Rot ervaring met de mondhygeiniste

Author:
Dominiek
Posted:
vr, 07/13/2007 - 11:52
Als eerste: Wat een geweldig forum.. Heerlijk om over van alles en nog wat informatie te vidnen en ervaringen te lezen!

Maar wat er gebeurd is.
Alweer een aantal jaar terug, zo'n 2 a 3 jaar geleden, ben ik voor het laatst bij de tandarts geweest. De mondhygeiniste heeft toen tandsteen verwijderd wat, in tegenstelling tot de keren daarvoor, verschrikkelijk vervelend was.
Op een gegeven moment was ze met mijn voortanden bezig en begon het erg te bloeden en deed het ook echt goed zeer.
Toen ik thuiskwam zag ik dat de tandhals van 1 van mijn voortanden helemaal blootligt: Het tandvlees is gewoon weg daar! Tenminste, het lijkt wel of het naar 'bovengedrukt' is. Er zit bovenaan een dikke rand/ laag 'tandvlees' (echt een bobbel) Terwijl het bij mn andere voortand er nog gewoon goed uitziet...

Kan dit gebeurd zijn door die behandeling? Het was mij namelijk daarvoor nooit opgevallen, terwijl het er wel verschrikkelijk lelijk uitziet.

Door die ervaring durf ik nu absoluut niet meer terug naar de tandarts. Ze was ook zo vervelend tegen me. Krijg nu weer een brok in mn keel als ik er aan terugdenk. Terwijl ik eigenlijk nooit angst voor de tandarts heb gehad, ik ging ook altijd braaf elk half jaar voor controle.
En nu ben ik dus al 2 a 3 jaar niet meer geweest.

Ik heb geen idee wat ik nu kan doen. Een nieuwe tandarts zoeken? Maar waar dan? KAn ik me zomaar inschrijven?
Ik ben blij hier op de site te lezen dat er -godzijdank- wel wat te doen is aan teruggetrokken tandvlees. Zijn die behandelingen erg duur?

Ik hoop dat iemand me antwoord kan geven.
Spiegeltje

Ik heb geen idee wat ik nu kan doen. Een nieuwe tandarts zoeken? Maar waar dan? KAn ik me zomaar inschrijven?

Donimiek, het is heel begrijpelijk dat je na een vervelende ervaring er niet op zit te wachten terug te gaan naar je tandarts. Maar vanaf een afstand bezien lijkt met het toch het beste om weer een (controle)afspraak te maken en precies het verhaal te vertellen dat je hier hebt gedaan. Alhoewel het wel niet meer mogelijk zal zijn een verband te leggen met eventuele schade aan het tandvlees en de handelingen van de mondhygieniste.

Als de reactie van je tandarts voor jou niet aanvaardbaar is (zij reageert niet of bot) kun je altijd nog een nieuwe tandarts zoeken. Als je per sé niet terug wilt - en je gaf dat eigenlijk al aan - zoek je meteen een ander. Dat is gewoon rondbellen en vragen of ze nog patienten aannemen. Desnoods alleen voor een kennismakingsgesprek. Misschien weet iemand in je vriendenkring een goede? Zie anders de tandarts zoek faciliteit op de deze site of die van de NMT (er zijn echter veel meer tandartsen die nog patienten aannemen dan uit deze sites blijkt). Vervolgens vraag je het patientendossier van de oude tandarts op en stuur je dat naar je nieuwe. Je hoeft de oude tandarts geen reden op te geven van je eventuele vertrek (alhoewel dat wel fatsoenlijk is, ook al is de reden een negatieve ervaring). Maar, zoals gezegd, ik zou het eerst nog één keer proberen bij je oude tandarts. Opzeggen kan altijd nog.

Als je problemen blijft hebben met de mondhygienste van de oude tandarts kun je uiteraard ook een andere nemen, bijvoorbeeld een vrij gevestigde. Dat maakt als het goed is verder niets uit in je relatie met de tandarts.

godzijdank- wel wat te doen is aan teruggetrokken tandvlees. Zijn die behandelingen erg duur


Ik vermoed dat het niet goedkoop is en het moet wel kunnen en zin hebben. Dit soort behandelingen worden doorgaans uitgevoerd door een tandarts-parodontoloog (= tandarts gespecialiseerd in tandvleesaandoeningen). De tandarts kan je daarnaar doorverwijzen.
vr, 07/13/2007 - 12:26 Permalink
Lieneke

Ik denk eigenlijk dat het teruggetrokken tandvlees er al zat...het is vrijwel onmogelijk om tijdens de behandeling een heel lapje tandvlees te verwijderen. Ik denk inderdaad dat je het niet eerder is opgevallen.
Het bloeden komt door een ontstekingsreactie. Dit komt dus niet doordat er iets beschadigd is geraakt.

De voortanden zijn vrijwel altijd het meest gevoelig tijdens de behandeling. Zeker als er een tandhals blootligt. Na de behandeling is dit meestal tijdelijk nog gevoelig, vooral bij koud.

Het is heel goed dat de mondhygienist het heel grondig heeft schoongemaakt, omdat hierdoor het terugtrekken van het tandvlees wordt tegengehouden.

Jammer dat de mondhygienist dit alles schijnbaar niet heeft uitgelegd.

Ben je helemaal het vertrouwen kwijt in deze mondhygienist, dan kan je je altijd laten doorsturen naar een andere mondhygienist. Of op eigen initiatief naar een ander stappen (een wat minder nette manier).
Kaart het gewoon eens aan bij de tandarts. Ik vind wel dat de mondhygienist eigenlijk dit verhaal zou moeten terughoren...
za, 07/14/2007 - 09:22 Permalink
omaatje lief

ik heb inmiddels gemerkt dat er heel verschillend gewerkt wordt door zowel tandartsen als mondhygienisten. Het zou veel schelen als zowel de tandarts als de mondhygieniste duidelijk uitlegt wat er gebeuren gaat en waarom! Mijn dochter is vroeger nogal bruut behandeld door een tandarts, uiteindelijk is dit weer goed gekomen, maar nu ze volwassen is toch weer bang geworden omdat er zomaar iets gedaan werd zonder dit te bespreken, er is de laatste keer zomaar een andere kies behandeld terwijl zij dacht dat de kies waaraan ze pijn had werd behandeld, in deze pijnlijke kies zat n.b. een noodvulling! er werd een nw afspraak gemaakt voor september. dochter liep dus nog steeds met kiespijn en tandarts met vakantie. we zijn naar een speciale kliniek gegaan en deze schrok van de toestand van de zere kies, er was zonder schoonmaken een noodvullinkje opgelegd waardoor de caries gewoon verder ging, hoewel het al 5 uur was en de kliniek dicht ging vond deze tandarts het noodzakelijk haar van de pijn af te helpen. hij heeft de kies schitterend gemaakt en mijn dochter kan dus gelukkig zonder kiespijn met vakantie. Naar haar eigen tandarts gaat ze nooit meer terug. :cry: :smt001 :lol:
do, 07/19/2007 - 14:24 Permalink
jackycin

Ik was op zoek op internet naar hetzelfde probleem. Ik ga al jaren naar de mondhygiënist, maar bij de laatste ervaring was bij mij hetzelfde. De laatste keer is er heel veel schoongeslepen terwijl het er allemaal goed uitzag en daarna was er bij vele tanden en kiezen heel veel tandvlees weggetrokken. Ik ga er nooit meer naartoe.
ma, 11/13/2023 - 19:41 Permalink