Tandarst laat stukje "gereedschap" achter

Author:
Dianci
Posted:
za, 02/03/2007 - 00:43
Allen,

Gaarne advies over mogelijke vervolg stappen die ik kan ondernemen. Ik zal mijn verhaal kort houden. 2 jaar geleden is er een gaatje van een kies gevuld. Vervolgens blijf ik pijn houden (daarvoor niet). De tandarst vulde de kies opnieuw -> nog steeds pijn en ontstoken tandvlees -> tandarst doet een wortel kanaal behandeling -> ... de kies breekt -> enz. -> nog steeds ontstoken tandvlees. Vandaag wederom een wortelkanaal behandeling door een specialist en die kwam tot de ontdekking dat er een stukje metaal, afgebroken van een tandarst instrument, vast zit bij de wortel en ook nog eens zeer moeilijk te verwijderen is.
Vraag/advies: Kan ik de tandarst aansprakelijk hiervoor stellen en de gemaakte en toekomstige kosten op de tandarst verhalen (laat staan het leed van vele malen naar de tandarst gaan)?

mvg,
Diana[/i]
Newtan

De gemiddelde tandarts laat wel een paar keer per jaar zo'n stukje micro-vijl in een kies achter. Dat is geen fout, maar een risico van het gebruik van instrumenten in nauwe en vaak kromme kanalen.

Daar houden we rekening mee. Als het goed is, is het allemaal ontsmet en er wordt altijd met gesteriliseerde instrumenten gewerkt.

Dus op zich is zo'n puntje geen probleem.
Er onstaat napijn op het moment dat er bacterien niet helemaal verwijderd kunnen worden. Die zouden rond zo'n stukje vijlpunt kunnen blijven wonen.
Anderzijds is het vrij normaal dat je een kies niet helemaal schoon krijgt, al breekt er geen enkel instrument af.
Wortelkanalen hebben nou eenmaal eerder de vorm van mergelgrotten dan van waterleidingbuis.
Het verschil is alleen dat als er wat afbreekt, je misschien 10% meer niet schoon krijgt.

Of je daar last van krijgt, hangt eerder van andere omstandigheden af. Het gaat nu te ver om die allemaal aan te geven.
Maar neem maar aan dat zo'n vijlpuntje geen groot risico is.

Of je de tandarts kan aanklagen, hangt ervan af wat hij/zij van tevoren beloofd heeft. Z'n best doen, of perfectie, zonder risico's. Zelfs een specialist belooft dat niet. En de meeste tandartsen beloven helemaal niets.
Wat een specialist (endodontoloog of verder opgeleide tandarts) wel doet, is alle byzonderheden vertellen. Dat hoort bij de behandeling. Dus ook dat er per vierkante millimeter 10 tot 20.000 (!) zijkanaaltjes in een wortel zitten waar bacterien in kunnen achterblijven.
En dat een vulling die bovenop de wortelvulling zit perfect lekvrij moet kunnen zitten om een wortelvulling schoon te houden. Wortelvullingen lekken vrijwel altijd namelijk. Dan moet je het gat niet te groot hebben gemaakt.
En als er dus iets afbreekt tot onder het tandvlees (wat bij jou ontstoken was), is het al een hele kunst om daar nog een fatsoenlijke vulling in te krijgen.

Het zou best kunnen dat daar eerder de oorzaak van je doorlopende napijn heeft gezeten.
za, 02/03/2007 - 07:51 Permalink