tandbederf onder vullingen

Author:
cheyenna
Posted:
di, 08/28/2007 - 21:02
mijn dochtertje van 5 heeft al 5 gaatjes in kiezen laten boren.omdat de laatste tandarts haar veel pijn heeft gedaan,werd ze voortaan panisch als ze naar binnen moest,waardoor ze is doorgestuurd naar de kindertandarts.deze heeft foto's gemaakt en wat blijkt.onder alle vullingen rot de kies gewoon verder.nu zit het te dicht bij de zenuw en moeten ze getrokken worden,met alle trauma's van dien.de vullingen zaten er nog geen jaar in.ze zei ook steeds dat het nog pijn deed.maar ik geloofde haar niet.ik denk dat ze niet goed geboord zijn of dat de vullingen niet goed passen.kan ik hen daarvoor aansprakelijk stellen?ook hebben ze nooit eerder foto's gemaakt terwijl ze duidelijk slechte tanden en kiezen heeft.hadden ze dat wel gedaan,dan hadden ze de gaatjes eerder opgemerkt,lijkt me.graag uw mening
Newtan

Ok, een mening. Gaatjes die afgedekt zijn door een vulling doen alleen zeer als er suiker bij komt. Ik zou alle suiker bij mijn kinderen weghouden. Dat werkt.
Maar het is maar een mening. En die van onze oude tandarts toen ik zelf kind was.

Ik heb ook eens een auto gehad die over het strand gereden moet hebben ofzo. Wat je ook deed, hij bleef roesten. Bij zulke auto's helpt het als je ze naar een heet en droog klimaat brengt. Dus die staat nu ergens in Afrika. Dit is geen grappige opmerking die flauw bedoeld is, maar voorbeeld van een oplossing.

Voor uw kinderen is suiker maar zelden goed. Blijkt. Hou het weg (net als vocht bij de oude auto) en alles blijft langer heel.
di, 08/28/2007 - 21:28 Permalink
vV

goed..ik snap enerzijds uw bezwaren, anderzijds:
die gaatjes zijn niet door de tandarts gemaakt maar door bv slecht poetsen, verkeerde voeding of andere oorzaken. De tandarts heeft naar beste eer en geweten neem ik aan getracht er iets aan te doen. Helaas is hij daar niet in gelukt, door meerdere oorzaken die wij niet allen in kunnen schatten.

Ik denk dat dit kansloos is, en dat u er beter aan doet naar de toekomst te kijken, oftewel wat kunt u zelf doen aan preventieve maatregelen herhaling te voorkomen, eventueel in samenspraak met de tandarts. want die gaatjes hebben een oorzaak..
di, 08/28/2007 - 21:31 Permalink
mecánico para …

Ik denk dat het misschien geen tijd is voor represailles of de dader aanwijzen. Maarrrrrrrrr, ik zag ook wel eens vullingen met "secundaire" caries eronder. en laat ik dan zachtjes zeggen wat ik toen hardop dacht.............goh, had het maar beter schoon gemaakt, een keertje caries indicator gebruikt of gewoon goed verdoofd, dat had al heel wat gescheeld.
Elders las ik ook van verdoofd en wel pijnlijk, dat zie je vaak bij verdoven naast de kies terwijl je de hele kaak moet verdoven............en dat vinden veel tandartsen nog steeds 1) niet nodig en 2 ) eng om te doen bij een kind

Dus klagen mag , of het zin heeft is een tweede.

Ik vertelde de verwijzer ook altijd netjes dat ie wel had behandeld maar niet echt had geholpen.

En steeds de bal in hetveld van de ouder leggen kan je alleen als je de suikerfrequentie en preventie methoden kent.
:smt011


ow men, wat ben ik ineens genuanceerd vanavond
:smt017
di, 08/28/2007 - 21:49 Permalink
Nymphalis

Ik heb dus zelf ook last van mijn tanden als ik suiker eet (ben intussen wel 22 en geen kind meer :lol: nu ja, in leeftijd toch niet). Waarom gaan tanden dan pijn doen van suiker? Ik heb al langer vullingen en toen had ik geen last van pijn als ik wat zoets at, maar de laatste 2 jaren ongeveer wel.
do, 09/06/2007 - 21:10 Permalink
dj

mhh tja het zou ook het tandvlees kunnen zijn.

Alhoewel de DT aangegeven heeft dat gingivitis/paro vooral van eiwitetende bacterieen komt, mhhhhh ik weet het niet (ik weet het niet DT :) ). De gemiddelde bacterie houdt van glucose/fructose en ook wel van glucofructose (praktisch gezien allemaal minstens aanwezig in tafelsuiker). Een microbiologending is om met een kweek om een hoek te komen en te roepen "deze doet het niet op glucose".

Anders gezegd, ik moet ook uitkijken met suiker voor het tandvlees (meen ik) en denk dat ik niet de enige ben.
wo, 09/12/2007 - 22:45 Permalink