Standaard eufel maar toch wil ik het weten: Afspraak gemist

Author:
djmulder
Posted:
di, 11/02/2004 - 18:59
Hai,

Nou zowiezo ben ik nieuw op dit forum dus bij deze: Hallo allemaal,

Maar even mijn probleem: Ik had vandaag een afspraak bij de tandarts om 11:45, dus ik zit daar netjes al om 11:30 en rond 11:45 stipt komt de assistente inene langs met de melding: Je had hier om 10:45 een afspraak hoor. Dus ik moest bij de arts zelf komen die had die dag geen ruimte meer voor me maar hij stond wel al direct klaar met een rekening van 60 eurie voor de gemiste afspraak.

Nou vind ik die 60 eurie het probleem niet, maar de misplanning wel. Ik heb de afspraak ingevoerd in mun pda op de dag dat ik em maakte met de assistente, ze heeft de pda "bewonderd" omdat ze dat soort apparaten niet vaak ziet, ze heeft bevestigd dat het die datum en tijd was welke ik aantoonde op de pda. Hierna heb ik tevens bij thuiskomst de afspraak bevestigd bij mijn moeder die dit opschreef op een (ouderwetse) papieren kalender. EN natuurlijk bij het laden in mijn cradle is de pda gesynchroniseerd met mijn pc kalender.

Zo een heel verhaal..maar nu de vraag, wie zit er fout? het is duidelijk aan één aldaniet aan twee kanten fout gegaan. Maar zoals ik in mijn verhaal heb proberen te vertellen is dat hoe dan ook er geen wijziging in afgesproken tijd en datum heeft plaats kunnen vinden aan mijn kant. Aangezien de assistente het heeft bevestigd dat het goed is opgenomen in pda en niet zo'n groen kaartje gaf.

Zowiezo vond ik het vaag dat ze precies om 11:45 kwam kijken....maar zal wel toeval zijn.

Hierbij moet ik wel zeggen dat het vaker voorkom dat ik een afspraak mis..en kan wel een smoes ophouden waarom (sja er zouden tandartsen moeten bestaan voor icters heh? :), maar in dit geval was het echt niet zo.

Ach ja hopende dat jullie me kunnen helpen.

Grt,


DJ_M
ASMAN

Hoop geld voor een gemiste afspraak. Zijn hier geen vaste tarieven voor. Ik kreeg een nota van 11 euri voor een vergeten controle-afspraak.
wo, 11/03/2004 - 09:45 Permalink
vV

Hier zijn geen vaste tearieven voor, wel een code C90, welke ingevuld kan worden al naar gelang de aard/duur van de afspraak. De tandarts is gerechtigd 100% van de GEPLANDE behandeling in rekening te brengen, dus bij een periodieke controle is dit minimaal 17,60.
Verder hanteer ik in de eigen praktijk wel de formule dat ik kijk naar het verleden van de patient en eventueel bijkomende factoren, maar dat ben ik.

Indien de afspraak dus was voor behandeling klinkt 60,= heel redelijk.

Verder hanteren wij in de praktijk het systeem dat de patient altijd een afspraakkaartje meekrijgt, ook al noteert hij het zelf in de eigen agenda (of PDA). Hier heb ik in het verleden te vaak discussie over gehad met patienten, aan welke kant de fout lag. Ik accepteer alleen ons eigen afspraakkaartje als bewijs voor een fout aan onze kant, en geen eigen notities van de zijde van de patient.
wo, 11/03/2004 - 10:38 Permalink
djmulder

Hoi,

Mja maar dan had de assistente wel het kaartje mee moeten geven. Maar is hiervoor zowiezo ook geen regeling? Ik verwacht meestal van een afspraak een bevestiging of iets dergelijks...om dit soort misverstanden te verkomen.

De behandeling was een wortelkanaal btw.

Groet,

André
wo, 11/03/2004 - 11:44 Permalink
vV

Het hangt natuurlijk af van de procedures in de praktijk, dat verschilt per praktijk. Overigens is het ondoendlijk ook nog eens voor alle patienten voor aan de balie gemaakte afspraken voor behandeling (dus meestal redelijk korte termijn). ook nog eens herinneringen te gaan versturen!

In uw geval: gezien het feit dat u de afspraak zelf genoteerd heeft in de PDA mag ik aannemen dat u gewend bent zelf uw agenda te plannen?

