Tandarts heeft geen zin mij te behandelen

Author:
Danielle73
Posted:
vr, 08/27/2010 - 23:31
Al jaren heb ik een slecht gebit en ik heb al 3 keer een complete renovatie gehad met meerdere wortelkanaalbehandelingen en alle vullingen zijn wel vernieuwd. Het grootste probleem is eigenlijk dat ik erg bang ben voor de tandarts. Nu had ik twee jaar terug een nieuwe tandarts gevonden die heel kundig op mij over kwam. Hier is ook de derde renovatie gebeurd.
Mijn probleem is dat mijn kiezen steeds afbrokkelen of compleet afbreken.
Ook het tandsteen verwijderen wat zijn assistente doet, is bij mij zo erg pijnlijk, dat ik dit niet meer wil. Er is weinig tandsteen te zien, dus ik heb het liever niet. Klinkt heel erg eigenwijs, dat weet ik, maar echt, het was niet uit te houden met dat apparaat. Ik heb gevraagd of ze het dan met zo'n haakje wil doen, maar dat wil ze niet.
Ik ben zo bang dat ik weer zo'n heel traject door moet maken en ik wil dit eigenlijk niet meer.De laatste keer dat ik bij mijn tandarts was heb ik dit met hem besproken en heb gevraagd naar zijn advies. Hij zei me dat hij "geen zin" meer had om mij te behandelen als ik niet mee werkte met het tandsteen verwijderen. Ik heb hem toen gezegd dat het niet een kwestie van willen is, maar ik ben zo verschrikkelijk bang! Toen zou hij me doorverwijzen naar een angsttandarts. Dat is nu een jaar geleden en ik heb al een meerdere malen gebeld en gevraagd om de verwijzing. Blijkbaar heeft hij ook geen zin om deze te schrijven.
Maar het is inmiddels weer een jaar geleden dat ik bij de tandarts ben geweest en ik heb weer overal kiespijn en er zijn al 3 kiezen helemaal afgebroken. Kan ik nu zelf een angsttandarts opbellen en zeggen dat de tandarts me wel zou verwijzen en mij niet meer wil helpen?
En is dit reeel dat hij me niet meer wil helpen?

Gr. Danielle
Spiegeltje

Ik kan u alleen een mogelijkheid aangeven om de kennelijk vastgelopen relatie met uw tandarts (misschien) te verbeteren. De eerste is het tandsteen verwijderen dat wellicht een belangrijke reden is van de stroeve relatie met uw tandarts. Want het lijkt er op dat dit de aanleiding is: het is voor u pijnlijk, vergroot de angst en belemmert daardoor de behandeling, ook van andere zaken als tandsteenverwijderen. U kunt overwegen dit onderdeel te laten uitvoeren door een (vrijgevestigde) mondhygiëniste. Die zijn hierin gespecialiseerd. Heel belangrijk is verder dat uw mondhygiëne dusdanig verbetert dat u nog maar nauwelijks tandsteen krijgt. Een mondhygiëniste kan u hierbij goed begeleiden, vaak beter dan eeb tandarts of diens assistente. Bij weinig tandsteen is de behandeling ook minder bezwaarlijk.Het is trouwens mogelijk dit ook onder verdoving te laten doen, als u het toch pijnlijk vindt. De tandarts kan zich dan verder richten op het restauratieve gedeelte (repareren). U kunt dit uiteraard met uw tandarts bespreken. Misschien verbetert dit de relatie met de tandarts.
za, 08/28/2010 - 00:31 Permalink
Lieneke

Aha...dan heb je of teruggetrokken tandvlees of erosie. Vraag eens bij de tandarts of mondhygienist welke van deze twee (misschien wel allebei) jij hebt. Dan hij extra fluoride gebruiken om deze gevoeligheid tegen te gaan. Tegenwoordig bestaat er van Elmex een polijstpasta die meteen de gevoeligheid wegneemt. Dus de mondhygienist of assistente kan hiermee voorafgaand aan het tandsteenverwijderen mee polijsten zodat je een stuk minder voelt. Thuis kan je Sensodyne Rapid gebruiken, als je er echt snel vanaf wilt. Je kunt natuurlijk ook andere tandpasta's voor gevoelige tandhalzen gebruiken zoals Prodent Sensetive (er staat altijd sensetive achter). Poets zachtjes met een zachte tandenborstel.
Als je erosie hebt, is het belangrijk je te laten voorlichten over zure voeding.
za, 08/28/2010 - 21:01 Permalink
suzan28

