Tandarts weigert kies te trekken

Author:
Monique69
Posted:
di, 07/27/2010 - 18:37
Hallo allemaal,
Ik zit met een probleempje en ik zou graag jullie mening willen weten.
2 jaar geleden is een flink stuk van een kies afgebroken, de tandarts heeft dit gat
gevuld, kostte heel veel moeite want hij kwam er moeilijk bij en toen hij klaar was zei
hij al dat ik er 'voorlopig' wel even last van zou houden. Half jaar later tijdens controle
meldde ik dat ik sinds die vulling elke dag pijn had aan die kant van de mond en ook elke
dag hoofdpijn en ik vroeg hoe lang 'voorlopig' was. Hij zei dat de zenuw bloot had gelegen
en die moest weer helemaal 'settelen' dus het was volgens hem normaal dat ik een half jaar
later nog steeds pijn had. Tussen die tijd en nu is de wortel 3 x ontstoken geweest en heb
ik in de hele mond last van paradontitus. De kies/vulling voelt ook scherp, ik heb er dus
al 2 jaar dagelijks last van (meestal gepaard met pijn). Ik wil van die kies af. 2 weken geleden weer penicilline gehad tegen een ontsteking. Ondertussen zit ik bij een tandarts dichter in de buurt en heb direct vermeld op het inschrijfformulier dat ik die kies wil laten trekken. Intakegesprek gehad met één van de tandartsen, zij zei dat ze het jammer vond, want zij wilde liever een wortelkanaalbehandeling doen, maar ze begreep ook dat ik het zo zat was en ging ermee akkoord dat de kies getrokken zou worden. Daarvoor kon ik een afspraak maken bij de balie en een collega van haar zou het doen. Ik was zo opgelucht dat dat ding eruit zou gaan, dus ik ging vol goede moed naar de tandarts. Wist deze tandarts eerst niet waarvoor ik kwam, dus weer het hele verhaal verteld. Hij kwam met hetzelfde voorstel maar zei uiteindelijk 'oké als je erop staat trek ik hem er uit' en net toen hij wou beginnen sprong hij bijna op en zei 'ik doe het niet!' (stemverheffing) Als je die kies eruit wilt hebben zoek je maar een andere tandarts maar ik doe het niet! Ik was perplex! Werd naar de balie gebonjourd voor een afspraak met wéér een andere tandarts in de praktijk. Die weet ook nog van niks, dus ik kan volgende week weer hetzelfde verhaal vertellen. Nu vraag ik me af: ik snap dat tandartsen zoveel mogelijk tanden en kiezen willen behouden maar ik heb toch ook wel iets te zeggen over MIJN mond, en niet te vergeten MIJN portomonnee. Ik ben die kies spuugzat en bovendien kan ik het niet betalen. Ik heb geen 500 euro en ik zit al aan de max bij de verzekering dus ik krijg het niet meer vergoed. Moet volgende maand ook al naar de ACTA voor een gebitsreiniging, die moet ik ook al zelf betalen.

Maar goed, de hamvraag: ik heb toch wel het recht om te vragen of een tandarts alsjeblieft een (halve) kies wil trekken?

Ik zou jullie mening op prijs stellen want deze tandarts geeft mij het gevoel dat ik iets onmogelijks van hem vraag. (en ik kan het echt niet betalen dus die wkb gaat sowieso niet door)

Alvast bedankt.
alpifresh

Je mag het altijd vragen, maar een tandarts mag het weigeren. Ze hoeven niet op commando te doen wat wij willen.

Ik vind het zelf vreemd dat je eerst een tandarts had die akkoord ging, maar die het aan een ander overliet om het te doen. Waarom doet die ene tandarts het niet? Dat scheelt jou om het verhaal nog een keer uit te leggen.
di, 07/27/2010 - 19:20 Permalink
Monique69

Ja dat snap ik dus ook niet. Ik zei ook tegen tandarts nr. 2 dat zijn collega me juist deze afspraak bij hem had gegeven, puur om de kies te trekken. Zijn antwoord was : als zij dat gezegd heeft, trekt ZIJ hem er maar uit! (logisch maar ik snap nog steeds niet waarom ik bij hem terecht ben gekomen)
Tja, ik voel me een beetje van het kastje naar de muur gestuurd want volgende week heb ik dus een afspraak bij tandarts nr. 3. Wordt vervolgd.....
di, 07/27/2010 - 19:30 Permalink
Spiegeltje

Ik vind het zelf vreemd dat je eerst een tandarts had die akkoord ging, maar die het aan een ander overliet om het te doen.

Dat viel mij ook meteen op. Temeer omdat bij de keuze trekken/niet trekken in een situatie met andere behandelopties tandartsen er natuurlijk verschillend over kunnen denken. Dat heeft TS ook ervaren.