Overigens ben ik benieuwd naar de argumentatie van de tandarts die er dus wel vanuit gaat dat de fout niet aan de zijde van de praktijk ligt.
Wordt de afspraak in de computer genoteerd of met de hand in een boek?

Om zijn standpunt hard te maken zal hij een of andere vaste procedure moeten hebben die fouten aan zijn kant (nagenoeg) uitsluit, zoals wij dat doen: altijd afspraakkaartje meegeven. Indien een patient het zelf noteert in eigen agenda en het kaartej in de praktijk laat liggen noteren wij dit in zijn kaart: wel eigen verantwoordelijkheid als het fout gaat!

Overigens bent u indien de afspraak voor een wortelkanaalbehandeling zwaar gematst met de hoogte van de rekening. Ik zou mij richten op goede communicatie met de praktijk om herhaling (waar de fout ook ligt) te voorkomen!
wo, 11/03/2004 - 13:36 Permalink
Roxanne

Bij ons in de praktijk doe we de regeling van het aantal minuten, de eerste keer rekenen we nog niks, maar de 2e keer rekenen we het aantal minuten waarvoor de afspraak stond.

dus bij ons zou het ongeveer 45 euro worden.....

vervelend, want ga maar eens aantonen bij wie de fout lag, en als patient ben je verplicht die rekening te betalen, want hoe kan jij aantonen dat jij niet die fout hebt gemaakt....

Groetjes
wo, 11/03/2004 - 15:51 Permalink
alscho28

inderdaad zou ik als praktijk ook altijd een afspraakkaartje meegeven. ik krijg deze standaard wel mee. onze tandarts laat de afspraak op een sticker drukken. dit is een 1 op 1 koppeling met de agenda in zijn computer. en dit stickertje wordt op een afspraakkaartje geplakt. Lekker makkelijk en heb je nooit verschillen. tenzij er later in de computer wijzigingen plaats gaan vinden die niet doorgebeld worden.
maar in dit geval heeft de patient de afspraak laten bevestigen via de PDA en ik zou in dat geval ook de extra kosten kwijtschelden. er zijn mensen die er misbruik van maken: ik ben medewerker customer support bij een computerdistri en daar maak je genoeg dingen mee.
en wat eerder ook geschetst is, kijk ook naar het verleden van de patient.
wo, 11/03/2004 - 16:08 Permalink
djmulder

Sja normaliter krijg ik wel een afspraak kaartje mee idd.

Ik zeg ook niet dat ik niet fout kan zitten, maar het is hoogst onwaarschijnlijk aangezien de datum en tijd bevestigd is door de assistente op de plek waar ik het initieel heb genoteerd en hierna nog genoteerd op meerdere verschillende locaties (met de motivatie om dit soort ervaringen tegen te gaan...maarja tevergeefs dus)

Mijn tandarts toonde aan dat het ook in zijn agenda stond, maar ook die wordt handmatig ingevuld, dus dat zegt nog niets.

Sja ik weet het niet meer, ik heb nu een boze brief van hem liggen omdat ik het probeer uit te zoeken aan wiens kant de fout zit en dat ik maar beter een andere tandarts kan zoeken. Mja om precies te zijn: als ik niet hem opbel met de melding dat ik niet een andere tandarts wil, laat hij de afspraak vallen en mag ik een andere tandarts zoeken.

In antwoord op vV dus: Afspraak is bij hem dus in boek geschreven en ja ik beheer mijn eigen agenda, een tandarts is niet de enige afspraak die ik maak op een dag, ik heb een eigen onderneming en ben regelmatig op stap, dus ik ben wel wat gewend :) . En ja ik weet dat ik gematst ben, maar zoals ik al eerder vermelde, het gaat mij niet om het geld, het gaat mij erom dat ik weet waar de fout ligt, om dit in de toekomst te voorkomen.

Roxanne: Het aantonen probeer ik nu en zo ben ik dus op dit forum gekomen :)

Zowiezo in het algemeen: Ik vind het gek dat er gewoon niet een brief wordt nagestuurd met de afspraak bevestigd. Het kost je een zegel en een moment tijd (niet als je het automatiseerd natuurlijk) maar het voorkomt zo veel problemen.

