rekening voor kind van 2

Author:
AndrePrins
Posted:
zo, 04/25/2004 - 18:47
Hallo,

Mijn vrouw en ik nemen meestal een gezamenlijk consult bij de tandarts (we hebben nl 2 kinderen van nu 2 en 0), zodat we het in 1 keer kunnen afhandelen. We nemen dan de kinderen mee. Vorig jaar tijdens de periodieke controle vroeg de tandarts aan onze oudste dochter (Kirsten) of ze ook even in de stoel wilde zitten. Dat vond ze natuurlijk prachtig. Na wat dingen gezien te hebben kreeg ze nog een ballon.

Dit jaar (2 maanden geleden) gingen we weer voor de controle en namen we de kinderen weer mee. We hebben een andere tandarts (wel zelfde tandartspraktijk) gekregen en ook deze tandarts vroeg of ze even in de stoel wilde zitten. Ze ging met haar alleen even de tanden en kiezen tellen met de spiegel en dat was het.

Wat is nu het probleem: de eerste keer hebben we hier geen rekening van gekregen en nu krijgen we zomaar een rekening voor dat onze dochter even in de stoel heeft gezeten. Dit werd gewoon gezien als een normaal consult.

Ik heb gebeld met de praktijk en ze vonden het heel normaal dat we een rekening kregen van een kind vanaf 2 jaar, ondanks dat we geen afspraak voor haar gemaakt hadden! De consumentenbond dacht daar alleen anders over en vond het net als ons vreemd dat we dit moeten betalen.

Toen ik deze site vond dacht ik, laat ik de vraag hier eens stellen. Wat vinden tandartsen die hier schrijven ervan?

Met vriendelijke groeten,

Andre Prins
Ilse35

Heel vreemd. Bij mijn kinderen hoefde ik pas te betalen vanaf hun 4e jaar. Daarvoor deed hij alleen wat blazen en met een spiegeltje kijken, niets bijzonders dus.
Ik zou het niet nemen. En trouwens, een kind van 2 heeft toch nog amper tanden. Tenminste, de mijne niet.
zo, 04/25/2004 - 18:52 Permalink
de digitale tandarts

Het is goed dat een kind al vanaf het tweede jaar wordt meegenomen naar de tandarts.

Langzamerhand kan de tandarts de mond steeds iets meer onderzoeken.

Op een gegeven moment zal er dan ook betaald moeten worden voor de controle. Wanneer dat is zal door elke tandarts/praktijk bepaald worden. Misschien dat andere bezoekers kunnen aangeven wanneer bij hen de controle voor de kinderen in rekening gebracht werd.

Gelukkig wordt tandheelkundige hulp aan kinderen vaak voor 100% vergoed!

Met vriendelijke groet.
zo, 04/25/2004 - 20:59 Permalink
minique

Ik geloof dat de ene 2 en de ander 3 was toen ze voor het eerst meegingen naar de tandarts. Er werd in het begin idd tandjes geteld en heel eventjes met een spiegeltje gekeken (waarbij zij zelf een spiegel in de hand kregen) en hij er al wat over vertelde en de tijd nam om onze vragen over het gebit van onze kids te beantwoorden.

Volgens mij heb ik vanaf die allereerste keer gewoon een rekening gekregen. Hoewel misschien niet zo uitgebreid, heb ik het altijd als een controle gezien en er dus ook nooit moeilijk over gedaan.

De rekening gaat naar de ziektekostenverzekeraar (particulier bij AXA), die overigens in mijn geval maar 85% vergoed voor kinderen tot 18 jaar (en dus geen 100%). Maar die paar euro (toen nog guldens) waren en zijn het me toch wel waard!!!

Groetjes,
Monique


[ Dit Bericht is bewerkt door: minique op 2004-04-26 12:48 ]
ma, 04/26/2004 - 09:04 Permalink
AndrePrins

Hallo,

Bij ons gaat het om een bedrag van Eur 17.60 per keer en we zijn particulier verzekerd. Dit houdt bij ons in: een eigen risico van 900 euro en dus gaat deze rekening gewoon door ons betaald moeten worden.

Mede omdat we de eerste keer geen rekening hadden gekregen gingen we er helemaal niet vanuit dat we nu wel een rekening zouden krijgen. Ik vind dat de tandarts je hier duidelijk over moet informeren dat wanneer dit gebeurd we er een rekening voor krijgen. Eigenlijk zie ik dit heel anders nl: een tandarts investeerd nu wat tijd om te zorgen dat zo'n kind straks niet gillend in de stoel zit. Dit is in het voordeel van de tandarts.