hallo, ik heb vrijdag mijn tand afgebroken onder mijn voortand.....
ik kan al het hele weekend geen mond open doen en schaam me :cry: ik weet er geen raad mee heb tandarts gebeld en ben er net weer weg hij zegt hij moet eruit want is niks meer van te maken maar dat kan pas 21 september en dan gelijk happen voor een plaatje!!!!
maar zo lang zonder tand rondlopen??
ikk reeg het gevoel dat hij me ook neit wou helpen vandaag want het had gekund!!
ma, 08/30/2010 - 16:51 Permalink
mecánico para …

hoe is de rest van je gebit? Degene die de draad begon was met 37 jaar (ik gok D73 geboortejaar?) aan de derde renovatie toe. Dat is enorm snel als je zo jong bent. Voor jou 28 jaar?? wat is er loos. En stel er is van alles mis, dan is 3 weken toch over zichtelijk? Je moet ook rekening houden met plaatje plaatsen en eruit halen van de wortel. dus alleen die afdruk zegt niet zo veel, enkel dat je die niet 3 weken voor het eruit halen moet maken want dan past het plaatje echt niet.
ma, 08/30/2010 - 18:52 Permalink
Danielle73

Hallo mecánico para bicicletas (pff wat een naam :-) )

De rest van mijn gebit is dus slecht. Alles is gevuld en er zijn 6 WKB's gedaan en er missen dus 3 kiezen nu. Alleen mijn tanden, daar mankeert niets aan. Ik overdenk om alle kiezen eruit te laten trekken, maar niet bij deze tandarts. Maar het gaat mij meer om het feit dat hij "geen zin" heeft, zo zei hij het echt. Als angsthaas voor de tandarts, kijk je best tegen zo'n man op en dan zegt hij zoiets.
Ik ga me denk ik verdiepen in Kerkrade.

Lieneke ook bedankt voor het antwoord. Wat jij zegt zou helemaal waar kunnen zijn. Ik drink veel cola en heb dagelijks redbull gedronken.
Maar dat had de assistente toch moeten zien? Zij is tevens mondhygieniste. Het probleem is dat ik dus nog het meeste bang ben voor de spuit. Dus verdoven... alleen voor dat tandsteen wat ik zelf niet zie? Dan denk ik: Laat alsjeblieft maar zitten. Als ik nou randjes langs mijn tanden zou hebben dan begrijp ik het wel. Maar het tandsteen krijgt bij mij waarschijnlijk geeneens de kans om te groeien, dat wordt gelijk weggebruisd door de cola :wink:
ma, 08/30/2010 - 19:34 Permalink
Basset

Even terug naar de basis: zelfmotivatie: wat wil je zelf ? en wat heb je er voor over ? (net alleen financieel maar vooral zelfwerkzaamheid)

Dat je bang bent is één feit, maar hoe sta je daar tegenover ? Wil je er zelf wat aan gaan doen of voel je je angst meer als een middel om meer medelijden te krijgen of moet een ander je angstprobleem maar oplossen. Of gebruik je je angst alleen als excuus. sorry dit is niet persoolijk bedoeld maar een opsoming van de aooren angstpatienten.

Dweilen met de kraan open is niet leuk. Voor een tandarts is dit net hetzelfde. Het kan dus ook zijn dat hij daarom afscheid wil nemen omdat hij mischien van jou niet de middellen krijgt ie hj voor handen heeft of voor handen zou moeten hebben.

Als je als angstpatient er zelf iets wil aan doen dan start dit met het opbouwen van een goede mondhygiene. sorry dat we het zeggen maar nagenoeg alle tandheelkundige ellende komt daar vandaan. Dit betekent oor ons tandarts dus een goede poetstechniek en dagelijks minstens één keer goed tussen de tanden reinigen.

Daarnaast moet je kiezen voor de minst pijnlijke behandeling. Dat betekent dus met verdoving. Ook voor het aanwezige tandsteen ook al zie je dit zelf blijkbaar niet. Vergeet één ding niet één korreltje tandsteen die jij niet ziet vertegenwoordigd voor de bacterien een wolkenkrabber met woonplaats voor heel Nederland.

