Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Tandarts (assistente) weigert inplanning afspraak ondanks acute ontsteking vanwege bewindvoering | Tandarts.nl
12 berichten / 0 nieuw
Pagina 1 van 2
Tandarts (assistente) weigert inplanning afspraak ondanks acute ontsteking vanwege bewindvoering
icecub
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 6 maanden geleden
Geregistreerd: 11/19/2017 - 14:17
door icecub wo, 09/26/2018 - 06:46
#1

Gisteren probeerde ik een afspraak te maken met mijn tandarts vanwege een pijnlijke ontsteking in een kies. De assistente weigerde om de afspraak in te plannen vanwege dat ik onder bewindvoering sta. Mag noodzakelijke medische hulp mij belemmert worden vanwege bewindvoering?

Enkele feiten:

- Er zijn geen schulden
- De bewindvoering is op vrijwillige basis
- Ik heb een 100% aanvullende tandartsverzekering tot 500 euro

De persoon aan de telefoon zei mij dat er eerst toestemming verleent moest worden. Verdere hulp werd mij niet geboden, ondanks het feit dat ik haar wees op de pijnklachten en dat mijn huisarts ook weigert te helpen vanwege dat dit een probleem voor de tandarts is. Wat in mijn opzicht dan wel weer begrijpelijk is.

Ik ben zo ontzettend kwaad over deze manier van handelen, dat ik in staat ben om een klacht in te dienen bij het tuchtcollege. Ik kan me gewoon echt niet voorstellen dat medische hulp geweigerd mag worden puur om het feit dat iemand een bewindvoerder heeft.

bij pijn mag niet geweigerd
vV
Offline
Laatst gezien: 1 uur 6 min geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
door vV wo, 09/26/2018 - 08:25

bij pijn mag niet geweigerd worden, in ieder geval moet de pijnklacht verholpen. Wat is er van de AV gebruikt dit jaar, wellicht zien ze daar een probleem? Ik denk dat het deels voortkomt uit onbekendheid met onderbewindstellingen. En wellicht slechte ervaringen. (die heeft iedere tandarts, ik ook, recent nog met ondanks toestemming onbetaalde rekeningen, maar mag nog steeds geen reden zijn te weigeren bij pijn. Dan zal tandarts zelf een alternatief moeten zoeken dat er wel iets aan de pijn gedaan kan worden).
advies: regel gewoon snel even toestemming bij bewindvoerder. Klachten gaan indienen etc kan altijd nog maar ik denk dat behandeling pijn nu vooraan moet staan. En spreek de tandarts erop aan dat dit zo niet kan. Ik weet niet of hier al langer sprake is van een behandelrelatie of dat je net pas patient bent daar, kan uitmaken bij beoordeling door de tandarts.

bij pijn mag niet geweigerd
icecub
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 6 maanden geleden
Geregistreerd: 11/19/2017 - 14:17
door icecub wo, 09/26/2018 - 14:42
(Reply to #2)

Hoi vV,

Bedankt voor de snelle reactie. Inmiddels heeft de bewindvoerder actie ondernomen en heb ik morgen een afspraak gekregen. Dus dat is in ieder geval geregeld.

Er is dit jaar nog geen gebruik gemaakt van de AV. Vandaar ook het onbegrip aan mijn zijde. Zelfs al had ik wel schulden en totaal geen geld, de rekening wordt gewoon vergoed. Maar goed. Vervelende ervaringen met bewindvoering kan ik mij goed voorstellen. De meeste bewindvoerders kijken niet of iemand een rekening direct kan betalen, maar alleen of iemand binnen een x aantal jaren een rekening af kan betalen. Wat natuurlijk niet prettig is voor een tandarts.

Er is inderdaad wel al langer sprake van een behandelrelatie. Mijn gebit is enorm slecht. Inmiddels alweer ruim een jaar geleden is er naar alle problemen gekeken en komt het totale kostenplaatje om alles op orde te maken op ruim meer dan 3000 euro. Iets wat ik gewoon absoluut nooit kan betalen, tenzij ik de loterij win (niet dat ik loten wel kan betalen, haha). Ik hoef het mijn bewindvoerder maar te vragen en hij zou zo toestemming geven om die hele behandeling te laten doen. Alleen ben ik dan nog ruim 3 jaar aan het afbetalen, waar de tandarts echt niet vrolijk van gaat worden. Vandaar dat ik zelf besloten heb dat niet te doen.

Er zijn wel andere, goedkopere oplossingen zoals een gedeeltelijke of volledige prothese. Echter ben ik pas 32 jaar oud en diabetes type 1 patiënt. Als ik nu voor een prothese ga, kijk ik over 10 a 15 jaar tegen geslonken kaken aan waar alleen een klikgebit nog uitkomst bied. Deze zijn extra gevoelig voor tandvlees ontstekingen (heb ik begrepen) en dat is met mijn suikerziekte iets wat ik absoluut wil vermijden. Voor mijn gevoel is geld tegenwoordig gewoon belangrijker dan de patiënt. Niet dat ik dat de tandarts kwalijk neem. Eerder onze regering met alle beperkingen binnen de gezondheidszorg.

