Tand bewerken zonder toestemming?

Author:
Mira58
Posted:
vr, 06/07/2013 - 15:13
Beste vV en andere Deskundigen,

Graag wil ik antwoord op de volgende vraag, en hoor ik graag jullie mening over de volgende situatie.

Voortand boven (in het middellijn) moest opnieuw gevuld worden, oude vulling was beetje gekrompen. Geen tandbederf! Tandarts zou het van de achterkant mooi kunnen maken. Omdat het in het verleden ook al een paar keer zo is gemaakt door andere tandartsen, heb ik ingestemd met de behandeling.
Mijn tandarts heeft tijdens het vullen van mijn voortand de naastliggende ook grondig bewerkt, zonder met mij te overleggen.
Hij heeft de originele vorm van mijn voortanden ook veranderd, er zit nu een soort "gleufje" in het midden, etensresten blijven er in zitten na iedere maaltijd en speekselbelletjes komen door via de grotere opening. Mijn voortanden raken elkaar praktisch niet meer, voorheen zaten ze mooi strak en "dik" tegen elkaar. Ik heb nu 3 vlaktes op de naastliggende tand door de grove bewerking om hem boller te krijgen naar het middenlijn toe!
Ik ben angstpatient, heb mijn verstand op nul gezet tijdens de behandeling, was beduusd van de verdoving, maar vond wel verdacht dat er zoveel moest gebeuren aan de voorkant. Thuis, toen ik de "resultaat" bekeek, was ik in alle staten!
Nog nooit heeft een tandarts zoveel drastische veranderingen gemaakt in mijn mond zonder te overleggen. Ik had zeker niet ingestemd! Bovendien, vlak voor de behandeling heb ik hem nadrukkelijk gevraagd om de naastliggende tand niet te behandelen. Die tand was 4 jaar geleden op een gerenommeerde kliniek perfect gerestaureerd. Dat zou niet gebeuren, heeft hij mij verzekerd!

Kort geleden heb ik een gesprek met hem aangevraagd. Hij heeft zich verontschuldigd, hij dacht, dat ik het ZO mooi zou vinden. Hij heeft het aangeboden om alles te repareren, naar mijn wens. Hij kon geen antwoord geven op de vraag, waarom hij de vorm van mijn voortanden heeft veranderd, en waarom hij de naastliggende ook heeft bewerkt, zonder mijn toestemming.
Ik wil niet meer bij hem in de stoel zitten. Ik heb geen vertrouwen meer in hem en in zijn werk.
Ik wil de al betaalde behandelingskosten terugvragen, en een soort schadevergoeding ontvangen om de reparatie bij een andere tandarts laten uitvoeren, want dat zal weer centjes kosten. Heb ik hier recht op?
Wat is jullie mening over de situatie?
Alvast bedankt voor alle antwoorden!
Mira58

Nog een item, was ik vergeten:
Na de behandeling had ik een wondje boven de voortanden op mijn tandvlees. Nu heb ik een klein litteken, het is een soort afdruk van een ronde iets. De natuurlijke verdikking, wat ik had tussen mijn voortanden, is deels verdwenen, er is een duidelijk driekwart-cirkeltje te zien daar, in de tandvlees. Ook dit groeit niet meer terug...
Ik ben zeer verdrietig en gestressd door dit alles. Wat is jullie advies? Moet ik verdere stappen ondernemen? Tijdens het gesprek over mijn klachten heeft hij de litteken eerst "niet kunnen zien", terwijl het ook met het vrije oog zichtbaar is... Daarna heeft hij gemompeld, dat het waarschijnlijk van het watje kwam. Dat stond ook op mijn klachtenbrief: hij heeft mijn bovenlip op een kurkdroog watje gespannen, en na de behandeling, na een half uur letterlijk afgescheurd van mijn tandvlees, deed erg zeer. Daarna een week lang witte stippetjes op het slijmvlies gehad en rood en pijnlijk.
Ik weet het bijna zeker dat het litteken van het polijst-borsteltje kwam. Hij had haast en werkte onzorgvuldig....
vr, 06/07/2013 - 16:57 Permalink
Romy32

Wat vervelend zeg, dat het resultaat van de behandeling niet aan uw verwachtingen voldoet.
Dat de tandarts zich heeft verontschuldigd, en heeft aangeboden uw tanden naar uw wens te herstellen, geeft denk ik wel aan dat hij zelf ook ziet dat het beter had gekund. Op zich vind ik het ook wel een redelijk aanbod, maar ik kan me voorstellen dat het vertrouwen bij u weg is.