De tandartsen verdedigen zich bij dit soort problemen met de standaard beredenering: "Wij moeten ook ons geld verdienen en de tijd die wij daar zitten maken wij kosten", het is de waarheid dat geef ik toe, maar in andere bedrijfsformen is het ook normaal om een afspraakbevestiging te sturen, waarom doen zij hier ook niet aan?

Groet,


André
wo, 11/03/2004 - 18:46 Permalink
dj

Sja ik weet het niet meer, ik heb nu een boze brief van hem liggen omdat ik het probeer uit te zoeken aan wiens kant de fout zit en dat ik maar beter een andere tandarts kan zoeken. Mja om precies te zijn: als ik niet hem opbel met de melding dat ik niet een andere tandarts wil, laat hij de afspraak vallen en mag ik een andere tandarts zoeken.

Dit hoort niet, je mag dat eens even uitzoeken natuurlijk. Een dispuut over een rekening als deze mag niet leiden tot "zoekt u dan een andere tandarts." Daarmee geeft de tandarts te kennen dat hij dat hij de behandelovereenskomt opzegt. De wet stelt dat daarvoor "gewichtige redenen" moeten zijn. Dit is gewoon geen gewichtige reden.

Een praktijk die geen bevestigingen van afspraken rondstuurt staat in dit soort gevallen gewoon minder sterk dat een die dat wel doet. Maar het kost natuurljik wel geld en tijd, ik denk meer dan je zo zou zeggen (apparatuur, sofware, backups, arbeidskosten, enveloppen, postzegel, sticker, papier). Ik vermoed dat het voor een kleinere praktijk best al een een euro per afspraak zou kunnen zijn. Zo gek is het niet om het niet te doen. Maar, als dat dan niet gebeurd dan zou de praktijk ook enige rekening moeten houden met misverstanden waarbij de schuld ook bij hen kan liggen.

Er kan eens een enkele keer een conflict over een rekening ontstaan, dat gebeurt gewoon af en toe. Daar hoor je dan volwassen mee om te gaan, ok, er is een verschil van mening. De tandarts heeft zelfs een code om een gesprek met de patient te hebben om dat eens door te spreken (dwz mag daar een bedragje voor in rekening brengen dat de meeste verzekeraars zullen vergoeden), het zgn "incidenteel consult". Er zijn ook klachtenprocedure's bij de beroepsverenigingen.
De patient over een konfliktje de deur wijzen is, omdat er helemaal nog geen sprake is van van "gewichtige redenen", meer dan een kleine onzorgvuldigheid. Het druist in tegen de letter én geest van de "WGBO" en de "Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector." Een patient mag een incidenteel conult vragen, een klacht indienen bij de beroepsvereniging etc, in principe zonder dat hij uit de praktijk wordt gezet (of het moet echt verschrikkelijk onterecht zijn).
wo, 11/03/2004 - 19:16 Permalink
vV

Hier moet gewoon uit te komen zijn, en helaas voor de tandarts is een handmatige agenda veel meer vergissing-gevoelig dan via de computer.
Tevens is er geen afspraakkaartje meegegeven zoals gebruikelijk.

Mijn advies is een voorstel de rekening te delen (hoewel je al gematst bent) en maatregelen af te spreken herhaling te voorkomen, zoals wel een afspraakkaartje van de praktijk meegeven.

Voor alle korte termijnafspraken die gemaakt worden voor vervolgbehandelingen ook nog eens een schriftelijke bevestiging sturen is ondoenlijk uit oragnisatorisch oogpunt Dit zou voor een gemiddelde praktijk een kostenstijging van minimaal €5000,= per jaar betekenen, naast nog de extra tijd voor de ook al zwaar belaste assistentes.
Daarnaast is het natuurlijk simpelweg eigen verantwoording van de patient, het is tenslotte zijn lichaam en gezondheid.

