongere tandartsen die rubberdam gebruiken.
Mijn excuses als een van de online-tandartsne hier zich aasngesproken voelt:)
wo, 10/19/2005 - 11:35 Permalink
dj

Mhh op dit forum ga je eerder wat jongere tandartsen aantreffen Goran :) .. Maarja, ook ouderen leren internetten, good for them.

Die rubberdam maakt het niet alleen makkelijker, maar geeft veel betere resultaten, heb ik begrepen. M.i. iets om op te letten als je een wkb laat doen.
wo, 10/19/2005 - 18:06 Permalink