Ik wil de al betaalde behandelingskosten terugvragen, en een soort schadevergoeding ontvangen om de reparatie bij een andere tandarts laten uitvoeren, want dat zal weer centjes kosten. Heb ik hier recht op?

Geen idee of u daar recht op heeft.
Ik denk het eerlijk gezegd niet, maar misschien denken de tandartsen op dit forum daar anders over hoor.

Wat ik zelf zou doen, is toch nog een keer het gesprek met de tandarts aangaan.
En dan niet op een aanvallende manier, maar gewoon eerlijk over hoe u zich nu voelt.
Dat u van slag bent door wat er gebeurd is, en graag tot een goede oplossing wilt komen.
za, 06/08/2013 - 10:33 Permalink
vV

Heel vervelend inderdaad. Nu heeft hij aangeboden om eea recht te zetten. Ik neem ook aan dat hij begrijpt dat het vertrouwen weg is.
Overleg even over de gemaakte kosten. Aangezien hij aangeboden heeft eea , ik neem aan kostenloos, te corrigeren is dat mbt wat van hem verwacht moet worden eigenlijk al genoeg. Dat u van die aanbieding geen gebruikt wilt maken is dan uw keus waarvoor u hem niet financieel aansprakelijk kan stellen. De vervolgschade, tja lastige discussie. Omdat hij het wil corrigeren is die er eigenlijk niet, tenminste niet in financiële zin.
En of wat er overblijft een civiele procedure van jaren waard is, want dat kan het worden, is aan u om te beslissen.
za, 06/08/2013 - 11:36 Permalink
Mira58

Beste Romy en tandarts vV,

Hartelijk bedankt voor jullie reaktie!
Ik kan nu pas (1 dag later) reageren, want gisteren had ik een hele zware migraine aanval, ik ben al vanaf mijn kinderjaren migrainepatient.... Helaas.
Vanochtend nog veel last van de medicatie en andere bijwerkingen, maar ik kan nu achter de PC zitten, ben niet meer misselijk en ik zie alles weer...

Ik heb besloten om niet meer bij deze tandarts op de stoel gaan zitten. Ik zie namelijk geen garantie, dat de herstelwerkzaamheden gaan slagen, gezien dat geen van de behandelde tanden vakwerk vertonen.. sorry. Hij was met deze "prestatie" zeker gezakt op zijn eindexamen. Dat ziet hij denk ik achteraf ook, ja, maar daar kan ik eigenlijk weinig mee.
En zoals je schrijft, beste vV, het vertrouwen is weg. Ik durf en wens niet meer bij hem in de stoel zitten.

Ik ben inderdaad diep ongelukkig met mijn afgeronde voortanden. Ik ga nu een brief schrijven, waarin ik de al betaalde behandelkosten terug wil vragen, en een passend vergoeding voor de herstelwerkzaamheden bij een andere tandarts. Romy, bedankt voor je advies, ik ga het netjes formulieren.... Misschien helpt dat.

Een civile procedure, dat is helaas niet voor mij bestemd. Noch mijn zenuwen, noch mijn Nederlands is niet toereikend.
Ik wilde nog graag weten, of het weleens voorkomt of acceptabel is, dat mijn tandvlees blijvend letsel vertoont na de behandeling. Of hoort dit gewoon bij de risico's van een tandartsbehandeling?

Nogmaals bedankt voor jullie reaktie!
ma, 06/10/2013 - 19:42 Permalink