Hoe dan ook vind ik wel dat ze mij nooit hadden mogen weigeren bij deze pijnklachten. Desnoods hadden ze even een pijnstiller of iets dergelijks voorgeschreven zodat ik niet onnodig pijn hoef te lijden tot de afspraak. Ze hadden zelfs vast een afspraak kunnen inplannen en tussentijds contact kunnen zoeken met de bewindvoerder. Ik vind het niet nodig om hier nu een klacht voor in te gaan dienen. Dat was meer de woede van het moment. Maar zal dit wel morgen met de tandarts bespreken.

bij pijn mag niet geweigerd
vV
Offline
Laatst gezien: 1 uur 6 min geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
door vV wo, 09/26/2018 - 15:15
(Reply to #3)

helder. ben erg benieuwd naar de reactie van de tandarts. Mensen met pijn weigeren te helpen, al is het met doorverwijzing naar iemand die wle kan helpen, of middels medicatie om tijd te overbruggen is regelrecht in strijd met de gedragsregels en met de richtlijnen. Dan had ie beter wat anders kunnen worden, maar niet in de zorgsector moeten werken.
Diabetes heeft net zoals op implantaten net zo veel negatieve invloed zo niet meer op eigen gebit. Wellicht is er ruimte voor een aanvraag in kader van bijzondere tandheelkunde(op radar net in het nieuws).

bij pijn mag niet geweigerd
icecub
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 6 maanden geleden
Geregistreerd: 11/19/2017 - 14:17
door icecub wo, 09/26/2018 - 16:01
(Reply to #4)

Zodra ik een reactie gehad heb, zal ik deze hier morgen plaatsen.

Wat betreft bijzondere tandheelkunde, werd mij deze al 2 maal geweigerd. Dit was weliswaar bij een andere verzekeringsmaatschappij. Als reden werd opgegeven dat mijn diabetes verpleegkundige niet had aangegeven dat mijn diabetes niet instelbaar is. Nu zal dat geen probleem voor mij zijn. Mijn diabetes verpleegkundige zal dit ongetwijfeld op papier willen zetten wanneer ik er naar vraag, want ik ben inderdaad niet instelbaar. Echter gaf de vorige verzekeringsmaatschappij aan dat zelfs al zou ik het wel toegewezen krijgen, dit niet betekend dat mijn behandeling ineens wel vergoed zal worden. Vandaar dat ik het nut er niet van in zag. Hebben zij mij verkeerd ingelicht? Ik vraag er even naar, want ik kan online nergens echt duidelijk een beschrijving vinden van wat bijzondere tandheelkunde precies inhoud betreft vergoedingen.

bij pijn mag niet geweigerd
vV
Offline
Laatst gezien: 1 uur 6 min geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
door vV do, 09/27/2018 - 08:31
(Reply to #5)

bij een aanvraag moeten echt alle gegevens staan, en wanneer er een slecht instelbare diabetes is , is vermelden ervan niet genoeg, het moet door een specialist op papier bevestigd worden.
Dat geldt voor alles, je moet ze elke punt en komma voorkauwen, zij zullen zelf geen onderzoek doen, mogen ze ook niet. Dus een integraal plan met alles erop en eraan. Een goede tandarts weet dat en kan dat, een CBT ook.
Welke maatschappij heeft afgewezen, en welke is er nu?

bij pijn mag niet geweigerd
icecub
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 6 maanden geleden
Geregistreerd: 11/19/2017 - 14:17
door icecub do, 09/27/2018 - 20:19
(Reply to #6)

Hoi vV,

Inmiddels weer thuis. Mijn eigen tandarts had geen ruimte vandaag, dus was er een vervangende tandarts. Erg vriendelijke man. Hij vond meerdere ontstekingen, dus gaf mij een kuur Amoxicilline zodat de ontstekingen eerst verholpen worden. Direct daarna voor volgende week donderdag een nieuwe afspraak bij mijn eigen tandarts om een behandelplan op te zetten.

Wat betreft wat er gebeurd was met mijn bewindvoerder, werd deze reactie gegeven: De assistente had inderdaad de verkeerde woorden gebruikt, en dat zou hij zeker meenemen. Waar het om ging was dat er alleen contact met de bewindvoerder gezocht moest worden betreft de financiële mogelijkheden, zodat er geen kans was dat zij een dure behandeling zouden geven die ik helemaal niet zou kunnen betalen. Volgens deze tandarts waren zij daartoe verplicht.