Om het terug te koppelen naar het gebruik in de zakelijke wereld: ook ik krijg wel eens bezoek van vertegenwoordigers en dergelijk. Alleen is het zo dat zij de afspraak met mij maken, en zijn zij het die dit inderdaaad(meestal) schriftelijk bevestigen aan mij. In deze context is het dus eigenlijk de patient die aan de tandarts de bevestiging zou moeten sturen!
Maar ik weet nu al de reacties als ik dat van mijn patienten ga vragen...
do, 11/04/2004 - 08:25 Permalink
vV

Tevens schiet mij net te binnen dat ik niet snap dat hij ontstemd is over het feit dat u wilt weten waar de fout ligt, dat is tenslotte ook in zijn eigen belang, namelijk om herhaling te voorkomen!
(tenzij hij natuurlijk al weet waar de fout ligt....)
do, 11/04/2004 - 08:27 Permalink
djmulder

Hoi sorry tijd niets meer gepost :) sja weekend heh?

Hmm mja je zegt het al dat de vertegenwoordigers de afspraak bevestigen, sja dat zegt toch al genoeg? zij willen iets verkopen aan jou/u....net zoals de tandarts zijn diensten wil verkopen aan jou/u

Maarja dit is een kip/ei verhaal dus sja veel verder ga ik er niet op in.

De kosten stijging van € 5000 op een jaar is iets te ruim imho, dat is 420 euro in de maand, uitgaande dat print kosten + postzegel + enveloppe rond de 1 euro samen ligt per afspraak, (in de praktijk ligt dit idd "iets" hoger maar niet veel :) maar houdt in de tandarts 420 mensen in de maand helpt....kan..is haalbaar idd ...maar dat houdt ook in dat er voor 420 mensen aan inkomen binnen komt...dus die ene euro per bezoek is dan echt wel te overzien (des noods "extra" uit de portemonnee van de patient)

En de stress op de assistente, sja uh tis 1 standaard brief uit de printer laten rollen met als enige dynamische: datum en patient gegevens, jee...zelfs iemand met een beginners cursus Word kan dit. En ik ga er vanuit dat de assistente dat kan...de factuur lukt haar ook ;)

Maar dan nog :) ik wil hier niet beginnen over automatiseren bij tandartsen (hoewel: Ik ken nog wel een goed ict bedrijfie die wel wat kan opzetten;), maar ik wil gewoon een goed idee voor een oplossing hiervoor :S ik weet niet meer hoe ik mijn tandarts moet aanspreken...hij's blijkbaar redelijk pissed en kan hem denk ik wel afschrijven...


Groet,


André
ma, 11/08/2004 - 01:45 Permalink
vV

Het is inderdaad een kip/ei verhaal aan het worden. Dat de tandarts zijn diensten verkoopt zoals u stelt is slechts gedeeltelijk waar in mijn visie.
Onder de streep blijft staan dat de patient de afspraak maakt bij de tandarts, namelijk in het belang van zijn eigen mondgezondheid. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt dus ook 100% bij de patient. Hij/zij hoeft niet te komen! Verder is het gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van patient en tandarts samen (of de assistente als verlengde arm van de tandarts) te voorkomen dat er hierbij fouten ontstaan, waar uiteindelijk beiden de dupe van worden (aangetoond met uw verhaal).

Dat uw tandarts redelijk pissed is zoals u stelt en er met hem niet meer gecommuniceerd kan worden kan slechts 2 oorzaken hebben:
Of het is in uw geval niet de eerste keer, en er is al vaker discussie over geweest (maar daar geeft u in uw verhaal geen verdere info over), als andere alternatief blijft slechts staan dat de fout volledig aan de kant van de praktijk ligt.
In het laatste geval is hij blijkbaar niet bereid hiervoor uit te komen, en dan kunt u beter een andere tandarts zoeken, want nu gaat het nog om een afspraak (relatief probleem) maar een violgende keer wellicht daadwerkelijk om iets waar uw (mond) gezondheid bij betrokken is, met alle gevolgen van dien.

Verder denk ik dat deze topic wel gesloten kan worden, alles is denk ik al gezegd.
ma, 11/08/2004 - 08:11 Permalink
vV

o ja vergeten: u stelt dat de euro extra desnoods maar uit de zak van de patient zelf moet komen, maar dit kan niet.
In de wettelijk vastgestelde tarieven is geen mogelijkheid de patient extra dit soort kosten in rekening te brengen, de UPT tarieven zijn integraal van overheidswege vastgesteld. Dit is inclusief alle kosten voor de praktijkvoering dus automatisering, reiniging, verbruiksmateriaal, huisvesting,assistentie etc etc. Kostenstijgingen worden op het moment niet gecompenseerd, dus er zal in diverse praktijken eerder bezuinigd moeten worden dan een extra uitgave te bedenken.

