Tandarts wil mij niet mee behandelen

Author:
De Mol
Posted:
za, 10/03/2009 - 09:16
Sinds 2006 heb ik een hoop problemen met mijn gebit. Veel pijnklachten vooral na het maken van nieuwe vullingen.

Mijn tandarts heeft mij doorgestuurd naar het CBT voor een uitgebreid onderzoek. Daar geven ze ook aan dat dat er tandheelkundig niets aan de hand is. dus dat ik voor tandheelkundige problemen bij mijn huistandarts moet zijn.

Gister een gesprek gehad met de tandarts naar aanleiding van een brief die wij hebben geschreven. Was een nette brief zonder allerlei verwijten.

Naar ons gevoel is de relatie altijd goed geweest, en heeft hij ook nooit aan gegeven dat hij zich irriteerde aan de frequentie dat ik kwam en duur van de consulten. Nu zat het hem blijkbaar zo hoog dat hij mij niet meer wil behandelen. Hij kan mij niet weigeren maar hij heeft ons vriendelijk doch dringend verzocht een andere praktijk te zoeken. Er is nog een andere tandarts in de praktijk maar hij heeft toch liever dat we helemaal weg gaan. Kan dit zomaar?? Is het verstandig om nu toch een officiële klacht in te dienen? Tandheelkundig is het echt een super tandarts en zeker niets op aan te merken!

Dit doet mij erg pijn allemaal, ze geven mij nu het gevoel dat ik alleen maar lastig ben en aandacht vraag. Terwijl ze blijkbaar niet realiseren hoe heftig de pijn is.

Ik hoop dat jullie een goed advies kunnen geven en mij verder kunnen helpen.
Spiegeltje

De tandarts mag, behoudens gewichtige redenen, de behandelingsovereenkomst niet opzeggen zo staat in de wet (op de geneeskundige behandelingsovereenkomst). Een 'vriendelijk doch dringend verzoek een andere praktijk te zoeken" komt daar wel op neer. Afgaande op uw kant van het verhaal is van een dergelijke gewichtige reden geen sprake. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan patiënten die stelselmatig weigeren noodzakelijke behandelingen te ondergaan, hun rekening niet betalen, nooit langskomen voor een periodieke controle of niet mee gaan in de 'behandelvisie' van de tandarts. Met andere woorden: de tandarts ernstig belemmeren in de goede uitoefening van zijn vak. Lastige of moeilijk te behandelen patiënten vallen hier dus niet zonder meer onder. De tandarts dient u so wie so te waarschuwen en u eerst in de gelegenheid te stellen om een andere tandarts te zoeken voordat de behandelrelatie door hem wordt beëindigd.

En ja, dan kun je daarover dus een klacht indienen. Elke tandarts is aangesloten bij een klachtenregeling, meestal van de ANT of NMT. De vraag is alleen of u daar veel mee opschiet want als u gelijk krijgt (niet 100% zeker) zou u dan zelf nog terug willen naar een praktijk die u liever ziet gaan dan komen? Dan wordt het meer een principe kwestie. Misschien is het wel eens goed als de tandarts een keer met zijn neus op de feiten wordt gedrukt.

Je loopt trouwens ook nog de kans dat de tandarts - als puntje bij paaltje komt - glashard ontkent dat hij u feitelijk de laan heeft uitgestuurd.
za, 10/03/2009 - 10:42 Permalink
mecánico para …

wat zijn je klachten eigenlijk geweest? want als de tandarts niets kon betekenen voor je en de mensen van het CBT ook niet, wat is dan het probleem. nb, heeft je voorkennis van het gebit je zodanig onzeker gemaakt over van alles en nog wat dat je daar steeds problemen in denkt te ontdekken? (tis een beetje hengelen naar de reden, en zolang je die reden niet verteld kan ik niet echt rechttoerechtaan beoordelen wat je wilt.)
NB, als er blijkbaar geen vertrouwen in toekomstige oplossingen zit bij een behandelaar mag ie daarmee de behandelrelatie verbreken. dat is weldegelijk een gewichtige reden. Want blijkbaar is de tandarts als behandleaar van jou en je gebit niet in staat je van je klachten af te helpen. Waarbij weer de vraag komt...........zijn het wel tandheelkundige klachten of is er iets anders enz
za, 10/03/2009 - 13:19 Permalink
De Mol

Mijn problemen zijn ontstaan na een toxische shock in 2005. Toen heb ik ook een schimmelinfectie in mijn mond gehad. Er schijnt zoals de tandarts en de tandarts van het CBT zegt tandheelkundig niets aan de hand te zijn. Maar elke keer als er een vullinkje gemaakt wordt ontstaan er langdurige en heftige pijnklachten die niemand kan verklaren. Dit heeft uiteindelijk in goed overleg geleid tot een aantal wortelkanaalbehandelingen.

Bij CBT hebben ze nu besloten een diagnostische splint te maken om te kijken of dat verlichting geeft. Als dit niet gaat helpen gaan we verder kijken wat nog mogelijkheden zijn.
Zoals pijnpoli, stukje psychologie waarin wordt gekeken naar de acceptatie van de pijn, of een verwijzing naar Groningen naar ene professor de Bont.