Groeten,

Andre
ma, 04/26/2004 - 11:54 Permalink
minique

Maar ook in het voordeel van jezelf! En wie er uiteindelijk het grootste voordeel van heeft is je kind: alles wat de tandarts nu investeert in het opbouwen van een goede relatie met je kind, komt je kind uiteindelijk ten goede!

Ik begrijp wel dat als je eerst niet voor deze controle hoefde te betalen en nu ineens wel, dat je daar vragen over stelt. En ik ben het helemaal met je eens dat men daar op de praktijk wel duidelijker over had mogen zijn... En daar mag je ze best op aanspreken!

Groetjes,
Monique



[ Dit Bericht is bewerkt door: minique op 2004-04-26 12:47 ]
ma, 04/26/2004 - 12:45 Permalink
vV

Dit heeft 2 kanten. Indien er een eerste keer gekeken wordt (zonder dat hier een afspraak voor gepland is, dus even tussendoor) reken ik zelf meestal geen consult. Indien er voor vervolgafspraken tijd gereserveerd wordt begint het al anders te worden. Overigens worden er in beide situaties wel werkzaamheden voor verricht: het is een extra patientwissel, dus minimaal de spiegel moet ook uiteindelijk door het reinigingsproces in. Tevens heeft het consult en wat er besproken wordt wel nog een extra kant, namelijk een juridische.
ma, 04/26/2004 - 17:26 Permalink
dj

Hoi,

Er zit nog een aspect aan.. Tandartsen zijn namelijk volgens mij niet vrij hier een ander bedrag voor te rekenen omdat de tarieven zijn vastgesteld. Als een tandarts hier iets voor rekent zit hij/zij ook direct vast aan die E17.60, ook al was het in een halve minuut gebeurd. Normaal gesproken zou dat gewoon niet redelijk zijn (en dus onrechtmatig) maar nu zit het toch weer wat anders.

De code is bedoeld voor "periodiek preventief onderzoek". Er moet dus wel een preventief onderzoek hebben plaatsgevonden (met de regels die hiervoor zijn). Alleen het laten wennen van het kind aan de tandarts daar is die code dan weer niet voor(vermoedelijk c11 of c12).

Ik vermoed dat er inderdaad een onderzoek heeft plaatsgevonden alhoewel misschien wel erg beknopt en inderdaad ook met het doel om te wennen. Op zich is dit overigens erg verstandig en kost de tandarts inderdaad (wat) geld en tijd.

Al met al niet het hoogtepunt van klantvriendelijkheid als het binnen bv een minuut gaat maar dan nog niet echt onredelijk (door het vaste tarief). Er is niks op tegen om de tandars te vertellen dat voor een zeer korte handeling E17.60 rekenen mensen niet heel warm van binnen maakt.

Doeg,
wo, 04/28/2004 - 21:29 Permalink
AndrePrins

Bedankt voor alle reakties. We hebben een korte brief naar de tandarts gestuurd (op aanraden van de consumentenbond) en zullen dit afwachten.

Groeten,

Andre
wo, 04/28/2004 - 22:12 Permalink
vV

De tandartstarieven zijn maximum tarieven, en gebaseerd op een gemiddelde. Als de tandarts van mening is dat de klus wel meevalt kan hij/zij dus minder in rekening brengen. Echter indien de klus eens tegenvalt en ver boven het gemiddelde uitstijgt in tijdbesteding, materiaal etc kan er nooit meer gerekend worden dan het maximum tarief. Dat is dus het probleem met deze tariefstructuur. In de praktijk rekenen we dus gewoon bij alles en iedereen het maximumtarief, om de tegenvallers met de meevaleers te compenseren. In het geval van de nota voor het kind ben ik van mening dat het zeker bij een gezin nu of in de toekomst best wel voor zal gaan komen dat er consulten of behandelingen gedaan gaan worden of zelfs al gedaan zijn (eventueel bij een ander gezinslid) die mbt tijdbesteding voorbij gaan aan het ervoor gestelde tarief. Al met al zou dat in ieder geval mijn antwoord zijn aan een patient die hierover aan de bel trekt.Overigens ben ik van mening dat wat wij als tandarts doen en declareren los staat van hoe iemand verzekerd is. Naar mijn mening kan het niet zo zijn dat een behandeling bepaald gaat worden door de polisvoorwaarden.
do, 04/29/2004 - 08:21 Permalink
dj

Ja, ik zat inderdaad net te denken dat ik op het forum ook gevallen heb gezien waarbij minder in rekening is gebracht dan het standaardtarief..
Goed dat u me op deze fout wijst vV!

Doeg,

[ Dit Bericht is bewerkt door: dj op 2004-04-29 14:37 ]
do, 04/29/2004 - 14:34 Permalink