Het idee dat tandartsen toch geld als water verdienen is niet meer van deze tijd, wij moeten er als ieder ander gewoon hard voor werken. Een te groot percentage haalt het pensioen al niet meer wegens vroegtijdig overlijden (hartklachten), of arbeidsongeschiktheid door rug-nekklachten en niet te vergeten burn-out.

Gezien de huidige situatie zit geen enkele tandarts te wachten op een extra onkostenpost. Een situatie waarbij wij bij alle patienten ook voor dit soort zaken nog eens het handje moeten gaan vasthouden lijkt mij ongewenst!
Ter vergelijking: als u door uw huisarts wordt doorgestuurd naar een medisch specialist maakt u hiervoor toch ook zelf de afspraak bij het ziekenhuis? Namelijk in het belang van uw eigen gezondheid (tenzij het erg spoedeisend is natuurlijk, dan zal er gelijk gebeld worden door de huisarts met het ziekenhuis)
ma, 11/08/2004 - 08:22 Permalink
Roxanne

Als ik heel eerlijk ben, ik moet er niet aan denken om bij elke afspraak een brief te gaan maken om te gaan bevestigen dat een patiënt een afspraak heeft staan die hij/zij moet hervatten....

nee dat is haast niet te doen, of het is kwaliteit ( vullingen die goed gedaan worden ) of het is kwantiteit....

Ik kies toch liever voor kwaliteit... :D

Groetjes!
ma, 11/08/2004 - 18:17 Permalink
de digitale tandarts

Toevallig gebruiken wij nu sinds kort een sms service. Indien bij ons het 06 nr van de patient bekend is, krijgt hij/zij een dag van tevoren een sms met de tijd van de afspraak.

In dit soort gevallen is dat dan weer een uitkomst :D
ma, 11/08/2004 - 19:32 Permalink
Roxanne

Dat is pas gaaf!!! bijna het toppunt van automatisering...

*pieppiep*
Hee, ik heb een sms'je van mijn tandarts... ik heb een date met hem ;-)

Whahahaha zie het al helemaal voor me!

maar hoe zetten jullie z'n systeem op???
ma, 11/08/2004 - 19:36 Permalink
de digitale tandarts

Het is ontwikkeld uit de internet agenda die we hebben gemaakt. Ikzelf doe er niks meer mee maar een collega uit mijn praktijk is er mee doorgegaan.

De afspraken worden uit de computer van de tandartspraktijk naar de internetserver gestuurd. Deze server heeft weer een verbinding met een sms dienst en deze vestuurd het weer via een provider zoals bijv. KPN

Ik geloof dat het ons 14 cent per sms kost, maar de patienten reageren erg positief hierop!

Zie deze site http://www.dentline.nl
ma, 11/08/2004 - 19:49 Permalink
dj

Goed idee ja!

Ik zat er aan te denken met en vaste telefoon en een geautomatiseerd bericht maar dat zou niet werken: je krijgt veel te vaak aneren aan de lijn en dat is dan een schending van de privacyregels...
ma, 11/08/2004 - 19:49 Permalink
Moon

Ik vind het inderdaad erg slim. Gewoon een sms van je tandarts... Hoi! denk je er morgen aan om bij me langs te komen??? Whiiiiii (ik zou spontaan een hartverzakking krijgen... bij mij staat er voor komende woensdag een afspraak... elke keer dat ik mijn agenda open sla zie ik het staan... heel irritant!!!)

Doet me denken aan een verhaal van mijn neef en paar jaar geleden. Mijn neef vergat zo'n beetje standaard zijn afspraken met de tandartts. Het doorberekenen van de afspraken had totaal geen nut.... Hij was een afspraak vergeten en maakte keurig een nieuwe afspraak...
Uiteindelijk was de tandarts het zo zat, dat ze hem een dag van te voren opbelden om hem aan zijn afspraak te herinneren... Het was maar goed dat ze dat deden, want zo werd hij ooit gebeld op zijn mobiele telefoon terwijl hij op vakantie was in Italie!!!