Waarom de ene tandarts het niet doet weet ik ook niet. Er zijn tandartsen die niet graag trekken. Misschien is een soort van specialisatie binnen de groepspraktijken. Beginnende tandartsen hebben er soms weinig ervaring mee omdat ze het op de opleiding weinig doen (te weinig patiënten). Ik heb geprobeerd daarover meer informatie over te krijgen maar dat is nog niet gelukt. Een deel van de eenvoudige extracties gaat ook via de kaakchirurg, wat per 1 januari 2011 niet meer mogelijk is. Althans, het wordt niet meer vergoed uit de basisverzekering. Dit even terzijde.
di, 07/27/2010 - 19:37 Permalink
vV

het is nooit en te niimmer verboden ene keis te trekken die geen toekomst heeft, zeker niet wanneer dat in goed overleg met patient gebeurt. Enige wat ze moeten doen is vaststellen wat er aan mogelijke consequenties aan zit, dus bv verschuiving andere kiezen, uitgroei kies ertegenover e.d., en daar goed over voorlichten, en in kaart brengen wat er moet gebeuren wanneer er ingegrepen meot worden. Er zijn grenzen aan wat er mogelijk en wenselijk is, en het komt mij voor dat ze nu met z`n allen voor god aan het spelen zijn. Overigens snap ik dat men elkaar binnen 1 praktijk niet afvalt, maar mij komt voor dat men niet erg realistisch bezig is.
di, 07/27/2010 - 19:53 Permalink
Monique69

Bedankt voor jullie reacties. Ik vind het ook erg verwarrend allemaal, de éen zegt ok, de ander absoluut niet. Ik ben benieuwd wat tandarts nr 3 zegt volgende week....

Er was trouwens nog iets 'vreemds' (heeft niet echt betrekking op het wel/niet trekken van de kies trouwens). Ik heb 4 dagen voordat ik bij deze tandarts kwam, mijn gegevens + foto's van de ACTA afgegeven (recent! en van al mijn tanden en kiezen) en toch stond deze tandarts erop nóg een foto te maken. Ik zei nog....er liggen al foto's maar hij mompelde dat hij ze nu niet bij de hand had. En hij gaf ook een beetje af op mijn vorige tandarts, vond ik ook niet echt netjes. Nou, ik kijk volgende week even aan en als ik er een 'naar' gevoel aan over houd, zoek ik wel weer een andere tandarts...... :smt017
wo, 07/28/2010 - 13:59 Permalink
Monique69

Nou, tandarts nr.3 heeft de kies getrokken hoor! :D
Zij vond dat ik er goed en lang over had nagedacht en ook al vond ze het zelf 'zonde', ze
zei dat het uiteindelijk mijn beslissing was en ze heeft 'm getrokken. Ging niet makkelijk,
ze moest een paar keer bij-verdoven maar uiteindelijk is het gelukt. Wat een opluchting!!

Nog even een algemene vraag: kan ik vandaag al spoelen met Bocasan? ik las ergens dat je niet zou mogen spoelen omdat het bloedpropje er (nog) niet uit mag. Anderen zeggen weer dat je juist wel moet spoelen, met zout water.....alle adviezen zijn welkom! :wink:
wo, 08/04/2010 - 17:13 Permalink
Spiegeltje

De eerste 2-3 uur zeker niet spoelen, daarna (eventueel) heel voorzichtig. Na 24 uur kun je "normaal" spoelen. Tenzij de tandarts anders heeft geadviseerd, is het niet per se noodzakelijk voor de goede wondgenezing om te spoelen. Ik weet niet precies wat de richtlijn is, maar lang niet alle tandartsen adviseren het om te doen. Dat bloedpropje is inderdaad essentieel voor de wondgenezing, daarom zeker in het begin niet spoelen want dan kun je het wegspoelen. Een pijnlijke ontsteking is dan vaak het gevolg (aveolitis). Geneest op den duur aook ltijd maar je hebt er wel de nodige last van.
wo, 08/04/2010 - 17:31 Permalink
emsje87

De eerste 2-3 uur zeker niet spoelen, daarna (eventueel) heel voorzichtig. Na 24 uur kun je "normaal" spoelen. Tenzij de tandarts anders heeft geadviseerd, is het niet per se noodzakelijk voor de goede wondgenezing om te spoelen. Ik weet niet precies wat de richtlijn is, maar lang niet alle tandartsen adviseren het om te doen.


ik vond altijd fijn om te spoelen in de wond :D ! ik deed met spuitje in het gaatje wat de kaakchirurg zei en er komt toch veel uit hor etensresten enz! als ik poetsen kwam het er nog nie uit
wo, 08/04/2010 - 17:34 Permalink