Tandarts Drama, wie betaald

Author:
Simoowne
Posted:
do, 01/21/2016 - 21:50
Hallo allemaal!
hopelijk kunnen jullie mij helpen!

Het is een lang verhaal maar ik zal proberen het een beetje compact te houden.

Ik had al een poos last van gevoeligheid in mijn tanden. Mijn tandarts hield vol dat dit vanzelf over moest gaan, er waren nogal wat gaatjes gevuld. Een week voor de kerstvakantie werd de pijn bijna ondragelijk, weer naar de tandarts gebeld en kreeg de gebruikelijke 'gaat vanzelf over'. Toen ik later (meer pijn) weer belde kreeg ik de optie om op 14 januari langs te komen. Ik dacht, het zal wel aan mij liggen, ik zing het wel uit.

Volgende dag werd ik wakker met een zwelling. Mijn eigen tandartspraktijk was dicht, dus ben ik naar een andere plaats gegaan. er moest echt naar gekeken worden. Bleek dat ik een wortelkanaalbehandeling nodig had. Maar de zwelling was te groot hij kon me niet helpen. 5 dagen antibiotica gekregen.

Paar dagen later is de pijn ondraagbaar. Weer naar de tandarts, spoeddienst. Blijk abcessen in mijn mond te hebben. het lijkt erop dat toen er een gaatje is gevuld, dit fout is gegaan en de zenuw heeft aangetast en deze is gaan ontsteken. Er zijn al drie tanden dood en grote infectie door de kaaklijn. Tandarts heeft gaatjes gemaakt en de abcessen doorgeprikt. Eindelijk wat een opluchting een paar dagen van de pijn af! Hij heeft de abcessen doorgespoeld en de gaatjes dicht gemaakt, moest voor controle naar m'n eigen tandarts.

Paar dagen later, eigen tandarts, maakt de gaatjes weer open. Het is de tandarts dus het zal wel moeten kloppen. Grote fout, stroom van bacteriën en de abcessen waren al snel terug en de pijn ook. Verschillende tandartsen gezien, verschillende medicatie gehad.. je hebt maar te doen met degeen die spoeddienst heeft helaas. De een heeft zonder ergens naar te kijken een snee gemaakt, meer pijn, niks geholpen (wel de kosten natuurlijk) s'avonds naar de huisartsenpost voor pijnstilling. Oudjaarsavond zijn we nu. Tandarts gebeld,de zwelling zou moeten afnemen, anders morgen maar weer bellen. Volgende morgen: de zwelling is nu zo groot dat zelfs het oog dicht zit. Weer naar de tandarts (nieuwjaarsdag). Weer fotos maken, open gemaakt en schoongespoeld. We moesten echt 2 januari weer naar de tandarts om de gaatjes weer dicht te laten maken! zo gezegd zo gedaan. Na de vakantie naar de tandarts geweest die ons goed heeft geholpen in 1x, ondanks de zwelling of dergelijke. iets wat mijn eigen tandarts dus ook had moeten doen voor de vakantie. Doorverwezen naar de kaakchirurg, zwelling was afgezakt dus die kon mij niet meer helpen, had eerder doorverwezen moeten worden (wel aangevraagd maar volgends de tandartsen ging de kaakchirurg mij zo niet helpen) zucht.

Inmiddels pijnvrij en aan de antibiotica. De tandartsen vrezen voor mijn voortanden. Als de infectie niet snel geneest nu zullen mijn voortanden eruit moeten.
De rekeningen stromen nu binnen. Zit op 600. Rekeningen omdat mijn eigen tandarts niet vanaf dag 1 goed gehandeld heeft. Als hij dus had gedaan wat de tandarts in de vakantie had gedaan (open maken, spoelen, volgende dag dicht maken) had ik een zo goed als pijnvrije vakantie gehad, geen tig bezoekjes en geen hoge rekeningen zoals nu.