Ik ben heel burgelijk en vergeet nooit afspraken. Schrijf ze altijd op check en dubbel check de tijd en krijg inderdaad een kaartje met een sticker mee, die ik een keer of dertig controleer omdat ik als de dood ben me te vergissen. Maar op zich is het wel een uitkomst... (wel een duur grapje overigens! 14 cent per sms... )
ma, 11/08/2004 - 20:23 Permalink
Roxanne

Het is altijd nog goedkoper dan: velletje papier, inkt, enveloppe, en de postzegel...

maar goedkoop is inderdaad anders...
ma, 11/08/2004 - 21:22 Permalink
djmulder

Sja dat is idd ook een uitkomst :wink: maar zowiezo iets van een bevestiging, een klant van mij heeft een gedeelde agenda (in outlook) met mijn bedrijf...er kan geen afspraak mis gaan op die manier.

Hoezo zou de tandarts achterblijven? :) het is zo simpel te implementeren...wat doet de tandarts eigenlijk in het algemeen op het digitale gebied? Ik heb eigenlijk geen flauw benul: hebben ze een centrale database? het is logisch natuurlijk dat digitale agenda enzo tandarts afhankelijk is...maar wat gebeurt er voorderest?


Groet,


André
ma, 11/08/2004 - 21:41 Permalink
Bliepmiep

Mijn tandarts print een sticket met de afspraak erop, plakt deze op een kaartje en ik hang hem boven de kalender.

Werkt perfect
ma, 11/08/2004 - 21:46 Permalink
vV

Met een vanuit de computer geprinte sticker is er inderdaad geen discussie over de afspraak. Ik begrijp echter dat in het geval waarmee deze topic geopend werd nog een handmatige agenda werd gebruikt. Deze tandarts loopt denk ik ver achter bij de mogelijkheden, zeker gezien de huidige beperkte kosten.

Met mijn programma (simplex) is het al mogelijk, en wij gaan dit binnenkort invoeren, patienten per e-mail te informeren, dit is veel goedkoper dan SMS. Het is natuurlijk bij beide systemen wel weer belangrijk dat de patient zijn tandarts informeert over wijziging van e-mail of mobielnummer, en helaas schort het ook daar nogal aan...
Zelfs simpele adreswijzigingen gaan meerdere keren per jaar verkeerd:

" ik ben de afspraak niet nagekomen want ik heb uw herinneringskaartje nooit gekregen..", terwijl de patient kort na de vorige controle verhuisd blijkt te zijn en dit nooit heeft doorgegeven...Dan gaat het kaartje dus mooi naar het oude adres!

Dit zijn allemaal leuke servicediensten, het punt blijft dat wanneer het fout gaat de eindverantwoordelijk wel bij de patient blijft liggen, maar zij dit soort miscommunicatie meestal willen gebruiken om onder de rekening uit te komen..
di, 11/09/2004 - 08:07 Permalink
djmulder

vV sja...bij dat soort dingen kan ik het helemaal begrijpen dat de tandarts dan een rekening stuurt...dan is het echt de schuld van de patient...

ps ja de patient probeert een miscommunicatie te gebruiken om zijn gelijk te krijgen...maar als het daadwerkelijk zo is gegaan vind ik wel dat de patient wel "iets" van slack krijgt....helemaal als de patient trouw op de volgens hem afgesproken tijd aanwezig is....dan begrijpt de tandarts toch ook wel: "Goh..misschien is ergens iets fout gegaan?"

Maar idd tegenwoordig heeft iedereen email...dat is helemaal een goede optie..helemaal als de tandarts met reminders werkt...van goh 15 minuten voor afspraak ook nog een mailtje als de patient dit wenst...(wat gewoon in te stellen is in meeste email clients)

groet,


André
di, 11/09/2004 - 21:38 Permalink
dj

Toch zijn er met email wel issues mbt privacy, bv als die email bij iemand anders terechtkomt dan voor wie hij is bedoeld, zoals een ander gezinslid. Daar kunnen hele ongelukkige situaties door ontstaan: "mijn vrouw is naar de tandarts gegaan, ik had dat verboden, nu is mijn eer bezoedeld" of "ik maak wel uit wie mijn vrouw behandelt". Over dit soort dingen vooral rond gezinsleden is redelijk wat "jurisprudentie": medische gegevens van welke aard dan ook mogen niet aan gezinsnleden/partners worden gegeven zonder voorafgaande toestemming, en dan nog alleen als die info die nodig is voor een behandeling, beslist niet meer.