De pijn die bij het tandsteenreinigen veroorzaakt wordt komt door het feit dat een stukje wortel bloot ligt. In die wortel zitten allerlei kanaaltjes die tot tegen de zenuw kopen en die vol water staan. Dit water wordt door de trillingen van de apparatuur, verschillende concentratie in zuur in beweging gebracht en de golfslagdie ontstaatbeukt tegen de zenuw uiteinden aan. De uiteinden van die kanaaltes afsluiten is een mogelijkheid. Daarvoor zijn speciale tandpastas maar ze werken traag en de dikte van de afsluitlaag is dun en wordt met de tandenborstel ook weggeschuurd. Met laser is dit probleem eenvoudig op te lossen. De keuze van apparatuur manueel of via ultrasoon heeft weinig effekt. Je zou kunnen zoeken naar een mondhygieniste die tandsteen kan wegnemen met de keylaser III dan heb je die verdoving helemaal niet nodig.

Heb je het idee zelf goed te poetsen gebruik dan regelmatig kleurtabletjes zodt je zelf ziet waar troep blijft zitten. Mijns inziens is dit voor een patient een noodzakelijk middel voor zelfcorrectie.

Op deze manier ga je komen tot een verbeterde mondgezondheid die toelaat om de tandheelundige behandelingen meer voorspelbaar uit te voeren Minder tot geen tandvleesbloeding bij behandeling geeft kwalitatief beter werk. bovendien zal het resultaat veel en veel langer mee gaan. Immers een gaatje ontstaat op een plek met een lokale onderhoudsfout. als deze niet gewijzigd is na de behandeling komt het probleem vroeg of laat terug.

Uiteindelijk is het zo dat een tandarts met je mondprobleem geconfronteerd wordt zolang je in de stoel zit. wanneer je buiten staat is het nog alleen jou probleem en ben je de enige die daar primair heel veel last van heeft.

Dagelijks zien we hoe patienten adviezen in de wind slaan. Dat wekt frustraties op maar als tandarts kan je je dan soms de vraag stellen of iemand anders je mischien toch kan motiveren te luisteren en dat je dan van elkaar moet afscheid nemen.

Totslot en dit is enigzins een soort van binnenpretje tegenover colega's ; vraag ik me af hoe tandartsen reageren wanneer je met de hier gegeven adviezen naar een tandarts gaat en je hem als patient gaat informeren betreffende de eventueel te gebruiken materialen en technieken zoals ze hier wel eens omschreven worden . Zoals tandarts zou U niet beter mijn tanden vullen met filtec xxltc want dat composiet kleeft toch beter ... Ik zou graag tijdelijk een zenuwcel van die tandarts zijn om na te gaan in hoeverre die hierdoor op de kast gejaagd wordt.

De moraal : Angst is echt en te begrijpen. Als je er ook zelf wil aan werken kan een tandarts je helpen anders komt er nooit een einde aan deze problematiek. Zelfmedelijden bij angst brengt geen baat mee. Grijp alle redingsboeien die men je geeft om behandelingen pijnloos te maken, kies het misnte kwade van de twee. En tertio werk aan een goede eigen mondhygiene en controleer ze zelf op regelmatige basis. En tot slot vraag je tandarts hoe je de relatie kan opkrikken en of dit wederzijds kan. zo niet is het in je eigen belang dat jullie wegen zich scheiden
ma, 08/30/2010 - 20:26 Permalink
Lieneke

(Geheel terzijde: Grappig dat de titel is dat de tandarts geen zin heeft in de behandeling, maar volgens mij ben jezelf diegene die er geen zin in heeft...)

Aantal opmerkingen:
* Is het nou een assistent die mondhygiene werk doet, of een mondhygienist? Is nogal een verschil...Vraag dus of je echt door een gediplomeerd mondhygienist wordt geholpen.
* Hoezo is het een feit dat er teruggetrokken tandvlees is? De warm-koude sensatie lijkt mij hier eerder een verschijnsel van erosie gezien de cola en RedBull consumptie...
* Het is inderdaad vreemd dat dit niet gezien is (als er echt erosie is). Kaart het eens aan...
* Tandsteen wat niet zichtbaar is, is juist de nachtmerrie van het kaakbot. Het is geen esthetische behandeling maar een noodzakelijk kwaad voor een goed doel. Het goede doel is dan gebitsbehoud en gezond tandvlees. Als je het tandsteen onder het tandvlees (daar waar je het dus niet kan zien) laat zitten, dan kan je poetsen wat je wilt, maar dan loop je nog steeds fors risico op kaakbot verlies en dus uiteindelijk gebitsverlies.
ma, 08/30/2010 - 21:09 Permalink