tandafbrokkeling na beugel

Author:
veronique cruyt
Posted:
wo, 09/08/2004 - 08:52
mijn nichtje van 15 droeg bijna 3 jaar een vaste beugel, na het verwijderen hiervan is het resultaat verschrikkelijk, allemaal donker bruine vlekken en hier en daar zelfs afbrokkeling. De tandarts beweert dat ze haar tanden niet genoeg poetste. Mijn nicht beweert het tegendeel. Wie is nu verantwoordelijk voor die schade
Roxanne

Hier heb ik in het andere gedeelte ook al op geantwoord maar: je nichtje is verandwoordelijk voor haar mondhygiene, en dus ook verantwoordelijk voor de plak die die verkleuringen heeft veroorzaakt.

Groetjes Roxanne :smt006
wo, 09/08/2004 - 16:26 Permalink
minique

Ik denk idd ook dat je nichtje zelf verantwoordelijk is. Alleen kun je je afvragen welke rol de tandarts had kunnen spelen. Ik ben maar een leek, maar misschien had hij het eerder kunnen signaleren. Dan had hij haar een poetsinstructie kunnen geven c.q. aanwijzingen over ze haar tanden/kiezen beter had kunnen verzorgen (waar ze op moest letten specifiek met een beugel). Maar misschien is het gewoon niet zichtbaar en dan valt - hoe vervelend het ook is! - ook de tandarts niets te verwijten, denk ik.

:smt006 Monique
wo, 09/08/2004 - 17:11 Permalink
Bliepmiep

Hmmm, ik moet de tandarts gelijk geven. Door 'omstandigheden' heb ik ruim 7 jaar met een vaste beugel gelopen.
De enige schade die ik heb, zijn een PAAR witte vlekjes (fluortekort) en een verrotte kies daar waar de ring omheen zat. Daar is een WKB gedaan en ik heb nergens meer last van.
als dat afbrokkelen dus zou komen door het te lang dragen van een beugel, had ik zo mn gebit in de Steradent kunnen leggen, maar dat is zeker niet het geval! Ik heb aan 1 kant zelfs helemaal geen gaatjes niks. Ik had alleen veel last van tandsteen.
wo, 09/08/2004 - 21:48 Permalink
dj

Nou, ik denk dat eea ietsje gecompliceerder ligt.

1 Kijk wie de schade moet betalen dat ligt zo: iedereen draait voor zijn eigen schade op tenzij bewezen kan worden gemaakt dat iemand anders aansprakelijk is, in dit geval doordat er een fout zou moeten zijn gemaakt in de behandeling en deze fout tot de gebitsschade heeft geleid. Dit is over het algemeen heel erg moeilijk aan te tonen voor een patient. Ik betwijfel of het er in dit geval in zal zitten.

2 De beugel is dus gedragen van 12 tot 15 jaar oud en in dat geval zijn de ouders/verzorgers medeverantwoordelijk voor een goede mondhygiene en ook voor het verloop van de behandeling.

3 Het is denk ik ietsje kort door de bocht om te zeggen dat het door slechte mondhygiene komt, er kunnen allerlei andere dingen meespelen, de een heeft meer aanleg voor dit soort dingen dan de ander, verschillen in samenstelling van het speeksel, misschien wel te weinig speeksel, ziekte, er zijn vast wel meer dingen.

4 Ik denk dat bij een goede behandeling hoort dat de patient duidelijk wordt verteld bij een beugel extra goede mondhygiene nodig is, zelfs al voordat er problemen ontstaan. Het ontstaan van plaqueproblemen rond de slotjes is een risico van de behandeling. Als dat niet is gebeurd lijkt me dat onzorgvuldig en dat is dan iets waar de tandarts op aangesproken kan worden. Het zal alleen meestal niet meevallen om zoiets aan te tonen.

Doeg,
wo, 09/08/2004 - 22:33 Permalink