Kan ik wat met deze rekeningen? Ze zijn van verschillende tandartsen. Ik kan niet bij ze allemaal dus zeggen, jij hebt mij verkeerd behandeld, want dit is niet het geval. Maar had wel de behandeling nodig vanwege mijn eigen tandarts die nalatig was en hoogst waarschijnlijk zelfs de infectie veroorzaakt heeft.

Wat kan ik doen....
Grappa

Je vraag is eigenlijk nauwelijks te beantwoorden. Waarom ga je niet eens praten met je tandarts. Als namelijk een aantal, ik begrijp ook heel diepe, gaatjes zijn behandeld is altijd een kans aanwezig dat een zenuw geirriteerd raakt. Dat uit zich in gevoeligheid soms spontaan en vaak voor temperatuurverschillen. Dat gaat meestal na verloop van tijd, dagen tot weken, vanzelf over. Dus het advies van de tandarts begrijp ik wel alleen weet ik niet of je de tandarts wel voldoende hebt duidelijk gemaakt dat je veel klachten had zoals je beschrijft.
Vervolgens is in een vervelende periode alles nog heftig geworden en heb je veel tandartsen gezien. Dat is helaas niet anders met de feestdagen. Een groot deel van het land is vrij en dus ook tandartsen.
Ook als een reeds geopende tand of kies opniueuw wordt geopend kan een opvlamming plaatsvinden zodat de klachten enige tijd weer heftiger worden. Dat is erg vervelend voor je geweest maar daar kan de tandarts weinig toto niets aan doen.
Mij lijkt dus dat je hier niets aan kunt doen. Vraag in een gesprek met je tandarts uitleg zou ik adviseren en als je toch tweifel houdt kun je altijd je dossier met foto's opvragen en een tweede mening aan een andere tandarts vragen. Als deze mijn indruk bevestigt rest je weing anders dan deze rekeningen te betalen.
vr, 01/22/2016 - 11:24 Permalink
tingobop

Als antwoord op door Grappa

Ik lees hier wel dat de tandarts eerst zei gaat vanzelf over,Oke dan moet je gewoon even afwachten, maar daarna werd de pijn ondragelijk en zei hij weer gaat vanzelf over. dit is wel het punt waarop de tandarts in had moeten grijpen en niet nog eens had moeten zeggen de pijn gaat vanzelf over als de pijn nog erger word, als het vanzelf over gaat dan moet de pijn juist na verloop van tijd afnemen en niet toenemen!

mensen gaan niet voor niks terug naar de tandarts. dit vind ik negeren van klachten/nalatigheid en de patient niet serieus nemen met alle gevolgen van dien.. ik vind dat de tandarts daarop aansprakelijk gesteld moet worden want als er op tijd ingegrepen zou zijn dan waren de kosten en de ellende waarschijnlijk ook niet zo opgelopen. had bespaard kunnen blijven dus!

mijn advies dien een klacht in en neem een advocaat.ik vind dat het maar eens klaar moet zijn dat een tandarts er nooit iets aan zou kunnen doen.
we leven hier niet meer in het stenen tijdperk maar in een moderne wereld met waarin tandartsen niet zomaar wat met de gezondheid van patienten moeten aanklooien. ik vind dit hetzelfde dat als een arts in het ziekenhuis een inschattingsfout fout maakt waardoor je bv een vinger kwijt kan raken . als je straks daardoor je voortanden moet missen is dat net zo erg..
za, 01/23/2016 - 11:09 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door tingobop

Moeilijk te beoordelen...Wat heb je precies gezegd aan de telefoon net voor de vakantie? Heb je gezegd dat je al eerder had gebeld? Heb je aangegeven dat de pijn is toegenomen? Heb je verteld dat het echt ondragelijk was? Aan de telefoon is het soms echt moeilijk inschatten wat er aan de hand is. En dan heb je de pech dat het rond het einde van het jaar idioot druk is in de praktijk. Iedereen wil nog even op de valreep zijn geld opmaken van de verzekering...Ik wil het niet goed praten maar misschien helpt het om je even te verplaatsen in de situatie.
za, 01/23/2016 - 11:33 Permalink