Tijdens het maken van de vervolgafspraak voor volgende week, blokkeerde hun systeem en werden er opnieuw fouten ontdekt. Zo stond er dat de behandeling van vandaag niet boven de 50 euro uit mocht komen in hun systeem. Toen ik hen wees op mijn AV, werd er ergens naartoe gebeld (ter controle neem ik aan?) en gaven ze mij gelijk. Ik ben inderdaad gewoon 100% tot 500 verzekerd waar nog geen gebruik van gemaakt was. Zij snapten er ook niets meer van. Maar goed, daarover neem ik morgen nog even contact op met mijn bewindvoerder. Die kan daar waarschijnlijk wel meer over vertellen.

Dan als laatste jou vraag. Mijn vorige verzekeraar was FBTO. Nu maak ik gebruik van de collectieve verzekering van mijn gemeente bij de VGZ.

bij pijn mag niet geweigerd
icecub
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 6 maanden geleden
Geregistreerd: 11/19/2017 - 14:17
door icecub zo, 10/07/2018 - 09:58
(Reply to #7)

Hoi Vv,

Intussen vervolg afspraak bij mijn tandarts gehad. Hij heeft een behandelplan opgezet:

12 - Trekken tand of kies
22 - Trekken tand of kies
18 - Trekken tand of kies
16 - Trekken tand of kies
23 - Trekken tand of kies
34 - Trekken tand of kies
36 - Trekken tand of kies
44 - Trekken tand of kies
46 - Trekken tand of kies
47 - Geleidings- en/of infiltratie verdoving
47 - Meervlaks composiet
43 - Geleidings / infiltratie anesth.
43 - 1 vlaks composiet
35 - Geleidings / infiltratie anesth.
35 - Meervlaks composiet
26 - 2 vlaks composiet
25 - 2 vlaks composiet
24 - 2 vlaks composiet
17 - Geleidings / infiltratie anesth.
17 - Meervlaks composiet
15 - Geleidings / infiltratie anesth.
15 - 2 vlaks composiet
13 - Geleidings / infiltratie anesth.
13 - 2 vlaks composiet
24 - 1 vlaks composiet
11 - Geleidings / infiltratie anesth.
11 - 3 vlaks composiet
21 - Geleidings- en/of infiltratie verdoving
21 - 3 vlaks composiet

Zijn plan is om alle genoemde kiezen in november te trekken en de rest in het nieuwe jaar te doen. Vervolgens een gedeeltelijke prothese. Mijn vraag is, is het niet nodig om eerst een afdruk te maken voor de prothese alvorens al die kiezen te trekken? En gezien er betreft kiezen vrijwel niets over blijft, hoe ga ik (tot de prothese gerealiseerd is) vast voedsel binnen krijgen?

Ik heb die laatste vraag ook aan mijn tandarts gesteld, maar die haalde simpelweg zijn schouders op en zei dat we weinig andere keuze hadden.

bij pijn mag niet geweigerd
icecub
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 6 maanden geleden
Geregistreerd: 11/19/2017 - 14:17
door icecub za, 10/13/2018 - 00:18
(Reply to #8)

Ik vind het eerlijk gezegd jammer dat hier uitdrukkelijk in een sticky forum post gevraagd wordt om te reageren op antwoorden, zeker wanneer er een wedervraag gesteld wordt, en je zelf vervolgens geen reacties meer krijgt.

Ik bedoel dit niet als verwijt of om op de een of andere manier gemeen over te komen. Verre van! Meer als opmerking "het moet wel van twee kanten komen".

bij pijn mag niet geweigerd
vV
Offline
Laatst gezien: 1 uur 6 min geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
door vV zo, 10/14/2018 - 13:21
(Reply to #9)

Reacties hier door vrijwilligers gebeurt in vrij tijd . Helaas ben ik hier momenteel de enige tandarts die actief is. En de paar reacties van mijn kant in afgelopen week waren op basis van prioriteit.
Voor de rest had ik tot nu belangrijker zaken te doen, of gewoon bezig vrij te zijn.
Om op de vraag terug te komen: er zijn altijd meerdere wegen die naar rome leiden. Wanneer er tijd zit tussenntrekken en maken pp, maak je de afdruk na herstel wonden.

bij pijn mag niet geweigerd
icecub
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 6 maanden geleden
Geregistreerd: 11/19/2017 - 14:17
door icecub zo, 10/14/2018 - 20:07
(Reply to #10)

Begrijpelijk. Zoals ik al zei, het was niet bedoeld als verwijt. Bedankt voor het antwoord, dat stelt me enigszins gerust. In uw vorige post vroeg u mij naar de verzekeringsmaatschappij waar ik nu lid was. Was hier een reden voor, of was dit gewoon voor eigen referentie?

Pagina 1 van 2