Ik zeg niet dat gebruik maken van bv it-techniek een slecht idee is, maar wel dat er aspecten aan zitten om voorzichtig mee te zijn.
di, 11/09/2004 - 21:58 Permalink
Moon

Maar DJ het is toch je eigen verantwoording als je je mail adres afgeeft bij de praktijk??? Ik neem aan dat op het moment dat je je e-mail asres doorgeeft, je op de hoogte bent van het feit dat je een mail kan krijgen.

En ik kan me niet voorstellen dat het een vreselijke schending is van de privacy... ik neem aan dat er in de mails alleen staat op welke data en tijd je een afspraak hebt.

Je kan de dingen ook uit zijn verband trekken!
di, 11/09/2004 - 22:03 Permalink
dj

Neenee! Dat ik mijn vaste telefoonnummer aan de tandartspraktijk geef wil ook niet zeggen dat dat zomaar gebruikt mag worden. Zoals ik al aangaf, er zijn veel gevallen bekend waarin een bv een verpleegkundige, assistent, receptioniste, maar ook artsen, psychiaters etc naar een vast nummer opbellen en bv zeggen: "de afspraak met uw vrouw is vervallen". Dat mag niet en er zijn in een aantal gevallen grote problemen door ontstaan!

Ik heb in een studentenhuis gewoond, er zijn gevallen geweest dat ik ergens onder behandeling was en niet wilde dat het logo van betreffende behandelaar op de brieven zou staan die ik zou ontvangen, omdat dan mijn 14 huisgenoten en hun aanhang simpelweg zouden weten waar ik behandeld werd en ook wat voor type aandoening dat was. Dat wilde ik niet!

Email is onveilig, het gaat voor velen leesbaar het internet over, brieven moeten aan de persoon en niet aan familie ofzo geadresseerd worden en soms is een logo ongewenst. Aan de telefoon kunnen er problemen ontstaan door alleen maar als assistente van praktijk X te vragen naar de vrouw van de meneer die je aan de lijn krijgt. Daarmee is zo goed als bekend dat mevrouw daar onder behandeling staat. Dit zijn allemaal dingen om rekening mee te houden, alleen het geven van een emailadres, adres of telefoonnummer wil niet zeggen dat je ze zomaar mag gebruiken voor dit soort dingen!
di, 11/09/2004 - 22:38 Permalink
djmulder

Hm ja begrijpelijk...wet van privacy...ik ken het een "beetje" (sja kben icter, geen jurist)

Maar tegenwoordig is email een vrij betrouwbare medium hoor, er zijn zoveel methodieken om er zeker van te zijn dat een email is verstuurd door een bepaalde persoon en dat een bepaalde persoon het ontvangt (misschien dat jullie ooit van bijvoorbeeld PGP hebben gehoord), en deze situatie zou veel van die "mooie" methodes een keer nuttig kunnen implementeren :)

groet,


André
wo, 11/10/2004 - 00:01 Permalink
Moon

Maar Dj, voor een tandarts hoef je je toch niet te schamen? We hebben het niet over een afspraak met de psychiater! Het gaat gewoon over de tandarts!!! Whihihihi

Maar goed! Back on topic... het missen van een afspraak!!!
wo, 11/10/2004 - 13:04 Permalink
vV

Inmiddels info gekregen, aanpassing van het tandartsprogramma voor verwerking van e-mails naar en van patienten kost in aanschaf 750,= ex btw, onderhoud per jaar (voor updates e.d.) 114,-.

Als dit daadwerkelijk resulteert in minder niet nagekomen afspraken vind ik het de investering wel waard. Nu de nieuwe smoezen van patienten afwachten waarom het toch mis is gegaan...
wo, 11/10/2004 - 15:22 Permalink
dj

Ik vermoed dat het wel helpt. Wel goed om van tevoren uit te leggen waarvoor het gebruikt wordt lijkt me zo... er is toch ook een fors belang voor iedereen dat afspraken nagekomen worden, denk aan de wachtlijsten.

Zeker voor lange behandelingen zou ik zelf als patient voor een vorm van bevestiging zorgen, wetende dat 2 euro per minuut geen ongebruikelijk tarief is.. Ik heb het laatst ook gedaan trouwens.
wo, 11/10/2004 - 16:37 Permalink