Dus er zijn wel degelijk pijnklachten alleen steeds niet te verklaren en dat kost een hoop tijd en energie voor de tandarts. Maar als ik naar een andere tandarts ga heb ik ook nog steeds dit probleem.

Hoop dat ik zo een aantal dingen verduidelijkt heb.
za, 10/03/2009 - 14:35 Permalink
mecánico para …

kijk dat is een heel duidelijk verhaal. niet dat ik dan een oplossing heb maar toch. Ben wel benieuwd wat die spalk brengt en hoe je bijvoorbeeld zou reageren op een ander vulmateriaal. Ik heb zelf op dit moment ook zo'n patiënt waar je van gekkigheid echt niet weet wat de oorzaak nou kan zijn van klachten: klemmen tegen gaan hielp wel, maar niet afdoende. En heftige reacties in het bot, buiten de tand en zonder aantoonbare reden waren zeer pijnlijk.
Mijn voorstel is nu samen met huisarts en eventueel neurologie uit te sluiten of er daar geen aanknopingspunten zijn en ondertussen blijf ik me inspannen voor maximaal mooie vullingen. Echter ik kies als zwaktebod wel voor Glasionomeer i.p.v. composiet. iets wat ik bij vrijwel geen enkele patiënt als eerste keus zou gebruiken in kiezen.

Ben wel benieuwd wat jouw traject zal worden. Overigens is mijn patient ook behept met migraine en reumatologische klachten. wie weet is er meer onder de zon dan alleen een goede tandheelkundige gezondheid.

in elk geval succes en dank voor je uitleg
za, 10/03/2009 - 16:23 Permalink
De Mol

Ik heb inderdaad ook al een neurologisch onderzoek gehad, waar niet uit is gekomen.

Maar zou het kunnen liggen aan de composiet vullingen en hoe kan je er achter komen dat dat zo is.

Helaas is het voor mijn tandarts klaar en wil hij niet meer helepn wat ik heel jammer vind want het is echt een super tandarts. Heb je hier nog tips voor wat ik daar mee kan??
Ben gewoon echt beroerd van deze situatie en wileigenlijk helemaal geen andere tandarts!

Ik hoop op nog een reactie van jou!
za, 10/03/2009 - 17:29 Permalink
mecánico para …

Ik kan toch niet voor hem beslissen wat ie moet doen. probleem is dat ie denkt alles te doen en blijkbaar met de rug tegen de muur staat. noem het maar onmacht je te helpen. Wie weet is het zijn idee dat een frisse blik verbetering brengt. Misschien is dat overigens wel zo. Aan de andere kant............. je kan iemand niet dwingen mee te denken. Wie weet is het goed om een heel traject parallel aan normale zorg voor je gebit, te doorlopen. Komt daar niets uit..........tja, dan weet ik het natuurlijk ook niet.
Overigens is de gedachte dat mijn reactie wat verbeteren kan voor mij wel aanleiding je naast lichamelijk onderzoek ook te richten op de geestelijke en emotionele steun die mogelijk wordt aangeboden. Als je dat driespoor ook aan je tandarts voorlegt...........dan geef je hem de mogelijkheid je van goede zorg te vorozien en staan jullie er niet alleen voor. Dat gevoel van alleen staan, dat geldt dus voor beiden!

(ik lijk wel een therapeut)
za, 10/03/2009 - 17:38 Permalink
De Mol

Hartstikke bedankt voor je advies, en ik ga kijken of we er als nog uit kunnen komen met elkaar misschien met hulp van een derde.

Het traject bij het CBT loopt ook nog en ook daar komt waarschijnlijk nog een verwijzing voor een stukje geestelijke hulp bij. Het schijnt namelijk ook nog te maken te kunnen hebben met post traumatische stress.

Ik ga iniedergeval kijken of mijn gezin wel bij deze tandarts kan blijven en voor mijzelf zie ik het wel.
za, 10/03/2009 - 17:45 Permalink
alscho28

is het niet zo dat de TA een beetje frust is geraakt door de brief?
ik kan me dan zijn houding dan wel voorstellen. tegenwoordig vinden we communiceren zo lastig dat we dat graag via brieven of mails doen. Probeer alsnog in gesprek te gaan als je bij hem wil blijven. Ik denk dat je dan wel kwetsbaar op zal moeten stellen.
vr, 10/09/2009 - 01:13 Permalink
De Mol

De praktijkmanager had zelf aangeven dat we dan maar een brief moesten schrijven. Het was verder een hele nette brief zonder allemaal negatieve dingen. Dus ik denk dat wel mee valt. Hij weet gewoon niet meer zo goed wat hij met mij aan moet en dat is hem te veel geworden. Ik ben nu bezig om voorlopig toch volledig naar het CBT te gaan en dan over een jaar of twee jaar kijken we wel weer.
vr, 10/09/2009 - 08:58 Permalink
vV

CBT is geen vervanging voor de huistandarts. Het CBT zal namelijk alleen doen wat onder bijzondere tandheelkunde valt, de rest niet, tenzij ze niets te doen hebben (wat ik heel erg betwijfel..)

succes. Wacht niet t elang met het zoeken naar een nieuwe tandarts, straks zijn er problemen en kan je nergens terecht.
vr, 10/09/2009 - 11:19 Permalink